Πέμπτη 8 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Βγάζουν το λάδι" σε παραγωγούς - καταναλωτές

Οι πρώτοι αναγκάζονται φέτος να πουλάνε σε εξευτελιστικές τιμές, αλλά οι δεύτεροι αγοράζουν σχεδόν όπως πέρσι. Κερδισμένοι βέβαια μόνο οι έμποροι και οι βιομήχανοι

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνει η κερδοσκοπία των εμπόρων - βιομηχάνων σε βάρος των παραγωγών ελαιολάδου και των καταναλωτών, με ευθύνη της κυβέρνησης.

Οι ελαιοπαραγωγοί, εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης, αναγκάζονται να πουλάνε το λάδι σε εξευτελιστικές τιμές (έπεσαν στο μισό σε σχέση με την περίοδο 1996/97), με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε οικονομική καταστροφή. Από την άλλη οι τιμές που αγοράζουν οι καταναλωτές παραμένουν στα ίδια επίπεδα και είναι διπλάσιες από τις τιμές που πουλάνε οι παραγωγοί και οι έμποροι - βιομήχανοι θησαυρίζουν. Μπροστά στην κατάσταση αυτή το υπουργείο Γεωργίας, για λόγους περισσότερο δημιουργίας εντυπώσεων, ήρθε χτες καθυστερημένα να ζητήσει από το υπουργείο Ανάπτυξης να παρέμβει η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Βέβαια ακόμα και αν παρέμβει τελικά η Επιτροπή Ανταγωνισμού, οι ελαιοπαραγωγοί δε θα έχουν να ωφεληθούν σε τίποτα στην ουσία, ενώ ζήτημα τίθεται επίσης για το κατά πόσο θα ωφεληθούν και οι καταναλωτές. Κατά τα άλλα η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Γεωργίας αγνοούν τα κρίσιμα αιτήματα που θέτουν οι ελαιοπαραγωγοί της χώρας και δεν παίρνουν κανένα σχετικό μέτρο: Για προστασία της τιμής παραγωγού με την καθιέρωση τιμής ασφαλείας, καταβολή εισοδηματικής ενίσχυσης για τη στήριξη του παραγωγού ίση με 300 δραχμές το κιλό, πάταξη της αισχροκέρδειας και της νοθείας στο λάδι και να μπουν φραγμοί στις αθρόες εισαγωγές.

Σύμφωνα πάντως με στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας, οι τιμές που παίρνουν οι παραγωγοί για το Εξτρα παρθένο είναι 640-720 δραχμές το κιλό, ενώ την περίοδο 1996/97 η τιμή άνοιξε με 1.180-1.200 δραχμές το κιλό. Με βάση τα ίδια στοιχεία οι καταναλωτές αγοράζουν το Εξτρα παρθένο ελαιόλαδο από 1.125 μέχρι 1.560 δραχμές το 1 λίτρο και από 5.800 μέχρι 7.740 δραχμές τη συσκευασία των 5 λίτρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ