Κυριακή 30 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Καθεστώς βαρβαρότητας και τρομοκρατίας

Ως μπράβος της καναδικής πολυεθνικής λειτουργεί η κυβέρνηση, έχοντας εξαπολύσει μια πρωτοφανή επιχείρηση αστυνομοκρατίας και τρομοκράτησης των κατοίκων της περιοχής

Αντιμέτωποι με τις επιλογές μιας κυβέρνησης, που δε διστάζει να δέσει χειροπόδαρα το λαό, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των πολυεθνικών αφεντικών της, βρίσκονται εδώ και μέρες οι κάτοικοι του Στρυμονικού Κόλπου. Η "εκσυγχρονιστική" κυβέρνηση, μπροστά στην αδυναμία της να παρουσιάσει το μαύρο - άσπρο και να πείσει πως ενδιαφέρεται για το καλό του τόπου, προχώρησε στη λήψη πρωτοφανούς έκτασης μέτρων καταστολής, προκειμένου να διαφυλάξει τα συμφέροντα των αφεντικών της από τις αντιδράσεις των κατοίκων, που εδώ και 670 μέρες αγωνίζονται να προστατέψουν τον τόπο τους και το βιος τους από τα ολέθρια σχέδια των εκμεταλλευτών.

Η τρομοκρατία και ο αυταρχισμός βασιλεύουν στην πατρίδα του Αριστοτέλη. Οι κάτοικοί της οραματίζονται μια άλλου είδους ανάπτυξη από αυτήν που σχεδιάζουν κυβέρνηση και TVX, θυσιάζοντας, στο όνομα των υπερκερδών για τους λίγους, την προστασία του περιβάλλοντος, ακόμη και τη ζωή των ίδιων, αλλά κυρίως των νεότερων γενιών.

Το μπλε και το χακί κυριαρχούν στην περιοχή. Μόνο που το μπλε και το χακί, στην προκειμένη περίπτωση, σημαίνει δυνάμεις καταστολής, αστυνομίας και ΜΑΤ. Σημαίνει αύρες και κλούβες. Σημαίνει γκλομπ, δακρυγόνα, ασπίδες και όπλα. Σημαίνει κατάλυση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών χιλιάδων κατοίκων στην Ολυμπιάδα και τη Βαρβάρα Χαλκιδικής.

Το σχέδιο είχε εκπονηθεί από το καλοκαίρι. Αρχισε, όμως, να μπαίνει σε εφαρμογή από το Σεπτέμβρη. Τότε μεταφέρθηκαν και εγκαταστάθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής περισσότερες από 20 διμοιρίες των ΜΑΤ και της αστυνομίας. Η τελική (;) φάση του σχεδίου ξεκίνησε, όπως φαίνεται, όμως, δεν ολοκληρώθηκε. Οι κοινοτάρχες Ανω Σταυρού Β. Ναούμ και Ολυμπιάδας Ν. Μήτσιου καταγγέλλουν ότι μεθοδευμένα οι δυνάμεις της αστυνομίας προκαλούν, προκειμένου να οδηγήσουν σε ματοκύλισμα. Σ' αυτό το σχέδιο, πιστεύουν ότι εντάσσονται και οι αδικαιολόγητες και παράνομες γεωτρήσεις που πραγματοποιεί αυτές τις μέρες η TVX υπό την προστασία της αστυνομίας.

Τα μέτρα ...έπαυσαν, αλλά ισχύουν

Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι οι χουντοβασιλικοί νόμοι έπαψαν να ισχύουν, οι Κοινότητες Ολυμπιάδας και Βαρβάρας παραμένουν περικυκλωμένες από δυνάμεις τις αστυνομίας, που παραμένουν και ενισχύονται. Μάλιστα, όσο περνάνε οι μέρες, η παρουσία της αστυνομίας γίνεται ολοένα και πιο προκλητική. Μέχρι και χτες, άνδρες των ΜΑΤ βρίσκονταν ακροβολισμένοι γύρω από τα τελευταία σπίτια του χωριού, παρά τη δέσμευση των υπεύθυνων ότι δε θα πλησίαζαν κάτω από τον περιφερειακό δρόμο. Οι είσοδοι και οι έξοδοι των χωριών παραμένουν μπλοκαρισμένοι από κλούβες, αύρες, περιπολικά και, φυσικά, δεκάδες άνδρες των ΜΑΤ, που βρίσκονται παραταγμένοι πάνοπλοι, με τα κράνη, τα γκλομπ, τα όπλα εκτόξευσης δακρυγόνων και καπνογόνων, τις ασπίδες και τα περίστροφα.

Στη διαδρομή από τη Διασταύρωση της Ολυμπιάδας μέχρι και πάνω στην Κοινότητα Βαρβάρας, μέσα στο βουνό και κυρίως τριγύρω από την περιοχή των μεταλλείων και του εργοστασίου εμπλουτισμού, όπου πραγματοποιούνται οι γεωτρήσεις, υπάρχουν ακροβολισμένοι εκατοντάδες άνδρες της αστυνομίας. Από το ύψωμα παρακολουθούν τα χωριά και τις κινήσεις των κατοίκων, εξοπλισμένοι με ειδικούς τηλεφακούς. Καμία κίνηση δεν μπορεί να ξεφύγει από την αντίληψή τους.

Στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής αυτές τις μέρες αμφισβητούνται κεκτημένα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού. Κρίνεται και δοκιμάζεται η δημοκρατική ευαισθησία όλων μας.

Τραυματίζουν παιδικές ψυχές

Τα προχτεσινά επεισόδια, που είχαν σαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο κατοίκων, τη σύλληψη και, τελικά, αθώωση άλλου, δεν ικανοποιούν τους εμπνευστές αυτού του σχεδίου. Ο πρόεδρος της Κοινότητας Βαρβάρας για τρεις μέρες δεν μπορούσε να κυκλοφορήσει μέσα στα διοικητικά όρια της κοινότητάς του. Οι κάτοικοι του οικισμού Καλύβια Βαρβάρας, που βρίσκεται δίπλα στο εργοστάσιο εμπλουτισμού, κυριολεκτικά τυραννιούνται για να πάνε στα κοπάδια τους, ενώ για τρεις συνεχείς μέρες κάποιοι τους έκοβαν το καλώδιο του μοναδικού τηλεφώνου που έχει ο οικισμός.

Καθημερινά τις τελευταίες μέρες, οι ακροβολισμένοι αστυνομικοί στα τελευταία σπίτια της Ολυμπιάδας χτυπούν ρυθμικά τις ασπίδες τους, ενισχύοντας το ήδη έντονο κλίμα τρομοκρατίας. Πυροβολούν και δοκιμάζουν με ρίψεις τα χημικά τους όπλα. Αυτά καταγγέλλουν οι ίδιοι οι κάτοικοι. "Τα παιδιά μας δεν μπορούν να κοιμηθούν τη νύχτα. Ξυπνάνε και κλαίνε. Πάνε στο σχολείο και φοβούνται να βγούνε στο διάλειμμα, γιατί ακούνε τις ασπίδες που χτυπάνε τα ΜΑΤ. Γιατί ακούνε τους πυροβολισμούς που ρίχνουν. Τα παιδιά μας έχουν τρομοκρατηθεί. Και βέβαια όχι μόνο τα παιδιά", δηλώνει η Δήμητρα Μαγουλάκη.

Τους ελέγχους, που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια του κάθε ένα, καταγγέλλει ο Γ. Ναλμπάνης: "Από την άσφαλτο και πάνω, αν πάμε να περάσουμε, πρέπει να υποστούμε τον εξευτελιστικό έλεγχο. Ταυτότητες, δίπλωμα και έλεγχο στο αυτοκίνητο".

"Θέλουν να καταστρέψουν το χώρο που ζούμε. Τον τόπο, που ήρθαν οι πατεράδες μας, δούλεψαν και φτιάξαν τη ζωή τους. Τους το λέμε να το βάλουν καλά στο μυαλό τους. Δε θα μας κάνουν για δεύτερη φορά πρόσφυγες", δηλώνει ο Ηλίας Αναστασιάδης.

Προς το παρόν, η αυτοσυγκράτηση κυριαρχεί. Η αξιοπρέπεια δεν τσαλαπατήθηκε. Ομως, τα όρια αντοχής στενεύουν και οι κάτοικοι δηλώνουν πως τη μόνη ευθύνη για οτιδήποτε συμβεί θα έχει η κυβέρνηση που αρνείται να δώσει το δικαίωμα στο λαό να αποφασίσει για τον τόπο του και τη μορφή ανάπτυξής του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ