Κυριακή 11 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ
Στα "στενάχωρα" με το νέο χρόνο

Στα "στενάχωρα" - μετά τη γιορτινή ανάπαυλα - ξαναμπαίνει η ηγεσία του Συνασπισμού καθώς είναι υποχρεωμένη να ξανανοίξει και συνεχίσει τη συζήτηση σχετικά με τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, τις υποψηφιότητες και την τακτική του κόμματος, ιδιαίτερα στα ζητήματα που αφορούν την "Κεντροαριστερή" ΣΥΝεργασία με το ΠΑΣΟΚ που, ήδη, έχει δρομολογηθεί με την κοινή υποψηφιότητα της Μ. Δαμανάκη στο Δήμο της Αθήνας.

Η ΚΠΕ του ΣΥΝ καλείται να επικυρώσει την προαποφασισμένη συνεργασία στην υποψηφιότητα Δαμανάκη και να εξετάσει την παραπέρα προώθηση της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ στους άλλους δήμους και τις νομαρχιακές εκλογές. Ωστόσο, καθώς εκκρεμεί η επίσημη ανακοίνωση της υποστήριξης της υποψηφιότητας Μ. Δαμανάκη από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, έχει προκληθεί έντονη δυσαρέσκεια και ταραχή στην Κουμουνδούρου. Κι αυτό, γιατί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, που επικαλείται τις κομματικές διαδικασίες για να δικαιολογήσει τη σχετική καθυστέρηση, φαίνεται πως "χρησιμοποιεί" την υποψηφιότητα Δαμανάκη προκειμένου να πιέσει και να "εκθέσει" το ΣΥΝεταίρο του σαν "στήριγμα" της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής. Ταυτόχρονα, μεθοδεύεται έτσι η ανακοίνωση της υποστήριξης Δαμανάκη στο Δήμο της Αθήνας - για παράδειγμα κοινή ανακοίνωση με τις άλλες υποψηφιότητες ΠΑΣΟΚ σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη - ώστε να "σηματοδοτείται", ευρύτερα, η συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ.

Ομως, η ηγεσία του Συνασπισμού η οποία αντιμετωπίζει έντονες αντιδράσεις για την "κεντροαριστερή" συνεργασία - εκφράζονται τόσο σε επίπεδο ηγεσίας όσο και, πολύ περισσότερο, στους οπαδούς του κόμματος - επιδιώκει, αντίθετα, να κλείσει το κεφάλαιο της υποψηφιότητας Δαμανάκη και από το ΠΑΣΟΚ στο συντομότερο δυνατό χρόνο. Κι αυτό, προκειμένου να σταματήσουν και οι αντιδράσεις - και πολύ περισσότερο να μην ξαναφουντώσουν - στο εσωκομματικό επίπεδο (του ΣΥΝ). Ακόμα, η ηγεσία του ΣΥΝ, με το κλείσιμο του θέματος Δαμανάκη, θεωρεί ότι κερδίζει κάποιους "πόντους" ώστε να διεκδικήσει "κάτι παραπάνω" στα πλαίσια της "κεντροαριστερής" συνεργασίας και σαν αντάλλαγμα για το κόστος που χρεώνεται καθώς ο ΣΥΝ κινδυνεύει να καταγραφεί επίσημα, σαν συμπληρωματική δύναμη του ΠΑΣΟΚ.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Κ. Σημίτης δεν πρόκειται να σταματήσει να δημιουργεί προβλήματα στον ΣΥΝ, όπως με την επιλογή της κοινής υποστήριξης της υποψηφιότητας Δαμανάκη, ιδιαίτερα με τον τρόπο που την επέλεξε και την προώθησε. Ενόψει, μάλιστα, της επικύρωσής της ήδη "πιέζει" την ηγεσία του ΣΥΝ να αποδεχθεί και άλλες επιλογές του ΠΑΣΟΚ (π.χ. κι άλλες πράσινες υποψηφιότητες). Οπως δε προκύπτει από στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τις τελευταίες μέρες, καλλιεργείται το έδαφος ώστε το ΠΑΣΟΚ να στηρίξει υποψηφίους του ΣΥΝ αλλά σε... δήμους όπου είναι εκλεγμένοι δήμαρχοι και υποψήφιοι αγωνιστές που υποστηρίζονται από το ΚΚΕ. Μ' αυτόν τον τρόπο, το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει όχι μόνον να εκθέσει το ΣΥΝ σαν δεκανίκι της κυβέρνησης προκαλώντας τον προοδευτικό κόσμο της Αριστεράς αλλά και να προετοιμάσει "άλλοθι" για τη δικαιολόγηση της αναμενόμενης συρρίκνωσης της δύναμης του ΠΑΣΟΚ.

Κατά πληροφορίες - και προφανώς, λόγω, της καθυστέρησης του ΠΑΣΟΚ να ανακοινώσει επίσημα την υποστήριξη της υποψηφιότητας Δαμανάκη - η ηγεσία του ΣΥΝ προσανατολίζεται να αναβάλει τη συνεδρίαση της προγραμματισμένης για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο ΚΠΕ στην οποία, όπως έχει προαναγγείλει ο Ν. Κωνσταντόπουλος, ο ΣΥΝ θα επικυρώσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την "κεντροαριστερή συνεργασία" στην υποψηφιότητα Δαμανάκη. Σχετική απόφαση για μετάθεση της συνεδρίασης της ΚΠΕ, αναμένεται να πάρει την Τρίτη στη συνεδρίασή της η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. Ωστόσο, από το Γραφείο Τύπου του κόμματος σαν λόγο της μετάθεσης προς τα πίσω της συνεδρίασης της ΚΠΕ πρόβαλαν την ανάγκη καλύτερης προετοιμασίας της συνεδρίασης αφού σ' αυτήν χρειάζεται να γίνει: "Επισκόπηση των εξελίξεων ενόψει των δημοτικών εκλογών, συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις και οι πρωτοβουλίες του ΣΥΝ".Γ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ