Σάββατο 29 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εικαστικά δρώμενα

Εκθεση του ζωγράφου Αγήνορα Αστεριάδη (1898-1977) φιλοξενείται μέχρι τις 19/12 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50). Πρόκειται για αναδρομική παρουσίαση με υδατογραφίες, τέμπερες, χαρακτικά, σχέδια, μακέτες και λευκώματα. Ο Αγ. Αστεριάδης ανήκει στη "Γενιά του '30", είναι από τους καλλιτέχνες που σημάδεψαν με το έργο τους κατά το μεσοπόλεμο την αλλαγή της πορείας της νεοελληνικής τέχνης. Η βυζαντινή και μεταβυζαντινή τέχνη επέδρασαν ουσιαστικά στη διαμόρφωση του χαρακτηριστικού του ιδιώματος, αλλά και η λαϊκή τέχνη και η αρχιτεκτονική. Οπως ομολογούσε και ο ίδιος, τρίτο καθοριστικό στοιχείο ήταν η εμπειρία του από τη ζωγραφική των παιδιών, την περίοδο που δίδασκε ζωγραφική σε σχολεία. Με το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για το ελληνικό τοπίο, θεωρείται τοπιογράφος που αποτύπωσε το τοπίο από διαφορετική σκοπιά, και στις μεγάλες του συνθέσεις και στις μικρότερες υδατογραφίες και τέμπερες. Ανήμερα του θανάτου του, στις 17/12 (11πμ), θα τελεστεί μνημόσυνο στο ναό των Αγίων Αναργύρων στον περίβολο του Πνευματικού Κέντρου Αθήνας.

  • Εκθεση ζωγραφικής του καθηγητή στη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ Βαγγέλη Δημητρέα εκτίθεται (μέχρι 14/12) στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Οπως σημειώνεται στον κατάλογο, "μελετώντας μια προβληματισμένη και παραγωγική πορεία σαράντα χρόνων σχεδόν, διαπιστώνει κανείς ότι θεμελιώδη ζητήματα που ο Δημητρέας είχε θέσει με το ξεκίνημά του στοιχειώνουν ακόμη το έργο του και ήταν πάντα στενά δεμένα με την κοινωνικά πολιτικοποιημένη φύση του Δημητρέα: Κοινωνία - τέχνη - εκπαίδευση: πολίτης, καλλιτέχνης, δάσκαλος".

"Τα έργα του είναι σύγχρονα και διαχρονικά συνάμα. Ο καλλιτέχνης αυτός μοιάζει να ξεκίνησε ώριμος και να βαδίζει τον ίδιο παιδεμένο δρόμο που επέλεξε στο ξεκίνημά του".

  • "Νέοι χαράκτες '97-'98",τιτλοφορείται η ομαδική έκθεση που διοργανώνει η Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών "Α. Τάσσος".Εγκαινιάζεται την Τρίτη (8μμ) στο "Σπίτι της Κύπρου" (Ηρακλείτου 10). Συμμετέχουν οι χαράκτες: Ευγ. Βασιλούδη, Γ. Βλασσόπουλος, Λ. Γαβριηλίδου, Ελ. Γαλάτη, Ελ. Γκλίνου, Δ. Δουρδούμας, Γ. Κολιός, Α. Μπάκαλου, Δ. Σουλιώτης, Δ. Σπανόπουλος, Μ. Φαλκώνης, Θ. Χανδρινού κ. ά.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ