Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"ΣΥΝΕΔΡΙΟ" ΠΝΟ
Μια παρωδία υπό αστυνομικό κλοιό!

Ακόμα και μέσα στην αίθουσα του συνεδρίου εμφανίστηκαν αστυνομικοί! Χοντροκομμένη νοθεία και επιχείρηση τρομοκράτησης. Η κινητοποίηση των ναυτεργατών, εμπόδιο στις μεθοδεύσεις των εντεταλμένων των εφοπλιστών. Ενσταση ακυρότητας από την ΠΕΜΕΝ

Μέσα σε αστυνομικό κλοιό, με μια κλούβα βατραχανθρώπων σε ετοιμότητα και με την παρουσία αστυνομικών ακόμα και μέσα στην αίθουσα της συνεδρίασης (!), υποτίθεται ότι άρχισε χτες το 25ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.Η νόθα πλειοψηφία της ΠΝΟ, προσφεύγοντας στις πιο μαύρες μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν στο συνδικαλιστικό κίνημα και με τη"συνδρομή" του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας,επιχείρησε να τρομοκρατήσει τους αντιπροσώπους για να αποδεχτούν τη διεξαγωγή ενός συνεδρίου - παρωδίας και κυρίως "μνημόσυνο" για τον κλάδο των ναυτεργατών!

Το σκηνικό της τρομοκρατίας και της νοθείας ήρθαν να νομιμοποιήσουν, ως προσκεκλημένοι του γενικού γραμματέα της ΠΝΟ Ι. Χαλά,ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά Γ. Μίχας,όταν από τους ίδιους αναγνωρίζεται ότι η πλαστογράφηση των συσχετισμών στην ΠΝΟ νοθεύει τους συσχετισμούς δύναμης, τόσο στη Συνομοσπονδία, όσο και στο Εργατικό Κέντρο!

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, οι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας έφτασαν στο σημείο να καλέσουν τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας να κηρύξει την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου! Ομως, αυτό αποτράπηκε από τη μαζική και αποφασιστική παρουσία των ναυτεργατών, που πήραν μέρος σε συγκέντρωση έξω από το χώρο του συνεδρίου, που διοργάνωσαν τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ".Ο υπουργός δε βγήκε καν από το αμάξι του, μόλις είδε τους συγκεντρωμένους! Προσκεκλημένος της πλειοψηφίας ήταν και ο πρόεδρος της Ενωσης Εφοπλιστών Επιβατηγών Πλοίων Αντρέας Ποταμιάνος,ο οποίος έσπευσε να απομακρυνθεί από την αίθουσα, όταν είδε τους αγανακτισμένους ναυτεργάτες - άνεργοι στην πλειοψηφία τους - να μπαίνουν στην αίθουσα, απαιτώντας εκδημοκρατισμό του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Στις 11 το πρωί και ενώ χαιρετούσαν οι προσκεκλημένοι, οι ναυτεργάτες μπήκαν στην αίθουσα του συνεδρίου και μαζί με τους εκπροσώπους ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, αλλά και με τους αντιπροσώπους που πρόσκεινται στη "Ναυτεργατική Συνδικαλιστική Κίνηση",απαίτησαν το αυτονόητο. Δηλαδή, να μην αποκλειστούν οι 28 αντιπρόσωποι ναυτεργατικών σωματείων, γεγονός που σχεδίαζε η πλειοψηφία της διοίκησης, κάνοντας χρήση του αντιδημοκρατικού περιορισμού του διαβόητου ενός δεκάτου για τα μεγάλα ναυτεργατικά σωματεία. Απαίτησαν ακόμα να αναγνωσθούν τα ονόματα των αντιπροσώπων, που αυθαίρετα καθόρισε - στη βάση των αποκλεισμών και της κατασκευής... κατάλληλων συσχετισμών - ο γενικός γραμματέας (!) για τα σωματεία που υπόκεινται σε αυτόν τον περιορισμό. Οπως είπε χαρακτηριστικά, παρουσιάζοντας το μέγεθος της νοθείας, ο γραμματέας της ΠΕΜΕΝ Σάββας Τσιμπόγλου: "Να μας αναγνώσετε τα ονόματα γιατί μπορεί να είμαι εγώ ένας από τους 10 αντιπροσώπους που αποκλείεται από την Ενωσή μας"! Και συμπλήρωσε: "Δε θα αποδεχτούμε τον αποκλεισμό των αντιπροσώπων μας. Από ποιο άρθρο του Καταστατικού ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ εξουσιοδοτείται να καθορίσει τους αντιπροσώπους; Σας προειδοποιούμε, οι ναυτεργάτες δεν παραδίδουν τα όπλα για να τους πετάξουν έξω από τα καράβια και να διαλυθεί το ΝΑΤ. Ο αφελληνισμός της ναυτιλίας δε θα περάσει, όσο κι αν προσπαθείτε με τις νοθείες σας".

Οι αντιπρόσωποι των δυο σωματείων απαίτησαν να συσταθεί μια τριμελής επιτροπή, που θα αναλάβει τη διεξαγωγή γνήσιων αρχαιρεσιών σε όλα τα ναυτεργατικά σωματεία με το σύστημα της απλής αναλογικής και τότε να συγκληθεί το Συνέδριο της ΠΝΟ για να εκλέξει, όχι μόνο τον γραμματέα, αλλά ολόκληρη τη διοίκηση της ΠΝΟ.

Ο Ι. Χαλάς απέρριψε τα αιτήματα, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των συγκεντρωμένων ναυτεργατών, αλλά και αντιπροσώπων.

Στις 4 το μεσημέρι και ενώ οι διαδικασίες είχαν "παγώσει", έκαναν την εμφάνισή τους μέσα στην αίθουσα τρεις αστυνομικοί,από τους οποίους αναφέρθηκε ότι κλήθηκαν από κάποιον "ανώνυμο" αντιπρόσωπο του Συνεδρίου! Ο γενικός γραμματέας, αφού αρνήθηκε ότι τους είχε καλέσει ο ίδιος, είπε χαρακτηριστικά: "Ομως, αν χρειαστεί, θα τους καλέσω"! Η φράση αυτή προκάλεσε νέες αντιδράσεις, αυτή τη φορά από τη συντριπτική πλειοψηφία των αντιπροσώπων, από τους οποίους σχολιάστηκε η παρουσία των δυνάμεων καταστολής από νωρίς το πρωί, γύρω από την αίθουσα.

Ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης,πρόεδρος του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, απευθυνόμενος στους αντιπροσώπους, επισήμανε: "Νομίζουν ότι με τις δυνάμεις καταστολής θα καταφέρουν να υλοποιήσουν τους σκοπούς τους και να μετατρέψουν την ΠΝΟ σε Δούρειο Ιππο για την εξολόθρευση των ναυτεργατών, για να περάσει πιο εύκολα η επίθεση κυβέρνησης και εφοπλιστών. Τους προειδοποιούμε ότι δε θα το καταφέρουν. Πρέπει, επιτέλους, η ΠΝΟ να αρχίσει να λειτουργεί με βάση τη θέληση και τα συμφέροντα των ναυτεργατών".

Αργά το βράδυ, η ΠΕΜΕΝ κατέθεσε ένσταση ακυρότητας για τη σύγκληση του Συνεδρίου, η οποία θα συζητηθεί κατά πάσα πιθανότητα σήμερα το πρωί στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάλεσμα επαγρύπνησης ενάντια στους τυχοδιωκτικούς σχεδιασμούς του μηχανισμού των εφοπλιστών (2019-12-17 00:00:00.0)
Κυρίαρχα στοιχεία η νοθεία και η υποταγή (2012-12-04 00:00:00.0)
Διαιώνιση της νόθας κατάστασης (2002-10-30 00:00:00.0)
Το «σφράγισε» η νοθεία (1999-12-10 00:00:00.0)
"Πέρα βρέχει" για τα προβλήματα (1998-12-02 00:00:00.0)
Αγώνας κατά της νοθείας και των αποκλεισμών (1997-12-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ