Τρίτη 30 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Οι συγγενείς απαιτούν τιμωρία των ενόχων

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Πρόσωπα χαραγμένα από τον πόνο, χείλια σφιχτά από την αγανάκτηση, βλέμμα απλωμένο στο βάθος του πελάγου, εκεί όπου ένα χρόνο πριν τα κύματα του Αιγαίου "κατάπιαν" τα αγαπημένα πρόσωπά τους. Ενα τεράστιο "γιατί" τους βασανίζει ένα χρόνο τώρα, αλλά απάντηση καμία δεν έχουν πάρει.

Ηταν όλοι εκεί. Μανάδες πατεράδες, αδέλφια, σύζυγοι, κόσμος, στο ετήσιο μνημόσυνο, για να τιμήσουν τη μνήμη των αδικοχαμένων και ακόμα αδικαίωτων παιδιών της θάλασσας.

Απόντες από το μεγάλο προσκλητήριο τιμής και μνήμης οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί του ναυαγίου. Απόντες, το κράτος, η πολιτεία, η κυβέρνηση, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Απούσα και η ιδιοκτήτρια εταιρία του τσιμεντάδικου "ΔΥΣΤΟΣ", ΑΓΕΤ των Ιταλών της "Καλτεστρούτσι".

Λακωνικές, γεμάτες πίκρα και αγανάκτηση οι δηλώσεις των συγγενών. "Ενα χρόνο τώρα μας έχουν ξεχάσει. Το πόρισμα ακόμα να βγει! Γιατί άραγε; Εχουν κάτι να κρύψουν; Είναι κάτι που δεν πρέπει να μαθευτεί; Γιατί επιβλήθηκε σιωπή; Γιατί αφαίρεσαν τη δικογραφία από την Εισαγγελία Χαλκίδας; Γιατί η τεχνική πραγματογνωμοσύνη και το πόρισμα δε δίνονται στη δημοσιότητα; Τι απέγιναν οι δηλώσεις του υπουργού Ε. Ν. για αποκάλυψη των αιτιών του τραγικού ναυαγίου; Μήπως η αποκάλυψη των εφοπλιστικών "αδύτων" μετράει περισσότερο από τη ζωή των ναυτεργατών, που μπορεί να αποτιμάται και "για μια χούφτα δολάρια" στην καπιταλιστική λογική του "όλα πουλιούνται και όλα αγοράζονται"... ";

Στην τελετή δεν παραβρέθηκε η αδερφή του αγνοούμενου Θανάση Παπαϊωάννου,Ελένη. "Δε θρηνώ μόνο το χαμό του αδερφού μου - μας είπε σε τηλεφωνική επικοινωνία μας - αλλά προσπαθώ να σώσω και τη μητέρα μου. Από τη στενοχώρια του χαμένου παιδιού της, έπαθε πρόσφατα εγκεφαλικό". Η Ελένη Παπαϊωάννου, όπως μας είπε, στις 26 του περασμένου Νοέμβρη έστειλε επιστολή στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, με την οποία ζητά της δοθούν εξηγήσεις για ποιους λόγους το πλοίο βούλιαξε, ενώ επί περίπου 10 μέρες βρισκόταν τουμπαρισμένο στην επιφάνεια. Συγγενείς των πνιγμένων και ο τεχνικός τους σύμβουλος κ. Αγγελάκης, εκφράζουν φόβους ότι το πλοίο εσκεμμένα βυθίστηκε, προκειμένου να αποκρυφτούν στοιχεία. Να σημειωθεί ότι στις 24 Οκτώβρη κατά τη διάρκεια εκδίκασης της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν συγγενείς πνιγμένων εναντίον της πλοιοκτήτριας εταιρίας, ο κ. Αγγελάκης κατέθεσε ότι δε δίνεται καμία εξήγηση από την πλοιοκτήτρια εταιρία και την ασφαλιστική για τη βύθιση του πλοίου. Οι εκπρόσωποι των δύο εταιριών είχαν ισχυριστεί στο δικαστήριο ότι η βύθιση έγινε μετά από έκρηξη που σημειώθηκε στις άδειες δεξαμενές καυσίμων του πλοίου, όμως ο τεχνικός σύμβουλος κατέθεσε: "Οι δεξαμενές είχαν καθαριστεί και δεν περιείχαν αέρια" και απάντηση δεν έλαβε...

Ο Γιώργος Λακιώτης πατέρας του ναύτη Γρηγόρη Λακιώτη σε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία μας, σημείωσε: "Το εφοπλιστικό κεφάλαιο είναι αδυσώπητο και βρίσκει στήριξη από κυβερνητικά στελέχη. Εμείς θέλουμε να τιμωρηθούν οι ένοχοι και επιτέλους να διενεργούνται πραγματικοί έλεγχοι στα πλοία για να μη χυθεί και άλλο αίμα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ