Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Υπέρογκες οι αυξήσεις δημοτικών τελών

Νέο χαράτσι αποφάσισε χτες το Δημοτικό Συμβούλιο, για να φτάσει έτσι η συνολική αύξηση στο 56,4% από το 1994. Τη φορομπηχτική πολιτική κατήγγειλε ο Λεων. Αυδής

Τις νέες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, που ενόψει των δημοτικών εκλογών επέβαλε χτες στους δημότες του, φροντίζει να εμφανίσει ο Δήμος Αθηναίωνπλασματικά ως περιορισμένες.

Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου ενέκρινε αναπροσαρμογή κατά 5 % των συντελεστών τελών καθαριότητας και φωτισμού για το οικονομικό - και... εκλογικό - έτος 1998. Και η πρόκληση της ψευδεπίγραφης φιλολαϊκότητας δε σταματά εδώ. Γιατί θα επιχειρηθεί βέβαια το 5 % να εμφανιστεί ως μικρή αύξηση σε σχέση με εκείνες προηγούμενων ετών - που η ίδια πλειοψηφία επέβαλε- όμως δε θα είναι η πραγματική.

Τεχνηέντως αποσιωπάται από τη διοίκηση του Δ. Αβραμόπουλου,ότι το σύνολο των αυξήσεων, που έχουν επιβληθεί, φτάνουν το δυσθεώρητο ποσοστό του 56,4 % στην πραγματικότητα. Ο Δήμος Αθηναίων φροντίζει, για μια ακόμη φορά, να ξεχνάει ότι το 5 % προστίθεται στις αυξήσεις της τάξης του 48,95 % συνολικά, που είχαν επιβληθεί στους Αθηναίους τα τρία προηγούμενα χρόνια, '94, '95 και '96.

Οι συντελεστές αυξάνονται από 365 δραχμές το τετραγωνικό μέτρο σε 384 δραχμές για τις οικίες και από 1.348 δραχμές το τετραγωνικό μέτρο σε 1.415 δραχμές για τους επαγγελματικούς χώρους, για το 1998.

Ανάλογη είναι η εικόνα σε όλες τις αυξήσεις που ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο. Από την αναπροσαρμογή των συντελεστών των τελών χρήσης κοινόχρηστων χώρων Μικροπωλητών και Περιπτέρων, μέχρι τα τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων Κκταστημάτων, όπου ήδη τα προηγούμενα χρόνια τούς είχαν επιβληθεί αυξήσεις μέχρι και 500%.

Λεων. Αυδής
Φορομπηχτική πολιτική

Ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα", Λεων. Αυδής,καταγγέλλοντας τη φορομπηχτική πολιτική που έχει ακολουθήσει ολόκληρη την τετραετία ο δήμος, προκάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει ότι δε θα επιβληθεί καμία αύξηση το '98. Αφού, είναι τόσο μεγάλες εκείνες που είχαν επιβληθεί τα προηγούμενη χρόνια, ώστε θα έπρεπε τα δημοτικά τέλη να μειωθούν. Αντίθετα, παρά τους καταγγελτικούς τόνους, συναινετικοί εμφανίστηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι πρότειναν αύξηση 3,1 % όσο κι ο πληθωρισμός, ενώ ανάλογες ήταν οι προτάσεις της παράταξης του ΣΥΝ, οι οποίες εστίασαν στο γεγονός της μεγάλης απόστασης στην κλίμακα των αυξήσεων κατά την αρχή και το τέλος της δημοτικής θητείας.Σε αυτό το σκηνικό, επιμένοντας υποκριτικά, η Διεύθυνση Προσόδων, εισηγήθηκε τη μείωση των αυξήσεων που είχαν επιβληθεί το '96, για τη χρήση κοινόχρηστων χώρων από καταστήματα στις πλατείες Θησείου, Αγίου Θωμά και Αθ. Διάκου. Ετσι η θεωρούμενη λογική, από την πλειοψηφία, αύξηση του '96 - από 10.504 σε 60.000 δραχμές το τ. μ. για την πλατεία Θησείου και από 6.000 σε 30.000 δραχμές για τις άλλες δύο - κρίνεται τώρα υπερβολική και... εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο μείωσή της στις 12.080 και 6.500 ή 7.000 δραχμές αντίστοιχα!

Να σημειώσουμε ότι ο Δήμος Αθηναίων προϋπολογίζει ότι θα εισπράξει κοντά στα 32 δισ. (31.958.409.000) το '98 μόνο από τα ανταποδοτικά τέλη και παρά το γεγονός ότι η διοίκηση του δήμου έχει πρόσφατα παραδεχτεί πως το συντριπτικό ποσοστό αυτών των χρημάτων δεν καταναλώνονται για το λόγο που εισπράττονται, αλλά για λειτουργικές ανάγκες. Παράλληλα, η αναγκαιότητα των αυξήσεων είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί πειστικά από τη διοίκηση του Δ. Αβραμόπουλου, αφού οι ίδιοι είχαν εμφανίσει πλεόνασμα πλέον των δύο δισεκατομμυρίων από τα ανταποδοτικά τέλη του '97.

Να υπενθυμίσουμε ότι κοντά σε όλα αυτά έρχονται και νέες μεγάλες αυξήσεις στον ΤΑΠ, ύστερα από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών το '98, που ανακοινώθηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση.

Καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια από την πλευρά της διοίκησης και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να συζητηθούν, όσο πιο αργά το βράδυ γινόταν, οι αυξήσεις των ανταποδοτικών τελών και των άλλων φόρων, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η δυνατότητα αντίδρασης στη φορομπηχτική πολιτική τόσο στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, όσο και στην καταγραφή της από τον Τύπο.

Στις ελληνικές καλένδεςτο θέμα Κεραμεικού

Στο χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, παραπέμφθηκε ουσιαστικά στις ελληνικές καλένδες το θέμα του Κεραμεικού και των κινδύνων που επαπειλούνται για τις αρχαιότητες από τη διάνοιξη της πιλοτικής σήραγγας του Μετρό, καθώς ο δήμαρχος Αθήνας, με την αρωγή της παράταξης του ΠΑΣΟΚ στο δήμο, ζήτησε να ληφθεί απόφαση εν καιρώ, αφού ερευνηθεί το θέμα από ειδική επιτροπή. Ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα", σημείωσε ότι με αυτή την τακτική ο Δήμος Αθηναίων συναινεί στην πραγματικότητα στη διάνοιξη της σήραγγας.

Στο μεταξύ το συμβούλιο απασχόλησε, για μια ακόμα φορά, σωρεία επαναχορηγήσεων αδειών σε καταστήματα, κάποια από τα οποία είχαν διαπιστωμένα άλλη χρήση απ' αυτήν που καλούνταν να εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο ή λειτουργούν σε περιοχές που δεν προβλέπονται τέτοιες χρήσεις από το Ρυθμιστικό Σχέδιο, όπως στην Ιερά Οδό.

Τέλος, την επαναχορήγηση των αδειών που δικαιούνται οι τυφλοί μικροπωλητές ζήτησε, με διαμαρτυρία της κατά την έναρξη του Δημοτικού Συμβουλίου, η Πανελλήνια Ενωση Τυφλών, απαιτώντας να επαναχορηγηθούν οι 13 άδειες που της έχουν αφαιρεθεί παράνομα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ