Τρίτη 21 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απαίτηση όλων η δίκαιη δίκη του Γ. Μπαλάφα

Αρχίζει αύριο στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας η δίκη του Γιώργου Μπαλάφα για όλες τις υποθέσεις της λεγόμενης "Αντικρατικής Πάλης". Αυτές αφορούν: α) Την εκτέλεση του εισαγγελέα Γ. Θεοφανόπουλου την 1 - 4 - 85 έξω από το σπίτι του στην Καλλιθέα (Λυκούργου 158) από τον αρχηγό της οργάνωσης Χρ. Τσουτσουβή και άγνωστο συνεργό του. β) Την ένοπλη ληστεία που διαπράχθηκε από τους ίδιους σε βάρος χρηματαποστολής της Τράπεζας Πίστεως στις 6 - 5 - 85 στο Γαλάτσι (αφαίρεσαν ποσό 6,5 εκατ. δρχ., που είχε παραληφθεί από το σούπερ μάρκετ "Σκλαβενίτης" και σκότωσαν τον οδηγό του αυτοκινήτου Μιχ. Τσιμπούρη και τον συνοδηγό, πρόσθετο αστυφύλακα, Γ. Πανταζόπουλο). γ) Την ανακάλυψη "γιάφκας" σε διαμέρισμα της οδού Καλαμά στα Σεπόλια στις 9 - 12 - 86.

Για τις τρεις ανθρωποκτονίες έχει απαλλαγεί ο Γ. Μπαλάφας από το Πρωτοβάθμιο Κακουργιοδικείο της Αθήνας, ενώ για την περίφημη "γιάφκα" τού επιβλήθηκε 10ετής κάθειρξη στις 7 - 11 - 95 από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας. Για την τελευταία υπόθεση είχαν αθωωθεί στις 24 - 11 - 88 οι συγκατηγορούμενοι του Γ. Μπαλάφα, Γερ. Μπουκουβάλας και Βαγγελιώ Βογιατζή (ο ίδιος ήταν φυγόδικος).

Ενόψει της δίκης, οι αντιπρόσωποι στο 22ο Συνέδριο του ΕΚΑ εξέδωσαν χτες ψήφισμα, στο οποίο τονίζουν: "Δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στον πολιτικό κρατούμενο και "συνήθη ύποπτο" Γιώργο Μπαλάφα, ο οποίος μέχρι σήμερα έχει αντιμετωπιστεί ως οιονεί ένοχος. Αξιώνουμε να μπει τέρμα στην πολιτική του ομηρία και την υπερτετράχρονη φυλάκισή του. Θεωρούμε ότι η ποινικοποίηση και τιμωρία της πολιτικής δράσης και η παρεμπόδιση της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών αποτελούν ωμή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ζητάμε να γίνει επιτέλους μια τίμια, ανεπηρέαστη δίκη από τους φυσικούς του δικαστές, διότι η συνεχής επιδίωξη εξόντωσής του είναι αναντίστοιχη με τις δημοκρατικές αξίες και τις πολιτικές ευαισθησίες της κοινωνίας μας".

Σε διάφορες πόλεις της χώρας έγιναν συγκεντρώσεις και πορείες αλληλεγγύης το περασμένο Σάββατο. Ο πρόεδρος της Κοινότητας Χιλιομοδίου, Χ. Δράκος, ο οποίος συμμετείχε στην πορεία της Αθήνας, δήλωσε: "Η μικρή μας κοινωνία τον ξέρει από εξάχρονο παιδί, που δούλευε και πήγαινε σχολείο. Εμείς οι συντοπίτες του εκτιμούμε τη σοβαρότητα και υπευθυνότητά του. Γι' αυτό καταδικάζουμε όλα όσα γίνονται σε βάρος του. Ευχόμαστε σύντομα να βρεθεί ανάμεσά μας".

"Να μην είναι μια ακόμη δίκη - πραξικόπημα και να σταματήσει η τετράχρονη φυλάκισή του", ζητείται με το ψήφισμα της εκδήλωσης στην Αρτα. Από τη συγκέντρωση στα Γιάννενα επισημαίνεται πως "η συνεχής δίωξη του Γ. Μπαλάφα αποσκοπεί στην ηθική και φυσική του εξόντωση". Δεκάδες, επίσης, κάτοικοι των Σερρών υπογράφουν κείμενο συμπαράστασης, υπογραμμίζοντας ότι "οι εναντίον του κατηγορίες αποτελούσαν σκευωρία των μηχανισμών καταστολής που ήθελαν να επιδείξουν κάποια επιτυχία στο αντιτρομοκρατικό τους έργο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ