Κυριακή 16 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η νεολαία δε χωράει στα γκάλοπ

Μόνο αφελείς δε θα αντιλαμβάνονταν ότι η έρευνα της Γραμματείας της Νέας Γενιάς για την "ταυτότητα" της σημερινής νεολαίας, χρησιμοποιήθηκε από τους γνωστούς άσπονδους φίλους της, ως ένα καλό εργαλείο για μια γενικότερη επίθεση, που έχει στο στόχαστρο αφ' ενός το φετινό γιορτασμό του Πολυτεχνείου και, ταυτόχρονα, τους ίδιους τους νέους.

Τα κόμματα του δικομματισμού και τα ΜΜΕ - αυτοί δηλαδή που ευθύνονται σε σημαντικό βαθμό για τη μίζερη και άθλια πραγματικότητα, που βιώνουν σήμερα οι νέοι - δε δίστασαν να αδράξουν την ευκαιρία για να δώσουν τις δικές τους ερμηνείες, να στείλουν τα δικά τους μηνύματα.

Το κυρίαρχο μήνυμα ήταν σαφές: Οι νέοι επιστρέφουν στις παραδοσιακές αξίες (πατρίς, θρησκεία, οικογένεια), αναδιπλώνονται σε συντηρητικούς δρόμους (έχουν συντηρητικές απόψεις για τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα). Τελικά, αυτή η νέα γενιά δεν έχει καμία σχέση με τους "πατεράδες" της, τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου, και μάλιστα γυρίζει την πλάτη της στα ιδανικά του Νοέμβρη. Δε δίστασαν μάλιστα ορισμένοι να εκφράσουν την κατανόησή τους και τη... συμπάθειά τους γι' αυτή την "κατάντια" της νεολαίας.

Αξίζει να παραθέσουμε ορισμένα σχόλια. Ο Κ. Λαλιώτης, από τους "επώνυμους" του Νοέμβρη του '73, έσπευσε να καλωσορίσει τη νέα πορεία πλεύσης της νέας γενιάς όπως αυτός θα ήθελε: "Οι νέες γενιές είναι πιο υγιείς από τις δικές μας, που πίστεψαν σε ουτοπίες για να βρουν το δρόμο τους μετά από 15 χρόνια".

Ο Κ. Σημίτης, στη σύνοδο της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ για τη νεολαία, επιχείρησε να βολέψει τη νεολαία στα καλούπια του "εκσυγχρονισμού", δηλαδή στη διαχείριση της κρίσης του καπιταλισμού: "Η νέα γενιά έχει κουραστεί από τον αρνητικό πολιτικό λόγο, από τις λογικές του μηδενικού αθροίσματος, από όσους βλέπουν παντού νικητές και ηττημένους. Η νέα γενιά αναζητεί συγκεκριμένες θετικές προτάσεις, αναζητεί συγκεκριμένα θετικά αποτελέσματα".

Η ΝΔ σε ανακοίνωση της γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού θριαμβολογεί: "Οριστική επιστροφή της ελληνικής νεολαίας στην προάσπιση φιλελεύθερων αξιών και ιδανικών, αποδεικνύει η έρευνα της Γραμματείας της Νέας Γενιάς". Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι περισσότερες εφημερίδες, τάχα εντυπωσιασμένες από το... "συντηρητικό έμφραγμα της νεολαίας".

Θα πρέπει να προσπαθήσουν πολύ ακόμα για να καταφέρουν αυτό που δεν κατάφεραν μέχρι σήμερα. Να καθυποτάξουν δηλαδή τη νεολαία, να την εμφανίσουν οπαδό των απάνθρωπων αξιών τους, σύμμαχο στην πορεία τους προς το... Μεσαίωνα. Δεν παραβλέπει κανείς τα τεράστια εμπόδια που ορθώνουν στις αναζητήσεις των νέων, στην προσέγγισή τους με τις επαναστατικές ιδέες και το δρόμο για την ανατροπή αυτού του σάπιου συστήματος. Ομως, η νεολαία παραμένει πάντα ανυπότακτη, αρνείται να συμβιβαστεί με τη σαπίλα τους, ακόμα και όταν ασφυκτιά μέσα στα τείχη που ορθώνουν γύρω της. Αυτό, άλλωστε, προκύπτει και από την πραγματική "ανάγνωση" του γκάλοπ. Οσοι αμφιβάλλουν, δεν έχουν παρά να κατέβουν αύριο στην πορεία στην αμερικανική πρεσβεία για να "χειροκροτήσουν" τη νεολαία που μαζικά - κάθε χρόνο - δίνει το δικό της ξεχωριστό χρώμα και τόνο. Αυτή η νεολαία, βέβαια, δε χωράει στα γκάλοπ τους, δεν μπορούν να τη βάλουν στο χέρι.

Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ