Τρίτη 30 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΛΟΥ
Προκαλεί η στάση της πλειοψηφίας

Και στελέχη της ΠΑΣΚΕ αντιδρούν στην απαράδεκτη τακτική της πλειοψηφίας του ΕΚΒ. Την "πόρτα εξόδου" τούς δείχνει η ηγεσία της παράταξης, ενώ συνηγορούν οι ΝΕ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ. ΕΣΑΚ: Αναγκαία η αλλαγή των συσχετισμών

ΒΟΛΟΣ (του ανταποκριτή μας).-

Τις αντιδράσεις ακόμα και στελεχών της ΠΑΣΚΕ προκαλεί τώρα η συμβιβαστική, φιλοκυβερνητική, αντεργατική στην ουσία της, τακτική του προεδρείου του Εργατικού Κέντρου Βόλου.Εδώ και καιρό οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι της περιοχής βλέπουν το προεδρείο του ΕΚΒ, όχι μόνο να μην οργανώνει τους αγώνες τους για τη λύση των οξυμένων προβλημάτων και την αντιμετώπιση της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης, αλλά και να θέτει εμπόδια στο συντονισμό αυτής της πάλης, παίζοντας, με "υπερβάλλοντα ζήλο", το ρόλο του "βαστάζου" της κυβέρνησης και των βιομηχάνων. Μάλιστα στην τελευταία απεργία της ΓΣΕΕ, στις 18 Δεκέμβρη, η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΒ προκάλεσε βάναυσα τους εργαζόμενους, επιχειρώντας να περάσει - διά του γραμματέα Κ. Καραγιάννη,στελέχους του ΣΥΝ - ένα ψήφισμα που δε γινόταν αποδεκτό από τους εργαζόμενους της περιοχής.

Την τακτική αυτή κατήγγειλαν δημοσίως και δυο στελέχη της ΠΑΣΚΕ, οι Κ. Σακελλαρίου και Γ. Παπαδημητρίου,πρόεδρος και αντιπρόεδρος αντίστοιχα του Συνδικάτου Οικοδόμων Βόλου.Η αντίδραση του προεδρείου του ΕΚ Βόλου, της τοπικής ηγεσίας της ΠΑΣΚΕ - στην οποία προεδρεύει ο Α. Τυλιδάδας,πρόεδρος του ΕΚΒ - και των ΝΕ Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ απέναντι στους δυο συνδικαλιστές φανερώνει εκτός των άλλων την ταραχή τους για το πλήθος των αντιδράσεων που προκαλεί η πολιτική τους. Το προεδρείο του ΕΚΒ, σε ανακοίνωσή του, επιδίδεται σε μια αήθη συκοφαντική επίθεση σε όλους όσοι διαφωνούν με τη συμβιβαστική στάση του και... ανακαλύπτει "ανίερη συμμαχία" που δήθεν συγκροτούν οι διαφωνούντες της ΠΑΣΚΕ, η ΔΑΚΕ και η ΕΣΑΚ, προκειμένου - όπως φαιδρώς ισχυρίζεται - "να πλήξουν την αξιοπιστία και το έργο της διοίκησης του ΕΚ"! Η ΠΑΣΚΕ Μαγνησίας δηλώνει πως οι δυο συνδικαλιστές της "έχουν ανοίξει την πόρτα εξόδου από την παράταξη", ενώ την κάλυψη στις ενέργειες του προεδρείου του ΕΚΒ προσφέρουν με ανακοινώσεις τους οι ΝΕ των δυο συνεργαζόμενων κομμάτων, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ.

Σε απάντησή τους οι δυο συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ κατηγορούν το προεδρείο του ΕΚΒ και την ηγεσία της ΠΑΣΚΕ για προσπάθεια επιβολής αυταρχικών λογικών κι αποκλεισμών, καθώς και διάσπασης της παράταξης που άρχισε στο Συνέδριό της και συνεχίζεται.

Η ΤΕ Μαγνησίας της ΕΣΑΚ

Σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Μαγνησίας της ΕΣΑΚ,ανάμεσα στ' άλλα, αναφέρει: "Στο φόντο του αντιλαϊκού, κάλπικου "εκσυγχρονιστικού" προϋπολογισμού, που κατέθεσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - βιομηχάνων, οι εργαζόμενοι όλης της χώρας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αλλά και της περιοχής μας, απάντησαν αγωνιστικά, συμμετέχοντας στο συλλαλητήριο στις 11 του Δεκέμβρη, που οργανώθηκε από την Επιτροπή Πρωτοβουλίας Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου, αλλά και στην 24ωρη απεργία, στις 18 Δεκέμβρη, σε ικανοποιητικό βαθμό, δίνοντας τις πρώτες απαντήσεις σ' αυτή την επικίνδυνη πολιτική.

Φαίνεται, όμως, ότι η όλο και μεγαλύτερη απήχηση της δράσης της Επιτροπής Πρωτοβουλίας, ο συντονισμός της δράσης των ανέργων της Μαγνησίας, έφερε αναταραχή στις ηγεσίες των κομμάτων, που εφαρμόζουν αυτή την αντιλαϊκή, "εκσυγχρονιστική" πολιτική. Ετσι εξηγείται και η ταραχή των "βαστάζων" αυτής της πολιτικής - των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ και ΑΤΕ (ΣΥΝ) - που αποτελούν το σημερινό φιλοκυβερνητικό προεδρείο του ΕΚΒ. Δεν είναι άμοιρη ευθυνών και η ΔΑΚΕ, που με τη μέχρι τώρα στάση της συμφωνεί με την πολιτικοσυνδικαλιστική δράση του προεδρείου, διαφωνώντας διαδικαστικά. Στόχος αυτής της συνεργασίας είναι η ανοχή - και συμφωνία, σε πολλές περιπτώσεις - στην πιστή εφαρμογή των αντιλαϊκών επιλογών της κυβέρνησης των βιομηχάνων, ώστε να γίνουν πράξη και μονόδρομος οι αντιδραστικές κατευθύνσεις της καπιταλιστικής Ευρωπαϊκής Ενοποίησης".

Στη συνέχεια η ανακοίνωση της ΕΣΑΚ επισημαίνει την αναγκαιότητα δημιουργίας του κοινωνικού μετώπου, στο οποίο - όπως τονίζει - "δεν περνούν, ούτε χωρούν τεχνητοί διαχωρισμοί. Αυτοί που αγωνίζονται δεν τσουβαλιάζονται - είτε ψήφισαν ΚΚΕ, είτε ΝΔ, είτε ΠΑΣΟΚ, είτε ΣΥΝ - σε τεχνητούς διαχωρισμούς που επιχειρούνται από την πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΒ και θα πέσουν στο κενό. Γνωρίζουν πολύ καλά η ΠΑΣΚΕ και ο ΣΥΝ ότι μόνο με την αγωνιστική δράση των πρωτοβάθμιων σωματείων συνειδητοποιούνται ταξικά οι εργαζόμενοι, κατανοούν ποιοι είναι υπεύθυνοι γι' αυτή την πολιτική και ποιοι τη στηρίζουν και γίνεται, επίσης, κατανοητή η ανάγκη αλλαγής των αρνητικών συσχετισμών στη διοίκηση του ΕΚΒ, μόνο με την αποφασιστική ενίσχυση της παράταξης της ΕΣΑΚ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ