Κυριακή 30 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Χρυσή" η επένδυση, αλλά για ποιον;

Σε πείσμα όσων θέλουν να παρουσιάσουν το ξεπούλημα των Μεταλλείων Κασσάνδρας ως τη μεγαλύτερη επενδυτική δραστηριότητα ξένων κεφαλαίων στη χώρα μας, κρίνεται σκόπιμη μια υπενθύμιση γνωστών και αδιάψευστων ως τώρα στοιχείων.

Το φθινόπωρο του '95 η TVX αγόρασε τα Μεταλλεία Κασσάνδρας έναντι 11 δισ. δραχμών, αποκτώντας παράλληλα το δικαίωμα εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου σε έκταση 314.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων μέχρι το 2083. Το ποσό είναι εξευτελιστικά χαμηλό αν υπολογίσει κανείς την πραγματική αξία της γης, των εγκαταστάσεων και των μεταλλευτικών εκμεταλλεύσεων. Η απόκτηση των μεταλλείων ήταν σωτήρια για την TVX και, όπως η ίδια αναφέρει, η συγκεκριμένη επένδυση θα γινόταν η ναυαρχίδα των επιχειρήσεών της.

Μέσα στο πακέτο των όσων αγόρασε η καναδική TVX GOLD με τα 11 δισ. περιλαμβάνονται: 300.000 τόνοι χρυσοφόρου αρσενοπυρίτη, που βρίσκονται στοκαρισμένοι στο χώρο των Μεταλλείων στην Ολυμπιάδα, οι οποίοι μετά από επεξεργασία θα δώσουν 7 τόνους χρυσού, δηλαδή καθαρά κέρδη 13 δισ. Επίσης 700.000 τόνοι σιδηροπυρίτη στο Στρατώνι, που θα δώσουν 2 τόνους χρυσού και θα αποφέρουν 3 δισ. κέρδη. Η καθαρή αξία του χρυσού που υπάρχει στη λεκάνη απόθεσης της Ολυμπιάδας υπολογίζεται από ερευνητές ότι θα φτάσει τα 14 δισ.

Στοιχεία της ίδιας της εταιρίας αναφέρουν ότι τα μεγέθη χρυσού σε ουγκιές στην περιοχή είναι: 5,5 εκατ. στην Ολυμπιάδα, 500.000 στο Μάντεμ Λάκκο - Μαύρες Πέτρες και 10 εκατ. ουγκιές. στις Σκουριές. Σύνολο δηλαδή 16 εκατ. ουγκιές. Αυτά και μόνο τα στοιχεία αποδεικνύουν το ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου της περιοχής, έναντι πινακίου φακής.

Χωρίς βάση, όμως, αποδεικνύεται και το επιχείρημα πως η TVX θα κάνει επενδύσεις, που θα ξεπεράσουν τα 130 δισ.. και θα δώσουν νέες θέσεις εργασίας στην πληττόμενη από την ανεργία Χαλκιδική. Πρέπει να θυμίσουμε ότι πριν την πώληση των Μεταλλείων το κράτος φρόντισε να μειώσει σταδιακά το προσωπικό από 1.200 σε 500 εργαζόμενους. Ομως, και η ίδια η επένδυση θα γίνει στις πλάτες του λαού. Το σύνολο του ποσού που θα επενδυθεί ανέρχεται περίπου σε 46 δισ. με επιχορήγηση από το κράτος των 16 δισ. Ενώ θα υπάρχει και παράλληλη χρηματοδότηση από τις τράπεζες με επιδότηση επιτοκίου 35%, που θα αποφέρει όφελος στην εταιρία 4,3 δισ. δραχμών.

Τα κείμενα έγραψε η Αννα ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ