Πέμπτη 8 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΒΙΕΞ
Μια "βόμβα" στο ποτήρι!

Νέα Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ για την απομάκρυνση της επικίνδυνης για την υγεία των κατοίκων της περιοχής βιομηχανίας, κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας

Ανεξέλεγκτα και θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία 45.000 κατοίκων των Ιωαννίνων, εξακολουθεί να λειτουργεί το εργοστάσιο εμποτισμού ξυλείας με επικίνδυνες και τοξικές ΕΛΒΙΕΞ. Η μονάδα βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τις πηγές "Τούμπα", από τις οποίες υδρεύεται ολόκληρος ο νομός, και η κατάσταση του πόσιμου νερού χαρακτηρίζεται άκρως επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία.

Το θέμα έφερε ξανά στη Βουλή χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας καταθέτοντας δεύτερη Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη."Ακριβώς πάνω από τις πηγές λειτουργεί το εργοστάσιο εμποτισμού ξυλείας με κρεοζωτέλαιο (επικίνδυνη και τοξική ουσία), η ΕΛΒΙΕΞ. Οι φαινόλες, αλλά και οι άλλοι υδρογονάνθρακες που περιέχει το κρεοζωτέλαιο, μολύνουν το έδαφος, τον αέρα και τον υδροφόρο ορίζοντα των πηγών και το πόσιμο νερό. Οι κάτοικοι κινδυνεύουν και είναι γνωστό ότι οι φαινόλες, εκτός των άλλων επιδράσεων στον ανθρώπινο οργανισμό, είναι καρκινογόνες", τονίζει χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Ο Απ. Τασούλας επισημαίνει ακόμα ότι οι κάτοικοι αγωνίζονται εδώ και πολλά χρόνια για να απομακρυνθεί αυτή η βιομηχανία από την περιοχή. "Ομως, η αδιαφορία της κυβέρνησης και οι ανασταλτικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας - σημειώνει - δημιουργούν την εντύπωση ότι ο λαός της περιοχής και οι φορείς του εμπαίζονται. Οι διαθέσεις των κατοίκων καθημερινά μεταβάλλονται και σύντομα μπορεί να δημιουργηθούν εκρηκτικές καταστάσεις". Τέλος, ερωτά εύλογα τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, "ποιος συγκαλύπτει την εγκληματική συνέχιση της λειτουργίας της ΕΛΒΙΕΞ και ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε ώστε να προστατευτούν οι πηγές, το Λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων και οι κάτοικοι της περιοχής".

Επισημαίνεται ότι οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν εδώ και πολλά χρόνια να παρθούν άμεσα μέτρα και να μεταφερθεί το εργοστάσιο σε άλλη περιοχή, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Γι' αυτό το λόγο προσέφυγαν στο ΣτΕ, ενώ πρόκειται να προσφύγουν και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Σημειώνεται ακόμα ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Νομαρχία Ιωαννίνων δύο φορές αποφάσισε να μην ανανεώσει την άδεια λειτουργίας του εργοστασίου, ωστόσο οι υπεύθυνοι της ΕΛΒΙΕΞ προσέφυγαν στον Αρειο Πάγο, με αποτέλεσμα να εκδοθεί η άδεια για να λειτουργήσει το εργοστάσιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ