Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΥΛΗ
Αμετανόητος ο Γιαννόπουλος, ζητά δηλώσεις μετανοίας

Α. Κανταρτζής: Οι αγρότες δεν πρόκειται να υπογράψουν δηλώσεις υποταγής

Για μια ακόμα φορά ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ε. Γιαννόπουλος, εμφανίστηκε χτες στη Βουλή αμετανόητος όσον αφορά την ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων, ζητώντας μάλιστα, ειδικά από τους αγρότες, "δήλωση μετανοίας".

Ο Ε. Γιαννόπουλος κλήθηκε να απολογηθεί για τον αυταρχικό κατήφορο που ακολουθεί η κυβέρνηση, σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής, ο οποίος έδωσε στον υπουργό αποστομωτική απάντηση σχετικά με τις δηλώσεις μετανοίας που ζητάει από τους αγρότες: "Δηλώσεις μετανοίας δεν πρόκειται να υπογράψουν. Οσα κατέκτησαν με αγώνες τα κατέκτησαν. Δεν τους τα χάρισε κανείς".

Ο Αχ. Κανταρτζής στην Ερώτησή του ανέφερε συγκεκριμένες περιπτώσεις αυταρχισμού, καθώς, εκτός από τους αγρότες που κατά χιλιάδες δικάζονται, υπάρχουν οι διώξεις και όσων αντέδρασαν στον "Καποδίστρια". Μάλιστα, έφτασαν στο σημείο να διώκουν και μαθητές της Φαρκαδόνας, που έκλεισαν ένα δρόμο, ζητώντας να παρθούν μέτρα για το συγκεκριμένο σημείο, στο οποίο είχαν σκοτωθεί σε τροχαίο δύο καθηγητές τους.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναμάσησε τα τετριμμένα περί ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, αλλά έσπευσε να δικαιολογήσει τις διώξεις, λέγοντας ότι όσα έγιναν σε αυτές τις κινητοποιήσεις ήταν παραβάσειςτων νόμων. Μάλιστα, κατά την προσφιλή του φρασεολογία, ειδικά για τις κινητοποιήσεις των αγροτών έκανε λόγο για "βάρβαρη, φασιστική, τραμπούκικη συμπεριφορά εναντίον της έννομης τάξης".

Σχολιάζοντας τα περί ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης ο Αχ. Κανταρτζής τόνισε ότι ο υπουργός "με δικές του τοποθετήσεις δημόσιες υποδείκνυε πριν από ένα χρόνο στους δικαστές ποια άρθρα του ποινικού κώδικα πρέπει να εφαρμόσουν, προκειμένου να οδηγήσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, όσους αγρότες συμμετείχαν στις αγροτικές κινητοποιήσεις".

Από κει και πέρα, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ είχαμε και την άρνηση του υπουργού να ψηφίσει τροπολογίες που κατατέθηκαν στη Βουλή με τις οποίες έμπαινε τέρμα στην ποινικοποίηση των αγώνων. Και υπογράμμισε: "Δεν μπορεί η κυβέρνηση να παίζει άλλο με τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού, βάζοντας στην ουσία σε γύψο στοιχειώδεις δημοκρατικές ελευθερίες. Ο λαός μας δε θα μείνει απαθής. Θα υπερασπίσει αυτά που κατέκτησε με σκληρούς αγώνες".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για κράτος δικαστών, κάνει λόγο ο Ε. Γιαννόπουλος (1999-07-01 00:00:00.0)
Διασταύρωσαν και πάλι τα "ξίφη" τους (1998-12-15 00:00:00.0)
Στο τραπέζι τα προβλήματα της Δικαιοσύνης (1997-07-04 00:00:00.0)
Ενίσχυση της καταστολής, ένταση του αυταρχισμού (1997-04-03 00:00:00.0)
Κύμα διαμαρτυρίας ενάντια στην επιχείρηση φίμωσης του "Ρ" (1997-02-22 00:00:00.0)
"Απαράδεκτη μεθόδευση"! (1997-02-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ