Πέμπτη 8 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Σβήνουν" την τευτλοκαλλιέργεια

Σε αδιέξοδο οι τευτλοπαραγωγοί της επαρχίας Δομοκού, λόγω των δραστικών περικοπών της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης σε τιμή και όγκο παραγωγής

Ακάθεκτη προχωράει η διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) στη δραστική μείωση της τιμής παραγωγού στα τεύτλα για τη νέα καλλιεργητική περίοδο, ενώ σε πολλές περιοχές της χώρας έκοψε κατά πολύ τις ποσότητες τεύτλων που μπορούν να καλλιεργήσουν οι αγρότες (ποσοστώσεις), με τρανταχτό παράδειγμα την επαρχία Δομοκού Φθιώτιδας.

Οι τευτλοπαραγωγοί θα γευτούν φέτος την ολέθρια απόφαση της διοίκησης της ΕΒΖ να μειώσει για την τρέχουσα χρονιά το κόστος απόκτησης πρώτων υλών κατά 5,5 - 6 δισ. δραχμές. Ετσι, με την αποστολή των συμβάσεων στους τευτλοκαλλιεργητές, η τιμή θα είναι κατά 12% μειωμένη σε σχέση με πέρσι. Η αρχή πάντως έγινε με τις καταστάσεις καλλιέργειας που ανακοίνωσε η ΕΒΖ, με τις οποίες έγινε "σφαγή" στις ατομικές ποσοστώσεις των τευτλοκαλλιεργητών. Η διοίκηση της ΕΒΖ, πιστή στα καταστροφικά μέτρα της ΕΕ για τα τεύτλα, προχώρησε σε δραστικές περικοπές, που σε πολλές περιοχές φτάνουν και ξεπερνούν το 40%.

Ειδικά στην περιοχή Δομοκού, όπου η τευτλοκαλλιέργεια αποτελεί βασική πηγή εισοδήματος, η ΕΒΖ έκοψε στο μισό περίπου τις άδειες καλλιέργειας (έδωσε άδειες για περίπου 80.000 τόνους, οι οποίοι αντιστοιχούν σε 14.000 στρέμματα, ενώ πέρσι, με προτροπή της ΕΒΖ, οι αγρότες της περιοχής καλλιέργησαν 27.000 στρέμματα).

Για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τευτλοπαραγωγοί του Δομοκού, έγινε στην Κοινότητα Ομβριακής, μαζική συγκέντρωση, τευτλοπαραγωγών, κοινοταρχών, προέδρων συνεταιρισμών της περιοχής και άλλων μαζικών φορέων της Φθιώτιδας, όπου εκφράστηκε το αδιέξοδο και η απόγνωση των αγροτών, που δεν έχουν πλέον τι να καλλιεργήσουν. Τα βασικά αιτήματα που θέτουν οι τευτλοπαραγωγοί του Δομοκού είναι να μη μειωθεί η τιμή κατά 12%, να καλλιεργήσουν 27.000 στρέμματα με παραγωγή 130.000 τόνους και να επιστραφεί στους παραγωγούς το πρόστιμο των 25.000 δραχμών για κάθε στρέμμα υπέρβασης, που παράνομα παρακρατήθηκε από την ΕΒΖ. Επίσης να ξαναλειτουργήσει το κέντρο συγκέντρωσης τεύτλων στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Αγγειών, που η διοίκηση της ΕΒΖ κατάργησε, στο όνομα της μείωσης του κόστους λειτουργίας της βιομηχανίας.

Σε συνάντηση επίσης που είχε χτες αντιπροσωπεία των τευτλοπαραγωγών της επαρχίας Δομοκού με τον υφυπουργό Γεωργίας, Δ. Σωτηρλή, ο τελευταίος προχώρησε σε γενικόλογες υποσχέσεις χωρίς κανένα αντίκρισμα. Για λόγους περισσότερο σκοπιμότητας ο υφυπουργός υποσχέθηκε στην αντιπροσωπεία ότι θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να δοθούν μερικές χιλιάδες τόνοι τεύτλων στην περιοχή του Δομοκού (10.000 - 20.000 τόνοι) από τα αποθέματα της ΕΒΖ, πράγμα που δεν ικανοποιεί τα σχετικά αιτήματα των αγροτών, αλλά ούτε λύνει και το πρόβλημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ