Κυριακή 7 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Η "Ενωση" για την ανασύσταση της ΕΣΣΔ

Ενα σημαντικό γεγονός συνέβη πρόσφατα στην Κρατική Δούμα: 311 βουλευτές (από τους 450) συγκρότησαν τη μεγαλύτερη βουλευτική ομάδα με την επωνυμία "Ενωση", εκφράζοντας έτσι τον προγραμματικό της στόχο, που είναι η ανασύσταση της Σοβιετικής Ενωσης και υπογραμμίζοντας τη συνέχειά της με την ομώνυμη ομάδα, που υπήρχε κατά την περίοδο των Συνεδρίων των Λαϊκών Βουλευτών στα 1990 - 1991. Τον κατάλογο των μελών της "Ενωσης" ανοίγουν οι γνωστοί βουλευτές Σεργκέι Μπαμπούριν, Βαλεντίν Βαρένικοφ, Βίκτορ Ιλιούχιν, Αλμπέρτ Μακασόφ, Τεϊμουράζ Αβαλιάνι, Ανατόλι Τσεχόγεφ κ. ά. Είναι ευνόητο ότι στην "Ενωση" εντάχθηκαν οι αντιπολιτευόμενες κοινοβουλευτικές και βουλευτικές ομάδες του ΚΚΡΟ, "Ναροντοβλάστιε", του Αγροτικού Κόμματος, του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Ρωσίας. Είναι, όμως, αξιοσημείωτο το γεγονός της συμμετοχής στην "Ενωση" και βουλευτών της κυβερνητικής παράταξης "Σπίτι μας - η Ρωσία" και του αστικοφιλελεύθερου κόμματος "Γιάμπλοκο" του Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι. Πρακτικά, μέλη της "Ενωσης" είναι εκπρόσωποι απολύτως όλων των ομάδων της Κρατικής Δούμας, καθώς και μια σειρά ανεξάρτητοι βουλευτές. Μεταξύ τους ο γνωστός τραγουδιστής, λαϊκός καλλιτέχνης της ΕΣΣΔ Ιωσήφ Κομπζόν, ο πρώην επικεφαλής της προεδρικής φρουράς του Κρεμλίνου Αλεξάντρ Κορζακόφ κ. ά. Αυτό σημαίνει ότι η ιδέα της ανασύστασης του ενιαίου κράτους "κατακτά τις μάζες". Επικεφαλής της νέας "Ενωσης", όπως και της προηγούμενης, είναι ο βουλευτής Γκεόργκι Τίχονοφ.

Η ομάδα σχεδιάζει να αναπτύξει προπαγανδιστική και ιδεολογική δουλιά και να προχωρήσει στη νομική προπαρασκευή για τη συνένωση των Δημοκρατιών και των λαών. Για το σκοπό αυτό κάθε βουλευτής θα αναλάβει συγκεκριμένο κομμάτι δουλιάς στην περιοχή της ευθύνης του. Εκτός απ' αυτό, το έδαφος της πρώην ΕΣΣΔ χωρίστηκε σε τέσσερις ομάδες: Δυτική (Μολδαβία, Ουκρανία και Λευκορωσία), Βαλτικές χώρες, Καύκασος και Υπερκαυκασία, Κεντρική Ασία.

Μιλώντας στην οργανωτική συνέλευση, ο Τίχονοφ σημείωσε ότι σαν πρώτο βήμα προς την ένωση, η ομάδα σκοπεύει να προτείνει τη δημιουργία ενιαίου Κοινοβουλίου στα πλαίσια της ΚΑΚ.

Ο ρωσικός Τύπος σχολίασε γενικά συγκρατημένα την εμφάνιση της νέας ένωσης. Ετσι, η εφημερίδα "Νόβιε Ιζβέστια" έγραφε χτες τα εξής: "Η μοναδικότητα της εν λόγω ομάδας συνίσταται ακόμα στο ότι θα είναι η πρώτη βουλευτική ένωση, που στηρίζεται σε απολύτως νόμιμη οικονομική βάση. Το ζήτημα είναι ότι μετά τη διάλυση του Ανωτάτου Σοβιέτ, η ομάδα "Ενωση" που υπήρχε σ' αυτό είχε δημιουργήσει το ταμείο "Ενωση". Τα μέλη της τελευταίας πρωτοστάτησαν στη συγκρότηση της νέας βουλευτικής ομάδας".

Αν, λοιπόν, η "Ενωση" κατορθώσει να αναπτύξει μιας ευρείας κλίμακας οργανωτική δουλιά, να προσελκύσει τους προοδευτικούς βουλευτές των Κοινοβουλίων των πρώην ενωσιακών Δημοκρατιών και μαζί με τους λαούς και τα κινήματα για την ανασύσταση του ενιαίου κράτους, την Επιτροπή των Λαών της ΕΣΣΔ να συντονίσουν τη δράση, τότε μπορούμε να ελπίζουμε ότι η διαδικασία ολοκλήρωσης και στη συνέχεια η αποκατάσταση της κατεστραμμένης χώρας, θα βγει, επιτέλους, από το νεκρό σημείο. Ακόμα ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση έγινε.

Ναντιέζντα ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ