Κυριακή 11 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Ενόψει εσωκομματικών διεργασιών

Σε νέα φάση διεργασιών εισέρχεται το ΠΑΣΟΚ το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς μια σειρά εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος, αλλά και διάφορες κυβερνητικές επιλογές αναμένεται ότι θα προκαλέσουν "αναταράξεις". Ηδη, σε μια προσπάθεια να προκαταλάβει τις εσωτερικές αντιδράσεις γύρω από το ζήτημα των υποψηφιοτήτων ενόψει των δημοτικών εκλογών, η ηγετική ομάδα του κόμματος αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα στις 20 Γενάρη την υποστήριξή της στα πρόσωπα των Δαμανάκη, Λαζαρίδη, Φωτίου για τη δημαρχία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά, αντίστοιχα. Ωστόσο, δύσκολα οι "εκσυγχρονιστές" θα αποφύγουν τα προβλήματα λόγω των επιλογών τους στις δημοτικές εκλογές, καθώς ήδη κάποιοι δηλώνουν ότι το φαινόμενο των "ανταρτών" υποψηφίων από τους κόλπους του ΠΑΣΟΚ θα επαναληφθεί. Η περίπτωση Μπέη, που απειλεί ότι θα "κατέβει" στην Αθήνα, όσο κι αν απέχει πολύ από το να υλοποιηθεί, είναι ενδεικτική του κλίματος.

Εσωκομματική "αναστάτωση" θα προκληθεί, πάντως, και λόγω της διεξαγωγής των αρχαιρεσιών στις Νομαρχικές Οργανώσεις του κόμματος, στις αρχές Φλεβάρη. Η πρόθεση των "εκσυγχρονιστών" να "αλώσουν" τις οργανώσεις είναι δεδομένη, αλλά, λόγω των αρνητικών συσχετισμών γι' αυτούς σε ορισμένες περιοχές, θα επιχειρήσουν να χαμηλώσουν τους τόνους, ειδικά στις περιπτώσεις που είναι εμφανής η επικράτηση υποστηρικτών της λεγόμενης "εσωκομματικής αντιπολίτευσης". Εκεί δε που δύσκολα θα αποφύγει ο Κ. Σημίτης αναμέτρηση και πιθανώς "ήττα", είναι η μεγαλύτερη οργάνωση του ΠΑΣΟΚ στη χώρα, η Α Αθήνας, που αναμένεται να επικρατήσει το "μπλοκ" των "προεδρικών", "εκσυγχρονιστών" και "αρσενικών". Σοβαρότερη διαγράφεται η κατάσταση στο εσωτερικό της νεολαίας του κόμματος, η οποία πραγματοποιεί συνέδριο στις 20 Φλεβάρη. Είναι χαρακτηριστικό πως εδώ και ένα μήνα οι "εκσυγχρονιστές" της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ έχουν επιδοθεί σε δημόσια επίθεση κατά της νυν ηγεσίας της οργάνωσης, που κινείται στο κλίμα Τσοχατζόπουλου.

Στο ενδιάμεσο των παραπάνω, αναμένεται η σύγκληση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ με θέμα την ιδεολογική φυσιογνωμία του κόμματος... Δεν αποκλείεται στη συγκεκριμένη συνεδρίαση να κάνει και την επίσημη εμφάνισή του το περιβόητο κείμενο των στελεχών του ΠΑΣΟΚ γύρω από τα θέματα της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, κάτω από το οποίο μαζεύονται υπογραφές υποστήριξης, που από κάποιους θέλει να εμφανιστεί ως "πλατφόρμα" που κινείται στον αντίποδα της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής από την κυβέρνηση... Η τελευταία, στο μεταξύ, θα πρέπει να αντιμετωπίσει ενδεχόμενο πρόβλημα συνοχής της ΚΟ του κόμματος, με αφορμή την κατάθεση και ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου. Ο Κ. Σημίτης δε θέλει την επανάληψη της επιβολής κομματικής πειθαρχίας για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου, αλλά ούτε και οι "διαφωνούντες" θέλουν να κινδυνέψουν δίνοντας αφορμή για νέες διαγραφές και όλα δείχνουν ότι θα εξαντληθούν όλα τα προσχήματα για να ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές, όλες τις διατάξεις του νομοσχεδίου.

Εκείνο, όμως, που πραγματικά απασχολεί την κυβέρνηση είναι τα μηνύματα που έρχονται για καταδίκη της πολιτικής της στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Γι' αυτό και, αφ' ενός, αναζητούνται τόσο τα αναγκαία τρικ εξαπάτησης, όσο και ο χρόνος εκδήλωσής τους (ανασχηματισμός και πότε θα γίνει, μπαράζ "πρωτοβουλιών" με θέμα την "κεντροαριστερά" κλπ.) ενώ, αφ' ετέρου, ο πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει προς άπαντες στην κυβέρνηση, αλλά και κατά τις κατ' ιδίαν συναντήσεις του με μέλη του ΕΓ, ότι θέλει την "ενεργητικότερη συμπαράσταση στο έργο του". Πράγμα που θα του χρειαστεί, καθώς τα λαϊκά στρώματα, από τους αγρότες, μέχρι τους δημοσίους υπαλλήλους και από τους εκπαιδευτικούς μέχρι τους επαγγελματοβιοτέχνες, αρχίζουν να παίρνουν θέση στα "μπλόκα" του αγώνα κατά της κυβερνητικής πολιτικής.

Ν. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ