Κυριακή 7 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
"Ο επιθανάτιος ρόγχος" της Ανώτατης Παιδείας;

"Η γνώση φέρνει θλίψη" ή "μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι" ή... κάτι σχετικό τέλος πάντων, θα σκέφτηκε ο καγκελάριος Χέλμουτ Κολ και προσπάθησε να "απαλλάξει" τους Γερμανούς φοιτητές και το μελλοντικό παραγωγικό δυναμικό της χώρας από το βαρύ αυτό φορτίο της πραγματικής και ουσιαστικής γνώσης με το νέο νομοσχέδιο που προωθεί για την Ανώτατη Παιδεία. Δεν εξηγείται διαφορετικά...

Οι φοιτητές όμως δε δείχνουν να κατανοούν τις "καλές και πατρικές" προθέσεις του Κολ αλλά και των τεχνοκρατών που απαρτίζουν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βόννης... και για τρίτη βδομάδα συνεχίζουν να βρίσκονται στο δρόμο διεκδικώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου, την αναβάθμιση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, το δικαίωμά τους στην ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στη γνώση.

Οι διαμαρτυρίες των Γερμανών φοιτητών για την ουσιαστική προσπάθεια εξόντωσης των Πανεπιστημίων κλιμακώνονται συνεχώς, διευρύνοντας το μέτωπο των Πανεπιστημίων που κλείνουν συμμετέχοντας και αυτά στον αγώνα. Από μία δεκάδα που ξεκίνησαν την πρώτη βδομάδα των κινητοποιήσεων, τώρα περισσότερα από 70 Πανεπιστήμια έχουν κλείσει και εκατοντάδες χιλιάδες φοιτητές βρίσκονται σχεδόν καθημερινά στους δρόμους. Οι φοιτητές μετέφεραν αρχικά τις διαμαρτυρίες τους στην έδρα της καγκελαρίας και αυτή τη βδομάδα η αιχμή των κινητοποιήσεων ήταν το Μόναχο και η Βάδη - Βυτεμβέργη. Η χώρα γνωρίζει κινητοποιήσεις τέτοιας δυναμικότητας και μαζικότητας που θυμίζουν τον φοιτητικό ξεσηκωμό του '68.

Η παρακμιακή κατάσταση των Πανεπιστημίων

"Δε θέλουμε η γνώση να αποτελεί προνόμιο μόνο των λίγων και των πλουσίων", βροντοφωνάζουν οι φοιτητές και διαμαρτύρονται για το εκπαιδευτικό σύστημα που καταρρέει - σε συνάφεια με την κοινωνική αναταραχή που έχει ξεσπάσει εξαιτίας της προσπάθειας της γερμανικής κυβέρνησης να μεταρρυθμίσει το "κοινωνικό κράτος" και να προσαρμόσει την οικονομία της χώρας ώστε να πρωταγωνιστήσει στον ανταγωνιστικό κόσμο "της "οικονομίας της αγοράς" αλλά και να μπορέσει χωρίς μεγάλες δυσκολίες να μπει στην ΟΝΕ και το ΕΥΡΩ.

Η διαμάχη δεν είναι μόνο οικονομική - τουλάχιστον όσο θέλουν να την εμφανίζουν τα ΜΜΕ - αλλά κοινωνική, κι αγγίζει την καρδιά της εκπαιδευτικής φιλοσοφίας. Ορισμένοι πολιτικοί έχουν προωθήσει ένα ολόκληρο σχέδιο εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που θα αντικαταστήσει τη Δωρεάν Παιδεία με ένα αμερικανικού τύπου σύστημα που παράγει τεχνικά καταρτισμένους πτυχιούχους.Η παρακμή και το χάος που βασιλεύει αυτή τη στιγμή έχει ξεκινήσει από τα τέλη της δεκαετίας του '70. Το 1977 υπήρχαν περίπου 600 χιλιάδες φοιτητές στην ΟΔΓ και τη ΓΛΔ. Ο αριθμός αυτός υπερδιπλασιάστηκε και έφτασε το 1,9 εκατ. φοιτητές, δηλαδή αύξηση 75%, ενώ η υπάρχουσα πανεπιστημιακή υποδομή καλύπτει μόνο 970.000. Ταυτόχρονα, το προσωπικό έχει παραμείνει στάσιμο, οι αίθουσες και τα εργαστήρια δεν ικανοποιούν τις ανάγκες των φοιτητών ούτε κατά το ήμισυ, οι βιβλιοθήκες έχουν εγκαταλειφθεί τόσο που οι φοιτητές χαριτολογώντας τις ονομάζουν "παλαιοπωλεία".

Οσον αφορά το ακαδημαϊκό καθεστώς που επικρατεί, η κυβέρνηση "μελετά" τη θέσπιση διδάκτρων αλλά και τους κύκλους σπουδών που θα μειωθούν και σε περίπτωση που ένας φοιτητής δεν ολοκληρώσει στον καθορισμένο χρόνο δε θα έχει δικαίωμα να πάρει πτυχίο. Επίσης, ο τίτλος σπουδών να υποβαθμιστεί και θα αντιστοιχεί σε Ανώτερης Σχολής, όπως Κολεγίου ή του γερμανικού Fachschule, όπου η ειδικότητα και το μεταπτυχιακό θα είναι το επόμενο ανεξάρτητο στάδιο της φοίτησης.

Το σκεπτικό για όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις σύμφωνα με τους ιθύνοντες της Βόννης, είναι η επιμήκυνση της διάρκειας των σπουδών που σημαίνει "σπατάλη" χρόνου στο Πανεπιστήμιο, ασχολούμενοι με άσχετες έρευνες ή μαθαίνοντας πράγματα μικρής αξίας! Είναι γεγονός ότι πράγματι ο μέσος όρος ηλικίας που ολοκληρώνονται οι σπουδές είναι τα 28 χρόνια... αλλά ξεχνούν τεχνηέντως ότι οι δραστικές περικοπές στις υποτροφίες και στα επιδόματα σπουδών έχουν αναγκάσει την πλειονότητα των φοιτητών να δουλεύει παράλληλα. Υπολογίζεται ότι περίπου τα2/3 των φοιτητών εργάζονται...

"Ευρωκαταδιωκτικό" εναντίον Παιδείας

Οι κινητοποιήσεις έχουν αυξήσει έντονα τις πιέσεις και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση νιώθει καυτή την ανάσα των φοιτητών αλλά και την προοπτική ενός διευρυμένου μετώπου κοινωνικής αναταραχής. Ωστόσο, δε διαφαίνεται "φως" για την εξεύρεση λύσης στο μείζον ζήτημα που αφορά το οικονομικό μέρος των αιτημάτων, λόγω της στενότητας των οικονομικών πόρων, τόσο από πλευράς της ομοσπονδιακής κυβέρνησης όσο και από πλευράς των ομοσπονδιακών κρατιδίων, στων οποίων τη δικαιοδοσία ανήκει η εκπαιδευτική πολιτική.

Μάλιστα, ο καγκελάριος Κολ, στην αυγή των κινητοποιήσεων δήλωσε, ότι οι φοιτητές έχουν δίκιο και έριξε το βάρος στις ομοσπονδιακές κυβερνήσεις που ελέγχονται από τους σοσιαλδημοκράτες, ενώ παρόλο το δίκιο που... έχουν δε δέχτηκε να τους δει και να παραλάβει τα αιτήματα διαμαρτυρίας τους όταν διαδήλωσαν στη Βόννη... Ο δε υπουργός Παιδείας Γιούργκεν Ρίτγκερς,εξέφρασε την "κατανόησή" του... και την εξέφρασε με μία έκτακτη συμβολή 40 εκατ. μάρκων για τις πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες...

"Αυτά είναι ανοησίες" απαντούν οι φοιτητές και διαμαρτύρονται: "Οχι στο Ευρωκαταδιωκτικό, λεφτά για την Παιδεία". Οι περικοπές για την Παιδεία που προβλέπονται από τον φετινό προϋπολογισμό, ανέρχονται σε 50 δισ. μάρκα για τις ανάγκες κάλυψης του κόστους των 180 Ευρωκαταδιωκτικών. "Είναι σκανδαλώδες ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση όσο και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων έχουν τόσο πολύ υποβαθμίσει την Ανώτατη Παιδεία", δηλώνει στη "Φρανκφούρτερ Ρουντσάου" ο πρύτανης του Πανεπιστημίου του Βερολίνου Χούμπολτ, Χανς Μάγιερ.

Οι φοιτητές έχουν τη συμπαράσταση των καθηγητών τους που συμμετέχουν μαζί στον αγώνα τους αυτό, αλλά και την πρόσφατη εκδήλωση συμπαράστασης των εργαζομένων αλλά και των φιλειρηνικών κινημάτων της χώρας. Η εξέλιξη όμως του αγώνα τους και τα αποτελέσματά του αναμένονται...

Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ