Παρασκευή 14 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απόφαση ΟΕΚ για το "σκάνδαλο Μπολτσή"

Να μην προχωρήσει σε αγορά των 670 διαμερισμάτων στο Ρέντη και να αναμένει την τελεσίδικη δικαστική απόφαση, αποφάσισε χτες το ΔΣ του ΟΕΚ. Α. Αντύπας: Οχι συμβιβασμούς υπό το κράτος εκβιαστικών διλημμάτων

Να μην προχωρήσει στην αγορά των 670 διαμερισμάτων του Μπολτσή στο Ρέντη και να αναμένει την τελεσίδικη δικαστική απόφαση, σχετικά με την αγωγή του μεγαλοεργολάβου, με την οποία ζητά αποζημίωση από τον Οργανισμό ύψους 8,7 δισ. (!), αποφάσισε ομόφωνα χτες το ΔΣ του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ).

Είχαν προηγηθεί μακρόχρονες παρασκηνιακές "διεργασίες", ακόμα και στημένες ραδιοφωνικές εκπομπές, αλλά και δυο πρόσφατες επιστολές του γενικούγραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Β. Μπρακατσούλα,προς τον πρόεδρο και το ΔΣ του ΟΕΚ, που συνιστούσαν ανοιχτή παρέμβαση, στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης του γνωστού ως "σκανδάλου Μπολτσή".

Ωστόσο, χτες ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου, κατά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Οικοδόμων - σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της - δήλωσε ότι στηρίζει την πρόταση των οικοδόμων, να μην αγοραστούν δηλαδή τα διαμερίσματα.

Να σημειωθεί ότι ο μεγαλοκατασκευαστής, με επιστολή του προς τον ΟΕΚ, στις 13 Μάη '97, απαιτούσε για "την εξώδικη συνολική επίλυση της διαφοράς, η τελική τιμή αγοράς των διαμερισμάτων να προσεγγίσει την αγοραία τους αξία και να καλύπτει μέρος της τεράστιας ζημιάς που υπέστην. Γι' αυτούς τους λόγους - πρόσθετε - προτείνω οι ως άνω τιμαριθμικώς αναπροσαρμοσμένες τιμές του '90 να προσαυξηθούν και κατά ποσοστό 20%"!

Ο Α. Αντύπας,μέλος του ΔΣ του ΟΕΚ σαν εκπρόσωπος των εργαζομένων, στην παρέμβασή του κατά τη χτεσινή συνεδρίαση επισήμανε: "Η υπόθεση των 670 διαμερισμάτων στο Ρέντη έχει καταγραφεί στην ελληνική κοινωνία ως ένα τεράστιο σκάνδαλο και σαν τέτοιο το προσεγγίζουμε. Από την αρχή της ιστορίας, προκύπτει ένα ουσιαστικό ερώτημα. Τι έδινε σιγουριά στον Μπολτσή ότι τα 670 διαμερίσματα θα αγοραστούν από τον Οργανισμό; Προφανώς, η ίδια η λειτουργία του ΟΕΚ".

Αναφορικά με την ποιότητα των διαμερισμάτων, σημείωσε: "Εχουν ακουστεί και γραφτεί πολλά. Ενα, όμως, πρέπει να είναι καθαρό. Οι εργαζόμενοι, όσο ανάγκη και να έχουν για στέγη, είναι άνθρωποι περήφανοι και απαιτούν κατοικίες ανθρώπινες, που να διασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση για τις οικογένειές τους. Δεν είναι διατεθειμένοι να ζήσουν αυτοί και τα παιδιά τους σε γκέτο και σε απαράδεκτες συνθήκες". Σημειώνοντας ότι σωστά ο ΟΕΚ απέρριψε την "προσφορά" για την αγορά των διαμερισμάτων τότε και αποφάσισε τη διακοπή του 22ου προγράμματος, υπογράμμισε: "Δεν μπορεί το ΔΣ σήμερα, παρά να επιβεβαιώσει τη μέχρι τώρα στάση του. Δε δεχόμαστε "συμβιβασμούς" υπό το κράτος εκβιαστικών διλημμάτων. Να περιμένουμε τη δικαστική απόφαση και από κει και πέρα να χαράξουμε την τακτική μας, που δεν μπορεί να έχει χαρακτηριστικά δικαίωσης του Μπολτσή. Τα χρήματα των εργαζομένων δεν μπορούν να αποτελούν σωσίβιο για κανένα. Δεν μπορεί κανένας υπουργός, όταν μάλιστα το κράτος επιχορηγεί τον ΟΕΚ με 100 εκατ. δρχ., όσα δηλαδή και πριν 40 χρόνια, να ασκεί κοινωνική πολιτική, να πουλάει εκδουλεύσεις σε ανέργους, άστεγους, ιδιαίτερα μάλιστα σε προεκλογικές περιόδους".

Πρότεινε το ΔΣ "να ξεσκεπάσει το παιχνίδι που παίζουν ορισμένοι απ' τα μικρόφωνα, χρησιμοποιώντας ακόμα και ευπαθείς ομάδες για άσκηση πίεσης προς τον Οργανισμό" και καταλήγοντας επισήμανε: "Μπαίνει από ορισμένες πλευρές ένα ψευτοδίλημμα. Τι θα γίνουν τα σπίτια. Η απάντηση είναι, αν τα σπίτια αυτά έχουν κατασκευαστεί νόμιμα, ας τα κάνει ό,τι θέλει ο Μπολτσής. Το θέμα αυτό δε μας αφορά".

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκε και η τοποθέτηση του Γ. Μανουσογιαννάκη γενικού γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, που παραβρέθηκε στη συνεδρίαση, ενώ να μην αγοραστούν τα σπίτια υποστήριξαν και οι άλλοι δυο εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΔΣ του Οργανισμού.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο Γ. Ιωακειμίδης, δήμαρχος Ρέντη, ο οποίος μετέφερε τη θέση του δημοτικού συμβουλίου, να μην αγοράσει ο ΟΕΚ τα συγκεκριμένα διαμερίσματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ