Πέμπτη 1 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στο σφυρί σπίτι 65χρονης για 353.000 δραχμές!

Η ανάλγητη πολιτεία τής επέβαλε αναγκαστική κατάσχεση, επειδή καθυστέρησε να πληρώσει φόρο κληρονομιάς. Μόνο εισόδημά της η πενιχρή σύνταξη, ενώ τρέφει και τον βαριά άρρωστο από καρδιά γιο της

Για καθυστέρηση οφειλών προς το δημόσιο ύψους 353.000 δραχμών από φόρο κληρονομιάς βγάζουν στο σφυρί την κατοικία μιας συνταξιούχου γυναίκας! Η πολιτεία εφαρμόζει... το γράμμα του νόμου, εξαντλώντας όλη την αυστηρότητά της στην 65χρονη Χρυσάνθη Σκριμιζέα και επιβάλλει αναγκαστική κατάσχεση του σπιτιού της, 60 τετραγωνικών μέτρων επί της οδού Ελπίδος 36 στο Γαλάτσι, γιατί δεν πλήρωσε έγκαιρα το φόρο.

Η Χρ. Σκριμιζέα ζει μαζί με τον 27χρονο άνεργο και άρρωστο γιο της και ο μοναδικός πόρος αυτών των δύο ανθρώπων είναι μια σύνταξη 90.682 δραχμών από το ΙΚΑ. Ο γιος της έχει υποβληθεί σε εφτά επεμβάσεις στην καρδιά. Για να τα βγάλει πέρα η Χρ. Σκριμιζέα παίρνει τους δρόμους στη γειτονιά της, ζητώντας να τη βοηθήσει όποιος μπορεί. Οπως μας είπε η ίδια, είναι συγκινητική η συμπαράσταση από τους περιοίκους, αλλά και από τα καταστήματα της γειτονιάς της.

Σ' αυτή την ανήμπορη γυναίκα έρχεται η πολιτεία για να επιβάλει το νόμο με τον πιο βάρβαρο τρόπο. Το κράτος δείχνει το απάνθρωπο πρόσωπό του και με τους μηχανισμούς του - τη δικαιοσύνη και την εφορία - τιμωρεί την... κακή πολίτη που καθυστέρησε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Η εξουσία εμφανίζεται αυστηρή και άτεγκτη στους αδύναμους και φτωχούς, ενώ στους έχοντες και τους ισχυρούς κάνει τέτοιες ρυθμίσεις που φτάνει στο σημείο πολλές φορές να χαρίζει δάνεια δισεκατομμυρίων δραχμών.

Η απόφαση της αναγκαστικής κατάσχεσης (830/2-10-1997) είναι σαφής:

"Σύμφωνα με το άρθρο 36 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, επιβάλλεται αναγκαστική κατάσχεση για χρέος προς το Δημόσιο 353.000 δραχμών", ενώ παρακάτω συνεχίζει: "Η αξία του ακινήτου αυτού κατά την ελεύθερη κρίση μας και του μάρτυρα εκτιμήθηκε στο ποσό των 6.000.000 δραχμών. Ως πρώτη προσφορά ορίζεται το ποσό των 3.000.000 εκατομμυρίων δραχμών".

Μετά τη δυσάρεστη δικαστική τροπή, η Χρ. Σκριμιζέα πήγε στη ΔΟΥ Α Κεφαλαίου και πλήρωσε σε δύο δόσεις το φόρο κληρονομιάς των 353.000 δραχμών με χρήματα που δανείστηκε, αλλά τότε διαπίστωσε ότι το ποσό αυξήθηκε σε 730.000 δραχμές από τα γνωστά πανωτόκια, πρόστιμα κλπ. δηλαδή 377.000 δραχμές επιπλέον. Μάταια εκλιπαρούσε τους υπεύθυνους στην εφορία για να δουν με κατανόηση το πρόβλημά της.

Αλλά, ας δούμε το μεγάλο έγκλημα που διέπραξε η 65χρονη συνταξιούχος κατά του ελληνικού δημοσίου... Η Χρ. Σκριμιζέα κληρονόμησε ένα ακίνητο εξ αδιαιρέτου μαζί με τα έξι αδέρφια της επί της οδού Ευβοίας στο Γαλάτσι. Γι' αυτό το ακίνητο έπρεπε να πληρώσει φόρο κληρονομιάς 353.000 δραχμές. Η καθυστέρηση της πληρωμής εκ μέρους της οφείλεται και στο γεγονός ότι τα εφτά αδέρφια δεν τα βρήκαν μεταξύ τους, με αποτέλεσμα εδώ και μια εικοσαετία τουλάχιστο να βρίσκονται σε δικαστικές διαμάχες για το εξ αδιαιρέτου ακίνητο. Μόλις πρόσφατα εκδόθηκε η υπ' αριθμό 7695/1997 απόφαση του δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία διατάχτηκε η πώληση διά πλειστηριασμού του ακινήτου και διανομή του εκπλειστηριάσματος στους εφτά κληρονόμους.

Ομως η εφορία απαιτεί από τη Χρ. Σκριμιζέα, αν και δεν πήρε ακόμη χρήματα από το προς εκπλειστηριασμό ακίνητο, να πληρώσει εδώ και τώρα το χρέος της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ