Κυριακή 30 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ανασφάλιστοι οι τρεις στους πέντε οικοδόμους!

Η προσωρινή "άνθηση" της οικοδομικής δραστηριότητας στην Ηλεία, μετά τον καταστροφικό σεισμό, συνοδεύεται με ένα όργιο αυθαιρεσίας

Οι τρεις στους πέντε εργαζομένους που δουλεύουν στις οικοδομές στον Πύργο Ηλείας είναι ανασφάλιστοι! Το 20% από αυτούς είναι ανήλικοι!Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Οι οικοδόμοι, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι νέοι, υποχρεώνονται να δουλεύουν το πολύ για πέντε χιλιάρικα την ημέρα. Τόσο είναι το προβλεπόμενο ημερομίσθιο που δίνουν οι εργολάβοι, ανεξάρτητα από τις ώρες που τους απασχολούν!

Η ειδική αναφορά για τους εργαζόμενους στις κατασκευές στο νομό της Ηλείας γίνεται επειδή η οικοδομική δραστηριότητα βρίσκεται σε έξαρση, μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1993. Πολλοί ιδιώτες πήραν δάνεια για την ανέγερση κατοικιών και αρκετές κατασκευαστικές εταιρίες βρήκαν την ευκαιρία να πλουτίσουν με τον ιδρώτα των εργαζομένων. Παράλληλα με την αυθαιρεσία, η τρομοκρατία βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη. Οποιος διεκδικήσει τα δικαιώματά του, παίρνει το δρόμο της ανεργίας. Υπάρχουν βέβαια πάρα πολλοί που μπορούν να πάρουν τη θέση του. Οι Αλβανοί κατά δεκάδες κάνουν "πιάτσα" στους δρόμους, έστω και για ένα μεροκάματο.

Οι συνθήκες εργασίας είναι απάνθρωπες. Η έλλειψη μέτρων ασφαλείας σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση, έχουν αποτέλεσμα την έξαρση των ατυχημάτων.

Το δρόμο της εργασιακής "σκλαβιάς" έχουν πάρει και εκατοντάδες ανήλικα παιδιά από τα ορεινά χωριά της Ηλείας, που μη υποφέροντας τη φτώχεια και την ανεργία, αφήνουν το σχολείο και κατεβαίνουν στις πόλεις για ένα πεντοχίλιαρο, για μια "καλύτερη" ζωή. Μια ζωή, που στη συνέχεια συνθλίβεται στα απάνθρωπα χέρια των αφεντικών. Η δουλιά όμως είναι πρόσκαιρη. Η αποκατάσταση των ζημιών φτάνει στο τέλος της. Για τους χιλιάδες οικοδόμους τι θα υπάρξει μετά; "Τίποτα", θα μας απαντήσει ο Π. Σταθάς,πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Πύργου.

Στην Ηλεία δεν υπάρχει καμία άλλη παραγωγική δραστηριότητα εκτός από τη γεωργία. Εργοστάσια δεν υπάρχουν πια. Το '91 έκλεισε το "Αιγαίον" παρασέρνοντας στην ανεργία 300 εργαζόμενους. Πριν λίγες μέρες έκλεισε και η "ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΟΛΥΜΠΙΑ",πετώντας στο δρόμο άλλους 200. Υπάρχουν κάποιες μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, που όμως και αυτές, η μια μετά την άλλη κλείνουν. Οι μεγαλύτερες οικοδομικές κατασκευαστικές εταιρείες του νομού, "ΔΟΞΑ" και "ΠΗΛΙΧΟΣ ΑΕ", παρουσιάζουν προβλήματα όσον αφορά τις καταβολές των δεδουλευμένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ