Κυριακή 21 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διαβάστε και χαρίστε
  • Τρία σε... ένα η φετινή ατζέντα της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας. Είναι ένα πολύ χρήσιμο "εργαλείο" που περιλαμβάνει τηλεφωνική ατζέντα, ημερολόγιο και μπλοκ με σημειώσεις. Ακόμα σκίτσα, σχόλια, συνθήματα και... λίγο χιούμορ.

Στο ημερολόγιο ειδικότερα θα βρείτε κατάλογο με τα τηλέφωνα και τις διευθύνσεις γυναικείων οργανώσεων, γυναικείων τμημάτων των κομμάτων και συνδικαλιστικών οργανώσεων, υπουργείων, εφημερίδων, μουσείων καθώς και χρήσιμες πληροφορίες για τα ταξίδια σας - με αεροπλάνο, τρένο και λεωφορείο.

Αγωνιστικό μήνυμα και κάλεσμα προς τις γυναίκες να συμμετέχουν στο έβδομο συνέδριο της ΟΓΕ (που θα γίνει το Μάρτη του 1998) απευθύνει η εισαγωγή της ατζέντας. "Φρόντισε, γράφει η Κατίνα Καραμάνου, γεν. γραμματέας της ΟΓΕ, να μην είναι συνέδριο μόνο των μελών της, να γίνει συνέδριο όλων των γυναικών. Να γίνει αφετηρία για τη δημιουργία ενός μαζικού γυναικείου κινήματος αντάξιου των περιστάσεων".

Και ποιες είναι οι περιστάσεις; "Κατακτήσεις εργαζομένων, πολιτισμός, υγεία, παιδεία, κοινωνική ασφάλιση, παρασύρονται από τη λαίλαπα που σαρώνει στο πέρασμά της κάθε τι που με αγώνες κατακτήθηκε. Παρουσιάζουν σαν προοδευτική εξέλιξη της κοινωνίας την ανεργία, τη φτώχεια, τη μερική απασχόληση, την προκλητικά υπέρογκη αύξηση των κερδών των οικονομικά ισχυρών. Φίλη, επισημαίνεται, αυτά που συμβαίνουν σήμερα αφορούν κύρια εσένα γιατί πρέπει να γνωρίζεις ότι πάντα είσαι πρώτη στις "εκσυγχρονιστικές" ρυθμίσεις... Σε μια εποχή που όπως διακήρυξε ο πρωθυπουργός,ο "εργαζόμενος θα πρέπει να έχει ο ίδιος την ευθύνη της ασφάλισης, της υγείας, της στέγασής του και όχι το κράτος", όπως ρητά προβλέπει το μη "εκσυγχρονισμένο" ακόμα Σύνταγμα της χώρας μας...".

  • Λογοτεχνικό, πληροφοριακό, ενδιαφέρον και το "ημερολόγιο των γυναικών 1998" που εκδίδει όπως κάθε χρόνο η "Σελάνα". Εδώ, ανάμεσα σε άλλες χρήσιμες για τα γυναικεία ζητήματα πληροφορίες, υπάρχουν στοιχεία που αφορούν έρευνες, εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν το χρόνο που έρχεται και τηλέφωνα για ώρα ανάγκης (για παιδιά, κακοποίηση, νομικά και άλλα προβλήματα, οικογενειακό προγραμματισμό, κέντρα ψυχικής υγιεινής, συναισθηματική και ψυχολογική στήριξη, κέντρα στήριξης ανθρώπων που θέλουν να απεξαρτηθούν από τα ναρκωτικά και κέντρα στήριξης ατόμων με AIDS).
  • Με πίνακες μεγάλων ζωγράφων (που μπορείτε να κόψετε και κορνιζάρετε όταν περάσει ο χρόνος) είναι φιλοτεχνημένη η ατζέντα - επιτραπέζιο ημερολόγιο - της Γιούνισεφ. Αφιερωμένη στη "χαρά των παιδιών" δεν παραλείπει ωστόσο να θυμίσει την ντροπή της ανθρωπότητας και των ισχυρών αυτής της γης: "Κάθε χρόνο σημειώνονται περισσότεροι από δώδεκα εκατομμύρια παιδικοί θάνατοι που θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί", γράφει.
  • Αν δε θέλετε να κάνετε ένα τυποποιημένο, χωρίς φαντασία δώρο, μπορείτε να επισκεφθείτε το εκθετήριο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, όπου θα βρείτε δώρα εμπνευσμένα από τη λαϊκή μας παράδοση σε τιμές προσιτές. Μικρά αριστουργήματα - σε κοσμήματα, φυλαχτά, σφραγίδες, διακοσμητικά αντικείμενα- είδη γραφείου, κεντήματα, σταμπωτά, δαντέλες - όλα έργα τέχνης, ασημένια, επάργυρα, επίχρυσα από μπρούντζο. (Πιστές ή ελεύθερες αναπαραγωγές ιστορικών αντικειμένων και έργων παραδοσιακής τέχνης από τις συλλογές του Μουσείου). Ακόμα: μετάλλια, εικαστικά έργα, παιχνίδια και εκδόσεις - ανάμεσα σε άλλα οι"ελληνικές φορεσιές" και τα "ελληνικά κεντήματα".

Τα έσοδα από τις πωλήσεις διατίθενται για την πραγμάτωση των σκοπών του Μουσείου. (Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο βρίσκεται στην οδό Σταδίου, απέναντι από το άγαλμα του Κολοκοτρώνη, στην παλιά Βουλή. Ευκαιρία αυτές τις μέρες να κάνετε και μια επίσκεψη με τα παιδιά σας! (Ανοιχτό μέχρι τις 2 μμ). Ειδικά για τα παιδιά υπάρχουν παζλ με ιστορικά θέματα και χειροποίητα μολυβένια στρατιωτάκια.

  • Χριστουγεννιάτικο παζάρι θα γίνει σήμερα από 11 πμ έως 5 μμ και αύριο 5- 8μμ, στο εντευκτήριο του Συνδέσμου Ελληνίδων Επιστημόνων, Βουλής 44α. Τα έσοδα θα διατεθούν για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εκπονεί ο Σύνδεσμος για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στους Κούρδους.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2012-11-24 00:00:00.0)
Το Α' Συνέδριο της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Γυναικών (2010-03-14 00:00:00.0)
Η νέα γυναίκα και τα προβλήματά της στο επίκεντρο (2005-04-17 00:00:00.0)
Η αγανάκτηση να γίνει δράση (2005-04-09 00:00:00.0)
Ξεκινά την ερχόμενη Παρασκευή (2005-04-03 00:00:00.0)
Ημερολόγια του 2005 (2005-01-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ