Τρίτη 9 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ
Λύεται ο "αμαρτωλός" Οργανισμός της

"Το νομικό πρόσωπο του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας "Θεσσαλονίκη '97" είχε εξ αρχής συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και ημερομηνία λήξης. Είναι, λοιπόν, προφανές ότι την 1/1/98 ο Οργανισμός λύεται ως νομικό πρόσωπο και τίθεται υπό εκκαθάριση".Αυτό δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος,μετά τη λήξη της συνεδρίασης του ΔΣ του Οργανισμού, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, παρουσία και του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Κώστα Λαλιώτη.

Τα δικαιώματα του Οργανισμού και τα δικαιώματα χρήσης επί κτιρίων μεταφέρονται στους νέους πολιτιστικούς θεσμούς,που προβλέπονται στο υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο του ΥΠΠΟ, δηλαδή Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Μουσείο Κινηματογράφου, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μουσείο Φωτογραφίας, Οπερα Δωματίου, Λογοτεχνικό Αρχείο κ.ά.

Οσο για τα υπό εξέλιξη έργα ο Ε. Βενιζέλος είπε ότι "θα ολοκληρωθούν" και ότι "έχει ήδη διαμορφωθεί και συμφωνηθεί μεταξύ των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας, Πολιτισμού και ΠΕΧΩΔΕ το πλαίσιο χρηματοδότησης του καθ' ενός απ' αυτά. Αυτό ήδη έγινε στην περίπτωση του "Ολύμπιον", γίνεται στην περίπτωση των Λαζαριστών, του Λιμανιού και της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Η διαμόρφωση δε της ΥΦΑΝΕΤ ως Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης εντάσσεται στο υποπρόγραμμα "Πολιτισμός" του Β' ΚΠΣ".

Οσο για τη διαχείριση των κονδυλίων και των οικονομικών - και όχι μόνο - σκανδάλων που απασχόλησαν Δικαιοσύνη, ανακριτές, εισαγγελείς κλπ, χωρίς ακόμη να έχει βγει κάποιο συμπέρασμα, κάποιο στοιχείο, κάποια ονόματα που φέρουν ευθύνη, χωρίς να ριχτεί κάποιο φως στα "σκοτάδια" των αρμοδίων και "εταίρων" της "Πολιτιστικής", η δήλωση του αρμόδιου υπουργού θύμισε την παροιμία "περσινά ξινά σταφύλια". Ο υπουργός είπε: "Είναι προφανές ότι η εκκαθάριση προϋποθέτει πλήρη καταγραφή και απολογισμό και τη διεξαγωγή όλων των κατά το νόμο ελέγχων, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης διαφάνεια", φράση που αοριστολογεί, ακριβώς γιατί η προ πολλού απολεσθείσα δυνατότητα διαφάνειας θα αφήσει τη λέξη εντελώς κενή περιεχομένου όσον αφορά και τα πεπραγμένα στον Οργανισμό της "Πολιτιστικής" και τις εκδηλώσεις που... ήλθαν και απήλθαν χωρίς να τιμήσουν πραγματικά και τον πολιτισμό και τη Θεσσαλονίκη και το λαό της.

Μένει στο λαό της Θεσσαλονίκης και της χώρας να κρίνει προς τι και ποιους ξοδεύτηκαν τα 78,5 δισ. για τεχνικά έργα, από τα οποία έχουν περατωθεί 128 έργα, συνολικού κόστους 34 δισ. (στην πλειοψηφία τους μικρά έργα). Σύμφωνα με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ: 76 έργα, προϋπολογισμού 30 δισ. "είναι υπό κατασκευή". 56 άλλα, προϋπολογισμού 11,5 δισ., "βρίσκονται στη διαδικασία της μελέτης και ανάθεσης" (ακόμα...), ενώ η μελέτη άλλων 14 "δεν έχει ολοκληρωθεί". Οπερ μεθερμηνευόμενο: Δεν έχουν αρχίσει οι μελέτες, γιατί αν είχαν αρχίσει ο Κ. Λαλιώτης, κατά το σύστημά του, απλούστατα θα τις πρόσθετε στα 56 έργα που... υποτίθεται "βρίσκονται στο στάδιο της μελέτης και ανάθεσης".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ