Κυριακή 23 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Προς την τελική ευθεία

Εκατόν πέντε μέρες απομένουν ως την Τρίτη 7 του Νοέμβρη, που οι Αμερικανοί θα κληθούν να εκλέξουν το νέο Πρόεδρο, τον πρώτο για τη δεύτερη χιλιετία

Ο Τζορτζ Μπους τζούνιορ

Associated Press

Ο Τζορτζ Μπους τζούνιορ
Δύο είναι οι κυριότεροι υποψήφιοι που διεκδικούν με τις ίδιες - σχεδόν - πιθανότητες το ύπατο αξίωμα των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο αντιπρόεδρος Αλ Γκορ ως υποψήφιος των Δημοκρατικών και ο κυβερνήτης της Πολιτείας του Τέξας, Τζορτζ Μπους Τζούνιορ. Αν και στην κούρσα συμμετέχουν ο υποψήφιος του «Κόμματος των Πρασίνων» Ραλφ Νέιντερ και ο γνωστός για τις ακροδεξιές του απόψεις Πατ Μπιουκάναν, ουδεμία τύχη δεν έχουν. Εξάλλου, οι Αμερικανοί μαθαίνουν από την πρώτη στιγμή να αποδεχτούν το σύστημα όπου ο πρώτος τα παίρνει όλα και ο δεύτερος τίποτα. Το υποχρεωτικό μάθημα στο Πανεπιστήμιο «Πολιτική Επιστήμη» 101, ξεκαθαρίζει ότι το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ στηρίζει και στηρίζεται στο δυαδικό σύστημα των δύο κομμάτων, καθώς οι πολλές μονοεδρικές περιφέρειες αλλά και το πλειοψηφικού τύπου σύστημα, μειώνει δραστικά τις δυνατότητες κάποιου μικρότερου κόμματος να μπορέσει να αποσπάσει έστω μερικές έδρες.

Αν και τα συνέδρια των κομμάτων τους είναι που θα κρίνουν τα προγράμματα των δύο κομμάτων (Στη Φιλαδέλφεια οι Ρεπουμπλικανοί από τις 31/7 έως τις 3/8 και στο Λος Αντζελες οι Δημοκρατικοί από τις 14/8 έως τις 17/8) αυτά μπορεί να θεωρηθούν από τώρα γνωστά. Τα πάντα είναι ουσιαστικά καταληγμένα και σύμφωνα με δηλώσεις και θέσεις που έχουν κάνει οι δυο υποψήφιοι, οι διαφορές τους είναι ελάχιστες και πάντως όχι πολιτικής κατεύθυνσης. Παραδείγματος χάριν όσον αφορά το «αντιπυραυλικό σύστημα» - (NMD), σύμφωνα με δηλώσεις του Γκορ στους «Νιου Γιορκ Τάιμς» υποστηρίζεται «ένα περιορισμένο» NMD ενώ ο Μπους Τζούνιορ είναι πιο «επιθετικός» θέλοντας ένα «πιο ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό» NMD. Οσο για τη θανατική ποινή όπου ο Μπους Τζούνιορ έχει το θλιβερό ρεκόρ των 130 εκτελέσεων κατά τη διάρκεια της θητείας του ως κυβερνήτης, δε διαφωνούν και μάλιστα ο Γκορ εμφανίζεται και πιο επιθετικός.

Συνέδρια - φιέστες και διλήμματα

Ο Αλ Γκορ

Associated Press

Ο Αλ Γκορ
Αυτά περίπου τα δεδομένα θα τεθούν στους εκλέκτορες που θα πάρουν μέρος στα συνέδρια των κομμάτων και θα αποφασίσουν να δώσουν το χρίσμα του υποψηφίου, τυπικά και μόνο. Επί της ουσίας, τα συνέδρια έχουν απόλυτα καίριο διαφημιστικό σκοπό, καθώς συντελούν τα μάλα για τη «χολιγουντιανού τύπου» προβολή των δύο κομμάτων. Χιλιάδες σημαίες, καπελίνα με την αμερικανική σημαία, οι μασκότ των δύο (γαϊδουράκια και ελέφαντες) και διαφημιστικά, θα προσλάβουν γιγάντιες διαστάσεις ώστε να μονοπωλήσουν τις οθόνες και να «πουλήσουν» την προσδοκώμενη εικόνα της αποτελεσματικότητας και του «αμερικανικού ονείρου».

Οσοι τηλεθεατές δε βαρεθούν να κλείσουν την τηλεόραση, θα βομβαρδιστούν από τα διαφημιστικά σποτ. Εξάλλου, οι επιχειρήσεις στις ΗΠΑ έχουν συμβάλλει κατά 42 εκατομμύρια δολάρια στις προεκλογικές εκστρατείες των δύο υποψηφίων. Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η Microsoft που έχει προσφέρει από 1 εκατομμύριο στον έκαστο, προσδοκώντας μία διευθέτηση στο νόμο «περί μονοπωλίου», που απειλεί να διαλύσει τον κολοσσό της τεχνολογίας.

Μία άλλη περίπτωση είναι οι αεροπορικές επιχειρήσεις United Airlines και US Airways, οι οποίες βρίσκονται στη διαδικασία συγχώνευσης η οποία θα πρέπει τελικά να εγκριθεί. Ετσι, η πρώτη «προσέφερε» 500.000 στους Δημοκρατικούς και η δεύτερη 500.000 στους Ρεπουμπλικανούς.

Ανάμεσα σ' αυτές τις φιέστες και στις «έτοιμες λύσεις» βρίσκεται εγκλωβισμένο ένα μεγάλο τμήμα σκεπτόμενων και προοδευτικών στοιχείων της αμερικανικής κοινωνίας, καθώς τρεις είναι οι λύσεις, όσον αφορά τις εκλογές, που τους παρέχονται: Α) Να μην συμμετάσχουν Β) Να ψηφίσουν τον υποψήφιο των Πρασίνων Ραλφ Νέιντερ και Γ) Να ψηφίσουν το «μικρότερο κακό», δηλαδή τον Γκορ. Ουδείς, νομίζουμε θα ήθελε να βρίσκεται μπροστά σε αυτό το δίλημμα, καθώς οποιαδήποτε λύση ούτε αρκετή είναι, ούτε ικανοποιητική.

Κατ' αρχήν, η πρώτη λύση είναι ευρέως διαδεδομένη καθώς περίπου οι μισοί - μάλλον από αδιαφορία - από τους Αμερικανούς, δεν καταγράφονται στους εκλογικούς καταλόγους που είναι απαραίτητο για να μπορείς να ψηφίσεις κάθε φορά. Ετσι, το παρόν σύστημα συνεχίζεται αέναα και η Αριστερά για άλλη μια φορά συνεχίζει να κάνει αυτό που της επιβάλλουν, να σιωπά και να είναι παραμερισμένη και όταν έρθει η ώρα, να προσφύγει στις κάλπες για να διαλέξει ανάμεσα στον Ραλφ Νέιντερ ή στο «μικρότερο κακό».

Η λύση Νέιντερ, κάποιες φορές φαντάζει αρκετά «καλή», όμως αν προσέξει κανείς τις δηλώσεις του θα δει ότι ουδεμία φορά δεν έχει θίξει την ουσία των προβλημάτων, αλλά προσφέρει «διεξόδους στο σύστημα». Πιθανόν δεν ξεχνά το παρελθόν του στο Δημοκρατικό Κόμμα, κατά τα μέσα της δεκαετίας του '60 ως σύμβουλος ασφαλείας του Ντανιέλ Πάτρικ Μοΐνιχαν και κατόπιν ως βοηθός του υπουργού Εργασίας. Επίσης, είναι γνωστό, ότι έχει κάνει συμφωνία με τον ακροδεξιό Πατ Μπιουκάναν για να μη στρέφεται κανείς εκ των δύο εναντίον του άλλου, ενώ ο ίδιος ευελπιστεί να κερδίσει ψήφους μιλώντας για «οικονομία βασισμένη στις κοινότητες και πατριωτισμό». Εξάλλου, «η ιστορία», όπως τονίζει ο Νέιντερ, «έχει καταδείξει ότι όταν οι επιχειρήσεις μοιράζονται τη δύναμη με τους πολίτες, όλοι βγαίνουν κερδισμένοι»!

Οσο για το «μικρότερο κακό», τον Αλ Γκορ, τι να πει κανείς, για τον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, για την υπόθεση του μικρού Ελιάν Γκονζάλες, για τη θανατική ποινή, για τις ύποπτες χρηματοδοτήσεις; Απλά να θυμίσει ότι εδώ και δεκαετίες η «τελετή για το μικρότερο κακό εκ των δύο» συνεχίζεται αν και διαφοροποιημένη. Η πιο επιτυχής εκδοχή ήταν το 1964, όπου θα έπρεπε να επιλεγεί ο «δημοκρατικός» Λίντον Τζόνσον έναντι του Μπάρι Γκόλντγουότερ, προκειμένου να μην ξεσπάσει ένας πυρηνικός πόλεμος...


Κείμενα: Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η «σφήνα» Νέιντερ (2000-11-09 00:00:00.0)
Η τελική «κούρσα» (2000-11-04 00:00:00.0)
Συμφωνούν στην ιμπεριαλιστική επέκταση (2000-10-13 00:00:00.0)
Ενας «σταυροφόρος» υποψήφιος αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών (2000-08-08 00:00:00.0)
Αρχισε υπό το βλέμμα χιλιάδων διαδηλωτών (2000-08-01 00:00:00.0)
Στα χέρια των κληρονόμων... (2000-02-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ