Σάββατο 1 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΠΟ
Ομόφωνη καταγγελία των καλλιτεχνών

Ανακοινώσεις του ΣΕΗ και της ΕΕΣ

Το Πολυνομοσχέδιο του ΥΠΠΟ, το οποίο επελαύνει κυριολεκτικά κατά της τέχνης και της πολιτιστικής κληρονομιάς, καταγγέλλεται ομόφωνα από όλα τα καλλιτεχνικά σωματεία. Απόδειξη, οι προχτεσινές εκδηλώσεις τους στην πλατεία Κλαυθμώνος, με μουσική, θέατρο, εικαστικά, βίντεο και με λόγο αποφασισμένο. Κριτικό, με προτάσεις για έναν άλλο πολιτισμό, που θα αναδείχνει τις πολιτισμικές αξίες του λαού μας, θα επικοινωνεί με άλλους πολιτισμούς και θα στηρίζεται στη λαϊκή δημιουργία.Πολιτισμός που δε δένεται στο άρμα των πολυεθνικών, της "ιδιωτικής πρωτοβουλίας" και στις ντιρεκτίβες της ΕΕ.

Η παρέμβαση και η θέση του ΚΚΕ για όσα σχεδιάζονται με το Πολυνομοσχέδιο, εκφράστηκε ξεκάθαρα, από τον υπεύθυνο του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, Σταύρο Παπαθανασίου: "Το ΚΚΕ θα καταψηφίσει αυτό το νομοσχέδιο, όχι μόνο γιατί αυτό συμβαδίζει με τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, πολιτική κατευθείαν υπαγορευμένη από την ΕΕ, αλλά και γιατί, μέσω της χειραγώγησης του Πολιτισμού, επιχειρείται η χειραγώγηση των ανθρώπινης συμπεριφοράς".

Γύρω από αυτή τη θέση "ακτινώθηκαν" οι θέσεις και προτάσεις όλων των ανθρώπων του Πολιτισμού, στην εκδήλωση - διαμαρτυρία.

Σημειώνουμε και χτεσινή καταγγελία του ΣΕΗ για "απαράδεκτη τακτική του υπουργού Πολιτισμού, για την περιθωριοποίηση ενός σωματείου που έδωσε αίμα και ψυχή 80 και πλέον χρόνια για τη θεατρική και πολιτιστική υπόσταση του έθνους σε καιρούς δύσκολους και ειρηνικούς". Το ΣΕΗ επισημαίνει ότι "ο αποκλεισμός του από το βήμα της Βουλής για την κατάθεση των απόψεων των ηθοποιών, σε ένα πολυνομοσχέδιο που αποσκοπεί στην εμπορευματοποίηση του πολιτισμού, που το διέπει ο άκρατος κρατισμός και η διάρρηξη της εθνικής κληρονομιάς, σημαίνει φίμωση της αλήθειας και φοβία εκ μέρους του υπουργού για τη φωνή του Σωματείου μας για το "αποφασίζομεν και διαττάσσομεν", που διαπνέει σαν φιλοσοφία το νομοσχέδιο αυτό".

"Το ΣΕΗ ήταν και θα είναι παρόν σε κάθε επιβουλή του πολιτισμού της χώρας μας, θα υπερασπιστεί με κάθε μέσο την εθνική πολιτιστική μας κληρονομιά και θα αγωνιστεί, ώστε αυτός ο πολυνόμος να αποσυρθεί και ο υπουργός να προχωρήσει στη σύνθεση ενός νέου που θα ληφθούν υπόψη οι απόψεις και οι εμπειρίες των φορέων των εργαζομένων στις Τέχνες και τα Γράμματα", καταλήγει το ΣΕΗ.

Βέβαια, κατά τ' άλλα ο υπουργός Πολιτισμού θα παραστεί και θα χαιρετίσει, με "κολακευτικά" λόγια την εορταστική εκδήλωση του ΣΕΗ για τα 80χρονά του, τη Δευτέρα (8μ.μ.), στο "Παλλάς".

  • Με ανακοίνωσή της και η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών καταγγέλλει το "μεθοδευμένο αποκλεισμό της από τη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής κατά τη συζήτηση του Πολυνομοσχέδιου για τον Πολιτισμό και ειδικότερα του άρθρου 4, που αφορά στα ζητήματα Κινηματογραφικής Πολιτικής".Η ΕΕΣ θεωρεί πρωτοφανές το γεγονός του αποκλεισμού των σκηνοθετών από τη συζήτηση του νομοσχεδίου που αφορά και στον Κινηματογράφο "με μεθοδεύσεις που θυμίζουν άλλες εποχές" και καλεί τους βουλευτές όλων των κομμάτων, που ανήκουν στην επιτροπή, "να αντιδράσουν καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ