Πέμπτη 6 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΠΥΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ"
Πάρκο περιβαλλοντικής ... αναισθησίας

Από το 1993 το ΥΠΕΧΩΔΕ και οι Δήμοι Αγ. Αναργύρων, Καματερού και Νέων Λιοσίων κατασπατάλησαν δύο δισ. δραχμές για να φτιάξουν - υποτίθεται - ένα "πρότυπο οικολογικό πάρκο". Αντί γι' αυτό δημιούργησαν ένα τοπίο καταστροφής και εγκατάλειψης...

Σκουπίδια, βάλτοι, κομμένα δέντρα, έρημα περίπτερα, εγκατάλειψη. Αυτή είναι η εικόνα που αντικρίζει όποιος επισκεφτεί το "Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης" - γνωστός ως "Πύργος Βασιλίσσης" - που βρίσκεται στα όρια των Δήμων Αγίων Αναργύρων, Καματερού και Νέων Λιοσίων.

Από το 1993 ο Οργανισμός Αθήνας, το ΥΠΕΧΩΔΕ και οι δημοτικές αρχές των τριών δήμων κατασπατάλησαν δύο δισεκατομμύρια δραχμές, υποστηρίζοντας πως θα δημιουργήσουν ένα πρότυπο οικολογικό πάρκο στην υποβαθμισμένη Δυτική Αττική. Αντί γι' αυτό, όμως, κατέστρεψαν περισσότερα από 700 στρέμματα πευκόφυτης γης, "δημιουργώντας" ένα τοπίο καταστροφής και εγκατάλειψης, στερώντας απ' το λαό της Δυτικής Αττικής - που τον "πνίγει" το τσιμέντο και τα τροχοφόρα, που "διψά" για λίγο πράσινο - μια "ανάσα" ζωής. Και να φανταστεί κανείς πως όλα αυτά τα χρόνια - ακόμα και σήμερα - το "έργο" διαφημίζεται από το ΥΠΕΧΩΔΕ και τον Οργανισμό Αθήνας, με πολύχρωμα προσπέκτους, ως επίτευγμα, ενταγμένο μάλιστα στο περιβόητο πακέτο "Αττική SOS"!

Οι εικόνες που συναντάς στο "οικολογικό πάρκο" είναι απερίγραπτες. Κατ' αρχήν για να μπει κάποιος στο χώρο, πρέπει να έχει την ευλυγισία... αιλουροειδούς, αφού η μόνη είσοδος είναι δύο "τρύπες" στα σύρματα περίφραξης. Η "κανονική" είσοδος, με τις πανάκριβες και αμφιβόλου αισθητικής "εκσυγχρονιστικές" κατασκευές, είναι κλειστή.

Προχωρώντας στο εσωτερικό του πάρκου, συναντάς την τεχνητή λίμνη, που σε κάποια σημεία της έχει ξεραθεί και σε κάποια άλλα έχει μετατραπεί σε βούρκο, δημιουργώντας έτσι εστίες μόλυνσης για την περιοχή. Ολα αυτά, βέβαια, εξαιτίας των κακοτεχνιών στα έργα στεγανοποίησης. Μόνο λίγες πάπιες "αντέχουν" ακόμα τη μυρωδιά του βαλτότοπου...

Η πιο αποθαρρυντική πάντως εικόνα είναι οι σωροί των σκουπιδιών, που υπάρχουν ανάμεσα στα αιωνόβια πεύκα και τα παλιά κτίρια των υποστατικών του Οθωνα στην καρδιά του πάρκου - εκεί, σύμφωνα με τα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ, θα γινόταν το Κέντρο Περιβάλλοντος και Επιστημών, καθώς και το Εκθεσιακό Κέντρο - που δείχνουν κυριολεκτικά στοιχειωμένα!

Εχουν όλοι ευθύνες

Οι φωνές διαμαρτυρίας που έχουν ακουστεί όλα αυτά τα χρόνια δεν μπόρεσαν ν' αλλάξουν την κατάσταση. Το έργο, μετά την κατασπατάληση δύο δισ. δραχμών, πρέπει να ξεκινήσει πάλι απ' την αρχή, καθώς έχουν καταστραφεί τα πάντα. Οι δημοτικές αρχές των τριών δήμων, που στη δικαιοδοσία τους είναι το Πάρκο της Εστίας - όπως λεγόταν παλιότερα - αδιαφορούν, ενώ ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αττικής (ΑΣΔΑ), που έχει κι αυτός "λόγο" στο συγκεκριμένο έργο, σιωπά. Ο Γεράσιμος Θεοδωράτος,επικεφαλής της "Δημοτικής Αναγέννησης" στους Αγίους Αναργύρους, για το θέμα αυτό δήλωσε στο "Ρ":

"Το έργο θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από το 1993 με βάση τη σύμβαση που είχε υπογραφεί τότε για τη χρηματοδότηση και με βάση τον προγραμματισμό που υπήρχε. Ευθύνες για την κατάσταση αυτή έχουν και ο Οργανισμός Αθήνας που καθυστέρησε τις διαδικασίες εκείνο το διάστημα, ευθύνες έχει και το ΥΠΕΧΩΔΕ, που μαζί προώθησαν απαράδεκτες ρυθμίσεις για το ιδιωτικό κτήμα του Σερπιέρη, που το συνέδεσαν με το κτήμα αυτό, απαιτώντας από τους δήμους να κάνουν τις ρυθμίσεις αυτές αποδεκτές, πράγμα που εκ των προτέρων γνώριζαν ότι δε θα γίνει. Σήμερα το έργο έχει εγκαταλειφθεί, ενώ όσα έγιναν ως τώρα καταστρέφονται.

Ευθύνες έχουν η σημερινή διοίκηση του ΑΣΔΑ όσο και οι δημοτικές αρχές των τριών δήμων, που πραγματικά αδρανούν και δε δείχνουν το ανάλογο ενδιαφέρον για την προώθηση και την ολοκλήρωση του έργου. Φυσικά με τον τρόπο αυτό εκθέτουν και την Τοπική Αυτοδιοίκηση".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ