Σάββατο 1 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Κοροϊδίας συνέχεια

Φιάσκο, όπως αναμενόταν άλλωστε, αποδείχτηκε από την αρχή της κιόλας και η Γ Σύνοδος του Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής (ΣΑΠ). Η κυβέρνηση και ο υπουργός Γεωργίας φόρεσαν, για άλλη μια φορά, το προσωπείο του διαλόγου, ενώ την ίδια στιγμή χιλιάδες αγρότες σύρονται στα "αγροτοδικεία", θύματα της πολιτικής τρομοκρατικών διώξεων και ποινικοποίησης των αγώνων και τα οξυμένα προβλήματα της αγροτιάς παραμένουν άλυτα.

Η τρίτη "παράσταση" του ΣΑΠ ξεκίνησε χτες το μεσημέρι με την παράδοση του Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων από τον πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ στον υπουργό Γεωργίας, μέσα σε ένα καθαρά πανηγυρικό χαρακτήρα. Ο υπουργός Γεωργίας και πρόεδρος του ΣΑΠ, Στ. Τζουμάκας, αμέσως μετά άρχισε να διαβάζει την εισήγησή του για το θεσμικό πλαίσιο των συνεταιριστικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων και των Ομάδων Παραγωγών. Μια εισήγηση που πρότεινε στην ουσία τη διάλυση των συνεταιρισμών και τη μετατροπή τους σε "Ανώνυμες Εταιρίες", που θα λειτουργούν με καθαρά επιχειρηματικά κριτήρια και θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών και των εμπόρων - βιομηχάνων. Αναφερόμενος στις ομάδες παραγωγών πρότεινε επίσης τη μετατροπή των ΑΣΟ σε ομάδες παραγωγών. Επίσης αναφερόμενος στις συνδικαλιστικές οργανώσεις έκανε μαθήματα κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Οι βουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΝ, που με την παρουσία τους ήρθαν να νομιμοποιήσουν την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όταν πήραν το λόγο ψέλλισαν και σε αυτή της σύνοδο πως, αν διαπιστώσουν ότι συμμετέχουν σε μια κυβερνητική φιέστα, θα... επανεξετάσουν τη θέση τους. Κι αντί να αναφερθούν στα πραγματικά προβλήματα των αγροτών, άρχισαν να αψιμαχούν με τον Τζουμάκα για τη ρύθμιση των συνεταιριστικών χρεών, κάνοντας λόγο για κάποιες σκανδαλώδεις και ρουσφετολογικές ρυθμίσεις.

Με τη σειρά τους οι υποτακτικοί εκπρόσωποι των ΠΑΣΕΓΕΣ και ΓΕΣΑΣΕ μέσα από τις ομιλίες εκθείασαν την πολιτική της κυβέρνησης και για να κρατήσουν τους τύπους, προχώρησαν σε κάποιες μικροπαρατηρήσεις και άσκησαν ψευτοκριτική στην πολιτική του υπουργείου Γεωργίας και στη λειτουργία του ΣΑΠ. Το ίδιο περίπου έκανε και ο πρόεδρος της ΣΥΔΑΣΕ, ο οποίος ανάλωσε την ομιλία του στο ότι είναι αντισυνταγματικό το ενδεχόμενο ενοποίησης ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ με νομοθετική ρύθμιση. Χαρακτηριστικό, της σημασίας που δόθηκε στα λεγόμενα των παραπάνω είναι ότι κανείς από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας δεν ήταν εκείνη την ώρα στην αίθουσα για να τα ακούσει. Η όλη διαδικασία συνέχισε να κυλά με ανούσια πράγματα και το απόγευμα με ομιλίες, που απείχαν πολύ από τα πραγματικά προβλήματα και θα συνεχιστεί και σήμερα. Τελικά, αυτό που φαίνεται καθαρά, από την όλη μεθόδευση και τα ζητήματα που τέθηκαν προς συζήτηση, είναι ότι η συγκεκριμένη διαδικασία είναι σκέτη απάτη και το όλο σκηνικό στήνεται, για να εξασφαλιστεί η συναίνεση των αγροτών - που είναι απόντες από το ΣΑΠ - στην πολιτική της κυβέρνησης. Οσο για τα κρίσιμα προβλήματα που αναδείχτηκαν στις τελευταίες μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις, αυτά μπαίνουν στο περιθώριο μέσα από τέτοιου είδους διαδικασίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ