Σάββατο 1 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΕΤΡΟ - ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
Μέθοδοι "πιθανοτήτων"

"Μυστηριώδες είναι το υπέδαφος της Πανεπιστημίου",άρα πρέπει να διερευνηθεί. Χρειάστηκε να γίνει, χτες, τρίωρη σύσκεψη μεταξύ στελεχών του ΥΠΠΟ και της "Αττικό - Μετρό" για να καταλήξει σε μία διαπίστωση που ήδη έχει κάνει το γύρω του κόσμου και έγινε η αιτία πολλών δεινών.

Πότε, όμως, θα διερευνηθεί; Ακριβώς "στο παραπέντε" της διέλευσης του Μετροπόντικα από το Ιλίου Μέλαθρον και άλλα ιστορικά κτίρια, αλλά "στο και πέντε" των "ιστορικών" πια καθιζήσεων της Πανεπιστημίου.Διότι αν η "Αττικό - Μετρό" είχε κάνει επαρκή μελέτη των εδαφών, δε θα υπήρχαν εκπλήξεις. Οι εκπλήξεις, όμως, ήρθαν. Ετσι, η εκτίμηση του γενικού γραμματέα του ΥΠΠΟ, Ευγένιου Γιαννακόπουλου ότι "η εταιρία εμφανίστηκε προσεχτική ως προς την πορεία του έργου και πρόθυμη να συνεργαστεί" είναι κενή ουσίας,αφού η εταιρία έχει χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία.

Το αποτέλεσμα της χτεσινής σύσκεψης για την πορεία του έργου από την οδό Ασκληπιού μέχρι το Σύνταγμα,είναι ελάχιστα συνεπές με το ύφος της επιστολής που έστειλε στον πρόεδρο της "Αττικό - Μετρό", Λ. Κίκηρα, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ. Οι αποφάσεις που πάρθηκαν αφορούν στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων των γεωτρήσεων, στην εκπόνηση γεωτεχνικών μελετών και στη σύσταση επιτροπής παρακολούθησης του έργου η οποία θα απαρτίζεται από 3 εκπροσώπους του ΥΠΠΟ και 3 εκπροσώπους του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Με άλλα λόγια, κατ' αρχήν το έργο θα γίνει (αν δεν αλλάξουν τα δεδομένα μετά τα αποτελέσματα των μελετών) και ο Μετροπόντικας θα "παρακολουθείται",αντί το ΥΠΠΟ να επιμείνει στην ενδεχόμενη ανάγκη για αλλαγή της μεθόδου εργασίας και ίσως στη διενέργεια συστηματικών ανασκαφών, τουλάχιστον στην πλευρά της Πανεπιστημίου όπου εκτείνεται το πυκνότερο κομμάτι του ανατολικού νεκροταφείου της αρχαίας Αθήνας. Δηλαδή τα μνημεία εντάσσονται στους νόμους των πιθανοτήτων...

Κατά τ' άλλα στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του γενικού γραμματέα του ΥΠΠΟ δεν κατέστη δυνατόν να μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες για το τι προέβλεπαν τα σχέδια της "Μετρό", που παρουσιάστηκαν στη σύσκεψη. Το βέβαιο είναι πως για την εταιρία η προχειρότητα έχει χαμηλότερο κόστος. Οσο για τις Υπηρεσίες του ΥΠΠΟ... αυτές κινητοποιήθηκαν αργά.

Δ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ