Τετάρτη 15 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Σήμερα η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Το Συμβούλιο της Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλής), που αποτελείται από τους προέδρους των ΚΟ, των βουλευτικών ομάδων και των προέδρων των κοινοβουλευτικών επιτροπών, αποφάσισε κατά πλειοψηφία να γίνει το βράδυ στις 15 του Οκτώβρη η ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση, την οποία κατέθεσαν οι κομμουνιστές. Εξαίρεση αποτέλεσε και πάλι ο Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, ο οποίος απέδειξε για άλλη μια φορά ότι "ξεχνάει" τις κριτικές επιθέσεις του και στην κρίσιμη στιγμή προσφέρει την υποστήριξη στο καθεστώς και την "πολιτική των μεταρρυθμίσεών" του. Και η φιλοκυβερνητική ΚΟ "Σπίτι μας - η Ρωσία" διά του προέδρου της τάχθηκε υπέρ της ψηφοφορίας, αλλά εξέφρασε τις αμφιβολίες της ότι η πλειοψηφία των βουλευτών θα ψηφίσει υπέρ της δυσπιστίας στην κυβέρνηση. Κατά τη γνώμη, όμως, του προέδρου της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, 380 βουλευτές έχουν ήδη εκφράσει τη δυσπιστία τους στην κυβέρνηση, όταν απέρριψαν το κυβερνητικό σχέδιο προϋπολογισμού για το 1998. Πρόσθεσε χαρακτηριστικά: "Τώρα μπαίνει το ερώτημα αν θα έχουν όλοι οι βουλευτές την τόλμη να κοιτάξουν την αλήθεια στα μάτια".

Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Τσερνομίρντιν δήλωσε ότι θα υποβάλει την παραίτησή του στον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν, αν οι βουλευτές κάνουν δεκτή την πρόταση μομφής. Πολλοί πολιτικοί παραδέχονται ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τη σημερινή πρωινή συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλής), στην οποία θα συζητηθεί η επιστολή 233 βουλευτών της Δούμας με το αίτημα της ριζικής αλλαγής της πορείας ανάπτυξης της χώρας. Ο πρόεδρος της Ανω Βουλής, Γεγκόρ Στρόγεφ, δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η "εξεύρεση συμβιβασμού". Ο γραμματέας Τύπου του Κρεμλίνου, Σεργκέι Γιαστζέμπσκι, επισήμανε ότι ο Γιέλτσιν έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και η ψήφος δυσπιστίας "δε θα έχει κανένα θετικό αποτέλεσμα".

Κατά συνέπεια, σήμερα, που θα γίνει η ψηφοφορία της πρότασης μομφής, θα κριθεί και η τύχη της κυβέρνησης, και η τύχη του Κοινοβουλίου της χώρας. Πάντως, μπορούμε να πούμε ότι η αντιπολίτευση ανάγκασε τον Τσερνομίρντιν να παραδεχτεί τη βασιμότητα των αιτημάτων της για τη διεξαγωγή ευρύτερου διαλόγου πάνω στα ζητήματα της κυβερνητικής πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ