Τρίτη 9 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μια πολιτική ιστορία

"Στα 19 μου χρόνια δε γνώριζα τίποτα για το Βυζάντιο. Σε ένα ταξίδι μου στην Ελλάδα, επισκέφτηκα το Μυστρά κι έτσι έγινα βυζαντινολόγος". Ετσι παρουσίασε χτες, μιλώντας ελληνικά, το βιβλίο του "Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία από το 1025 έως το 1204" (εκδόσεις "Παπαδήμα") ο Βρετανός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου Μάικλ Ανγκολντ.Οπως ο ίδιος τόνισε, την περίοδο που άρχισε να γράφει το βιβλίο (1976 η πρώτη έκδοση) υπήρχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πολιτική ιστορία ως κύτταρο των ιστορικών επιστημών. Ο συγγραφέας επιχείρησε να παρουσιάσει μια μελέτη των αλλαγών στην κρατική διοίκηση και την κοινωνία,που αφορά κυρίως στην περίοδο των Κομνηνών, περίοδο που σημαδεύεται από τον πλούτο και την ευημερία στην οικονομία και στην τέχνη, αλλά ως αναλαμπή, λίγο πριν την παρακμή και την οριστική μετακίνηση του κέντρου βάρους προς τη Δύση.

Ο Μάικλ Ανγκολντ αξιοποίησε, τόσο τους σύγχρονους ιστορικούς, όσο και τις πηγές, όπως τη "Χρονογραφία" του Μιχαήλ Ψελλού, το "Στρατηγικόν" του Κεκαυμένου, την "Αλεξιάδα" της Αννας Κομνηνής κ.ά.

Η ελληνική έκδοση και μετάφραση της Ευαγγελίας Καργιανιώτη βασίζεται στη δεύτερη αγγλική έκδοση, ενώ την επιστημονική επιμέλεια είχε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου Παναγιώτης Αγαπητού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ