Πέμπτη 23 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΙΚΠΑ
Μια νοσηλεύτρια για 25 παιδιά

Ετσι γίνονται οι νυχτερινές βάρδιες λόγω έλλειψης προσωπικού

Στην έλλειψη προσωπικού - και ιδιαίτερα του ειδικευμένου - αποδίδουν οι εργαζόμενοι στο ΠΙΚΠΑ Βούλας το περιστατικό με την 11χρονη τετραπληγική Μαργαρίτα Σπυροπούλου,που μεταφέρθηκε το πρωί της 16ης Οκτώβρη με βαριές σωματικές κακώσεις στο Νοσοκομείο Παίδων "Αγλαϊα Κυριακού". Οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι δε δέχονται τον όρο "κακοποίηση", ενώ αποκλείουν το ενδεχόμενο να κτυπήθηκε το παιδί από άτομο που ανήκει στο προσωπικό του Ιδρύματος και συγκεκριμένα από την κατηγορουμένη νοσηλεύτρια Αικατερίνη Χριστοπούλου.

Εκτιμούν - σε αντίθεση με την εκτίμηση του ιατροδικαστή - ότι ενδέχεται να αυτοτραυματίστηκε η 11χρονη ή να χτυπήθηκε από άλλα παιδιά, ενώ σημειώνουν ότι τα παιδιά εξετάζονται καθημερινά από γιατρό. Για το μόνο θέμα που επιρρίπτουν ευθύνες στη νοσηλεύτρια είναι ότι δεν ενημέρωσε εγκαίρως για τον τραυματισμό.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε το ΔΣ του σωματείου εργαζομένων, σε χώρο εκτός Ιδρύματος, καθώς η διοίκηση δεν έκανε δεκτό το αίτημά του να δοθεί η συνέντευξη Τύπου σε αίθουσα του ΠΙΚΠΑ, ώστε να ακολουθήσει μικρή ξενάγηση των εκπροσώπων των Μέσων Ενημέρωσης στους θαλάμους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων Σπ. Αντύπα,υπάρχει μεγάλη έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού στο Ιδρυμα, καθώς ο οργανισμός λειτουργεί από το 1960. Μάλιστα, από τον οργανισμό δεν προβλέπεται θέση ψυχολόγου, παρά μόνο ατόμου που να ασχολείται με τον επαγγελματικό προσανατολισμό. Ωστόσο και από τις θέσεις που προβλέπει ο οργανισμός, είναι καλυμμένες περίπου οι μισές. Για την επίβλεψη των 137 παιδιών απασχολούνται 82 νοσηλεύτριες, ενώ ο οργανισμός προβλέπει 138 θέσεις. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η επίβλεψη 25 παιδιών από μία νοσηλεύτρια κατά τη νυχτερινή βάρδια, καθώς και η ύπαρξη μόνο ενός φύλακα τη νύχτα στο Ιδρυμα. Μολονότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού για την επίβλεψη παιδιών με σοβαρά προβλήματα υγείας, εντούτοις το ποσοστό ατυχημάτων στο Ιδρυμα είναι μόλις ένα στα εκατό παιδιά. Αλλα στοιχεία που έδωσαν οι εργαζόμενοι είναι ότι το 77% των παιδιών του Ιδρύματος έχουν εγκαταλειφθεί από τους γονείς τους, σ' ένα ποσοστό 3% έχουν εβδομαδιαία επικοινωνία μαζί τους, 5% μηνιαία επικοινωνία και σ' ένα ποσοστό 15% τα παιδιά έχουν εξαμηνιαία έως και ετήσια επικοινωνία με τους γονείς τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ