Κυριακή 30 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Χωρίς προσωπικό ΙΚΑ και Επιθεώρηση

Εκτεταμένο το φαινόμενο της παιδικής εκμετάλλευσης, αποκαλύπτει η προϊσταμένη του ΙΚΑ

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικοδόμοι στην Ηλεία, συμπαραστάτη βρίσκουν το Συνδικάτο Οικοδόμων Πύργου.Ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Παναγιώτης Σταθάς,θα μας πει: "Βρισκόμαστε συνέχεια στους δρόμους και τα γιαπιά και προσπαθούμε να διαπιστώσουμε τις παραβάσεις. Ομως αυτό είναι πολύ δύσκολο, γιατί η περιοχή είναι μεγάλη και οι εργαζόμενοι, φοβούμενοι την απόλυση από τους εργολάβους, δεν καταγγέλλουν τα περιστατικά. Στόχος μας είναι να ασφαλιστούν όλοι οι οικοδόμοι και να δουλεύουν μεαξιοπρεπές μεροκάματο και με ορθές συνθήκες εργασίας. Ζητάμε συνεχώς και την παρέμβαση από το ΙΚΑ, που όμως δεν μπορεί να μας προσφέρει πολλά, αφού αντιμετωπίζει έλλειψη προσωπικού". Στο ΙΚΑ υπάρχουν αυτή τη στιγμή 30 υπάλληλοι από τους οποίους οι 7 είναι κλητήρες, με συνέπεια να μην υπάρχει το υπαλληλικό προσωπικό για τη διενέργεια ελέγχων.

Στην επίσκεψή μας στο ΙΚΑ του Πύργου, συναντήσαμε τον διευθυντή του Δ. Αργυρόπουλο,ο οποίος δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένας ανασφάλιστος εργαζόμενος στις οικοδομές και ότι όλα δουλεύουν... ρολόι! Ωστόσο, η προϊσταμένη του καταστήματος Σ. Τσαρπαλή,σημειώνει ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικοδόμοι είναι πάρα πολλά και οι καταγγελίες για ανασφάλιστη εργασία είναι η δραματική πραγματικότητα.

Η κ. Τσαρπαλή επισημαίνει ότι το μέγεθος του προβλήματος βρίσκεται περισσότερο στα χωριά, εκεί όπου οι οικοδόμοι απασχολούνται περιστασιακά και δεν απαιτούν ένσημα. Κατήγγειλε, επίσης, και το φαινόμενο παιδικής εκμετάλλευσης.Φαινόμενο, που, όπως πρόσθεσε, "είναι εκτεταμένο σε όλο το νομό, αλλά πολύ οξύτερο είναι στα χωριά". Σχετικά με τις παρεμβάσεις του ΙΚΑ για την αποκάλυψη της ανασφάλιστης και της παιδικής εργασίας, επισήμανε το πρόβλημα στην έλλειψη προσωπικού.

Στην Επιθεώρηση Εργασίας τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Υπάρχουν 8 υπάλληλοι για όλο το νομό, από τους οποίους μόνο ο ένας είναι τεχνικός, αλλά και ο συγκεκριμένος τεχνικός που αυτή την περίοδο βρίσκεται σε άδεια και η θέση του παραμένει κενή, δεν είναι ειδικευμένος στο αντικείμενο. Ωστόσο, αναγνωρίζεται η μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει για να αντεπεξέλεθει στο έργο του.

Η προϊσταμένη της Επιθεώρησης Εργασίας, Βασ. Νέζερη,τόνισε ότι υπάρχουν προβλήματα με τη στελέχωση της Επιθεώρησης και κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους, ώστε να μειωθούν οι παραβάσεις τόσο στην απασχόληση των ανηλίκων, όσο και στις συνθήκες εργασίας. "Δεχόμαστε πολλές περιπτώσεις εργατικών διαφορών που σχετίζονται με τα χαμηλά ημερομίσθια", θα μας πει η Β. Νέζερη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ