Τρίτη 9 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η μεγάλη κυρία της σκηνής

Μια μεγάλη κυριολεκτικά - και ίσως γι' αυτό τόσο σεμνή, τόσο αθόρυβη σε όλη τη ζωή της - κυρία του θεάτρου μας, τη Βάσω Μανωλίδου και τις ανεπανάληπτες πρωταγωνιστικές ερμηνείες της σε 100 κλασικά έργα (από τα οποία 24 ελληνικά) τίμησε χτες το βράδυ το Μορφωτικό Ιδρυμα της Εθνικής Τράπεζας, με μια σεμνή εκδήλωσηστο Παλιό Ταχυδρομείο, με την ευκαιρία της έκδοσης ενός λευκώματος αναμνήσεών της, το οποίο φέρει το όνομά της. Για την κορυφαία ηθοποιό, που από χρόνια έχει αποσυρθεί από τη σκηνή, μίλησαν ο Μάριος Πλωρίτης και ο Κώστας Γεωργουσόπουλος,οι οποίοι εξάλλου με κείμενά τους στο λεύκωμα προσδιορίζουν το μέγεθος και τη μοναδικότητα του υποκριτικού ταλέντου της. Ταλέντου που θα μείνει στην ιστορία του θεάτρου μας με ασυναγώνιστες ερμηνείες στον "Πειρασμό" και στους"Φοιτητές" του Ξενόπουλου, ως Οφηλία στον "Αμλετ", ως "Ιωάννα της Λωραίνης"(η ερμηνεία της στην "Ιωάννα της Λωραίνης" του Μ. Αντερσον θεωρήθηκε από το διεθνή Τύπο ανώτερη της ερμηνείας της Ι. Μπέργκμαν στον ίδιο ρόλο), ως Βιόλα στη σαιξπηρική "Δωδέκατη νύχτα" και σε πλήθος άλλων μεγάλων ρόλων, με σκηνοθέτες όπως ο Πολίτης, ο Ροντήρης, ο Μινωτής κ. ά.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του κληροδοτήματος Αλέξη Μινωτή,το οποίο αποσκοπεί στην προαγωγή των θεατρικών μας πραγμάτων και αξιών. Ενα σκέλος του κληροδοτήματος είναι και η μεταστέγαση, προσεχώς, του αρχείου - μουσείου Παξινού - Μινωτή στο πνευματικό κέντρο του ΜΙΕΤ (στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου και Μενάνδρου, απέναντι από το Εθνικό Θέατρο), όπως σημείωσε στη σύντομη ομιλία του ο διευθυντής του ΜΙΕΤ, Εμμανουήλ Κάσδαγλης,ο οποίος χαρακτήρισε τη Β. Μανωλίδου "ζωντανό θρύλο του θεάτρου μας".

Το καλαίσθητο λεύκωμα (επιμέλεια Ελιάνας Χουρμουζιάδου), είναι πολύτιμο όχι μόνο για να γνωρίζουν οι νεότερες γενιές την προσωπική πορεία της μεγάλης αυτής ηθοποιού από το 1932 - τότε που την ουσιαστική αναμόρφωση του "Βασιλικού Θεάτρου" σε Εθνικό Θέατρο, ανέλαβαν οι Φώτος Πολίτης (και ως διευθυντής) και Δημήτρης Ροντήρης.Πολύτιμο για να γνωρίσουν και άλλους σπουδαίους καλλιτέχνες και γενικότερα την εξέλιξη του θεάτρου μας - κυρίως του Εθνικού Θεάτρου στις δεκαετίες που "συνέτασσε" ό,τι θεωρήθηκε ως "σχολή" και "παράδοσή" του, συνοδεύεται με ένα ηχητικό ντοκουμέντο. Ενα cd με την τελευταία σπουδαία ερμηνεία της Βάσως Μανωλίδου στο Εθνικό Θέατρο. Τις "Ευτυχισμένες μέρες" του Μπέκετ. Οι ευφρόσυνες ως ανάγνωσμα αναμνήσεις της Β. Μανωλίδου, δε θα είχαν γραφτεί χωρίς την επίμονη προτροπή και το λεύκωμα δε θα είχε δει το φως της δημοσιότητας χωρίς τη συμβολή του συζύγου της Θεόδωρου Κρίτα,για να συλλεγούν φωτογραφίες, δημοσιεύματα, κριτικές κλπ.

Να σημειώσουμε ότι στο λεύκωμα για την ειρηνευτική προσφορά της Βάσως Μανωλίδου περιέχονται επίσης κείμενα των: Οδ. Ελύτη, Α. Σολομού, Δ. Χορν, Π. Χάρη, Τ. Αθανασιάδη, Μ. Κακογιάννη, Αντ. Σαμαράκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ