Παρασκευή 14 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
"Οχι" στη λαιμητόμο του προϋπολογισμού και των "συμφώνων"

Την απόφασή τους να κλιμακώσουν αποφασιστικά τους αγώνες τους ενάντια στην αντεργατική πολιτική, για τη διασφάλιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων τους, αλλά και για να μην υλοποιηθεί το κατάπτυστο αντεργατικό σύμφωνο του "κοινωνικού διαλόγου", διατράνωσαν οι οικοδόμοι. Τώρα ο υπουργός Εργασίας εμφανίζεται να... συζητά αιτήματα του κλάδου!

Την απόφασή τους να υπερασπίσουν και να διευρύνουν τις κατακτήσεις τους, διαμήνυσαν χτες οι οικοδόμοι όλης της χώρας με τη μαζική συμμετοχή τους στην πανελλαδική απεργία και στις κατά τόπους συγκεντρώσεις. Παράλληλα, η χτεσινή κινητοποίηση ήταν η πρώτη έμπρακτη καταδίκη του αντιλαϊκού προϋπολογισμού της ακόμα πιο σκληρής μονόπλευρης λιτότητας για τους εργαζόμενους και κατηγορηματική προειδοποίηση ότι οι οικοδόμοι θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να μείνει στα χαρτιά το αντεργατικό "σύμφωνο εμπιστοσύνης προς το 2000". Δυναμική ήταν η συγκέντρωση των οικοδόμων της Αθήνας και του Πειραιά στη συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος, καθώς και η πορεία προς το υπουργείο Εργασίας, όπου αντιπροσωπεία συνδικαλιστών συναντήθηκε με τον υπουργό.

Ο υπουργός Εργασίας, Μ. Παπαϊωάννου,υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση από την προηγούμενη στάση της πλήρους άρνησης, αποδεχόμενος αυτή τη φορά να υπάρξει συζήτηση αναφορικά με το αίτημα του κλάδου για αναγνώριση και διανομή των υπέρ αγνώστων ενσήμων, καθώς και το αίτημα για κατάργηση του άρθρου 26 του νόμου 2520 (για νέους αγρότες) που μειώνει κατά 50% τις ελάχιστα καταβλητέες ασφαλιστικές εισφορές σε οικοδομικοτεχνικά έργα σε αγροτικές και ορεινές περιοχές.

Μετά τη συνάντηση, ο Α. Ζαζόπουλος,πρόεδρος της Ομοσπονδίας, απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους, επισήμανε: "Δε δένουμε κόμπο τις δηλώσεις του υπουργού. Στις συζητήσεις που θα γίνουν τις επόμενες μέρες θα φανούν οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης. Ομως και το ότι αναγκάζονται να συζητούν, είναι αποτέλεσμα της δικής μας πάλης".

Σε ό,τι αφορά το θέμα του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, σε σχέση με το γνωστό "σκάνδαλο Μπολτσή", ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ενημερώνοντας τους συγκεντρωμένους για τη συζήτηση με τον υπουργό Εργασίας, σημείωσε: "Σε ό,τι αφορά τον ΟΕΚ - και παρατηρούμε αυτή τη στιγμή διάφορες δυνάμεις να προσπαθούν με κάθε τρόπο, ώστε ο ΟΕΚ να αγοράσει τα 670 διαμερίσματα του Μπολτσή στο Ρέντη - ο υπουργός δήλωσε ότι στηρίζει τη δική μας θέση και μεις είπαμε ότι στηρίζουμε όποια θέση ανατρέπει τα σχέδια του Μπολτσή και των... γύρω του". Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κάλεσε "σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις και για να γίνουν πράξη οι δεσμεύσεις, αλλά και για να σταματήσουμε την επίθεση που δεχόμαστε σε όλα τα μέτωπα".

Αύριο Σάββατο στις 4μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση των οικοδόμων και στη συνέχεια πορεία προς το Πολυτεχνείο, όπου αντιπροσωπεία τους θα καταθέσει στεφάνι. Στις 6μ.μ. θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση μέσα στο χώρο του Πολυτεχνείου.

Η συγκέντρωση

Από νωρίς το πρωί άρχισαν οι οικοδόμοι να συγκεντρώνονται στην πλατεία Κάνιγγος. Τη συγκέντρωση "άνοιξε" ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Α. Ζαζόπουλος ο οποίος αναφερόμενος στον κρατικό προϋπολογισμό,είπε ότι "δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας πως τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα τους περιμένουν χειρότερες μέρες". Κατάγγειλε το "τρίγωνο της αμαρτίας - κυβέρνηση, ΣΕΒ, πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ - που υπέγραψαν το κατάπτυστο "σύμφωνο απασχόλησης προς το 2000", που διαλύει τις εργασιακές σχέσεις". Προειδοποίησε ότι ανάλογα τερατουργήματα και νομοθετήματα "με την πάλη της, η εργατική τάξη τα ανέτρεψε και αυτά και αυτούς που τα προώθησαν". Επισήμανε πως "οι δήμιοι της εργατικής τάξης θα επιστρέψουν στο τραπέζι του "διαλόγου" αυτή τη φορά για να μην αφήσουν τίποτα όρθιο, να ξεριζώσουν κάθε κύτταρο της κοινωνικής ασφάλισης". Τόνισε ότι "στο επίκεντρο των αγώνων του κλάδου είναι η ανατροπή αυτής της πολιτικής" και πως "στο αντεργατικό μέτωπο πρέπει να αντιπαραθέσουμε το μέτωπο εργαζομένων και άλλων καταπιεσμένων στρωμάτων και ο κλάδος θα πρωτοστατήσει για τη δημιουργία του".

Στη Θεσσαλονίκη

Μαχητική συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο και πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν χτες οι οικοδόμοι της Θεσσαλονίκης στα πλαίσια της 24ωρης πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης.

Εκεί εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την ανελέητη επίθεση που δέχονται από την κυβέρνηση και την εργοδοσία στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Παράλληλα, κατήγγειλαν την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που συνυπέγραψε το σύμφωνο προδοσίας σε βάρος των εργαζομένων.

Μιλώντας, ο Πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Βασίλης Αχτσής,αναφέρθηκε στους στόχους του "κοινωνικού διαλόγου", σημειώνοντας: "Εδώ πάνε να περάσουν εξωπραγματικά μέτρα. Μιλάμε για απώλεια κατακτήσεων 100 χρόνων, όπως αυτή του 8ωρου. Με τη σημερινή μας απεργία καταγγέλλουμε και τις εκθέσεις Σπράου πάνω στις οποίες, όπως φαίνεται, θα κινηθεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. Εκθέσεις, που μιλάνε για την κατάργηση του κανονισμού βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων που αυτό για τον κλάδο μας σημαίνει ότι αντί να βγαίνουμε στη σύνταξη στα 58 θα βγαίνουμε στα 65. Εμείς θα παλέψουμε να μην περάσουν αυτά τα μέτρα. Θα αγωνιστούμε για την υπεράσπιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων".

Στη Θεσσαλία

Δυναμικές συγκεντρώσεις οικοδόμων πραγματοποιήθηκαν χτες στις πρωτεύουσες των τεσσάρων θεσσαλικών νομών. Στη Λάρισα κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο Θ. Κουματζέλης,μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου. Ακολούθησε πορεία προς τη Νομαρχία.

Στη συγκέντρωση του Βόλου μίλησε ο Κ. Σακελαρίου πρόεδρος του συνδικάτου, χαιρετισμό απηύθυνε ο Τ. Τριανταφυλλάκος,μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία προς τη νομαρχία, όπου επιδόθηκε το ψήφισμα της συγκέντρωσης.

Στα Τρίκαλα ομιλητής ήταν ο Η. Ζωγράφος πρόεδρος του συνδικάτου και μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στη νομαρχία. Στην Καρδίτσα πραγματοποιήθηκε κοινή συγκέντρωση με τους συνταξιούχους του νομού, στο Εργατικό Κέντρο.

Αποκλεισμός της νομαρχίας στην Πάτρα

Με τη μαζική και μαχητική συμμετοχή τους στην απεργία και στη συγκέντρωση, οι οικοδόμοι της Πάτρας απαίτησαν λύση στα προβλήματά τους. Στη συνέχεια οι οικοδόμοι πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας και απέκλεισαν για ώρες τη Νομαρχία Αχαϊας,όπου επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Στη νομαρχία η πορεία των οικοδόμων συναντήθηκε με τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Πάτρας,οι οποίοι, με αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Συλλόγων Μηχανικών Η/Υ, Χημικών Μηχανικών, Φυσικού, Εστίας και Ιατρικής, πραγματοποίησαν αποχή από τα μαθήματα και πορεία ενάντια στο νόμο Αρσένη. Οι δύο συγκεντρώσεις συναντήθηκαν στη νομαρχία υπό το σύνθημα: "φοιτητές - εργατιά μια φωνή και μια γροθιά".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ