Κυριακή 25 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

ΤΗΝ περασμένη Κυριακή, πραγματοποιήθηκε η 6η Σύνοδος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, στη διάρκεια του οποίου εκτιμήθηκε η δράση της Οργάνωσης το προηγούμενο διάστημα, με βάση την υλοποίηση των στόχων που είχαν τεθεί από την 3η Σύνοδο, που έγινε στις 24 Αυγούστου 1997. Ιεράρχησε τις πρωτοβουλίες που θα πάρει η ΚΝΕ το επόμενο εξάμηνο, για τη συνέχιση και ένταση της δράσης της στο κίνημα της νεολαίας, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων που έχουν αποφασιστεί. Ο "Ρ" δημοσιεύει σήμερα ολόκληρο το κείμενο της απόφασης (σελίδες 8 - 9)

"ΤΟ Κόμμα μας από την αρχή το θέμα των Κούρδων ποτέ δεν το ενέταξε μέσα σε σκοπιμότητες της εξωτερικής μας πολιτικής, όπως άλλωστε και κανένα άλλο πρόβλημα. Τους Κούρδους πρέπει να τους υπερασπιστούμε όπως και κάθε λαό, ανεξάρτητα από το ποιες είναι οι επίσημες σχέσεις μεταξύ των δύο κυβερνήσεων". Ο Ορ. Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλά στο "Ρ" για το κουρδικό πρόβλημα αλλά και για τα δικαιώματα των μεταναστών και προσφύγων (σελίδα 10)

ΕΞΗΝΤΑ πέντε χρόνων, 30 χρόνια δύτης - σφουγγαράς - "σπάσαν τα πόδια μου" - 80.000 δραχμές σύνταξη. Κάλυμνος 1998, λίγο πριν την αναστολή των κινητοποιήσεων των ψαράδων, δίπλα στα καϊκια που για 9η μέρα έκλεισαν το λιμάνι. Οι "τρομοκράτες" κατά την κυβέρνηση ψαράδες και σφουγγαράδες της Καλύμνου, μιλούν για τη ζωή τους, για τους λόγους που τους ανάγκασαν να κλείσουν τα λιμάνια, για την κρατική αδιαφορία και εγκατάλειψη. Αποστολή του"Ρ" (σελίδες 24 - 25)

ΟΙ σπαζοκεφαλιές των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα που αποκτήσαμε το 1997, για τη συντριπτική πλειοψηφία των μισθωτών και συνταξιούχων μπορεί να αποδειχθούν μια... ταλαιπωρία ρουτίνας και να αποφύγουμε τις υπερβολές, των οποίων - κύρια με ευθύνη των κυβερνώντων - γινόμαστε μάρτυρες κάθε χρόνο αυτή την εποχή. Ο "Ρ", ανταποκρινόμενος στις επιθυμίες των αναγνωστών του, επιχειρεί σήμερα να κωδικοποιήσει με τον πιο απλό τρόπο ορισμένες γενικές οδηγίες για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων των μισθωτών και συνταξιούχων (σελίδες 11 - 13)

Ο Σ. Μαντζουράνης από την "Ολυμπιακή", ο Τ. Κλάδης από τον ΟΤΕ και ο Χρ. Σταμούλος από τον ΟΑΣΑ, μιλούν στο "Ρ" για την επίθεση της κυβέρνησης στα δικαιώματα των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες. Νέα συντονισμένη 24ωρη απεργία την Τρίτη, καθώς η κυβέρνηση επιμένει αδιάλλακτα στην ψήφιση της αντιδραστικής διάταξης (σελίδα 15)

Η ΑΝΕΡΓΙΑ,η επίθεση στο νέο τρόπο ασφάλισης, η πρωτιά στα εργατικά ατυχήματα, η "μαύρη εργασία" αλλοδαπών, συνθέτουν το φόντο του 17ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Οικοδόμων. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Α. Ζαζόπουλος δηλώνει ότι το μήνυμα του συνεδρίου πρέπει να είναι "ούτε βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις, τις κατακτήσεις και τα δικαιώματά μας. Παλεύουμε για το κτίσιμο του λαϊκού μετώπου" (σελίδα 39)

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ εδώ και πολύ καιρό έχει ξεκινήσει την καλλιέργεια εδάφους για να "πέσουν στα μαλακά" οι αναδιαρθρώσεις που ετοιμάζει στον τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας, συνδεδεμένες άρρηκτα με τις αναπροσαρμογές και το ξεθεμελίωμα των εργασιακών σχέσεων... Αυτή η ιδεολογική προετοιμασία συνοδεύεται από σειρά νομοθετημάτων, που στην ουσία είναι υλοποίηση της "Λευκής" και της "Πράσινης Βίβλου". Η κοινωνική πρόνοια στον Προκρούστη των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων (σελίδες 16,33)

"ΟΠΟΙΟΣ έσπειρε μιζέρια, θα θερίσει οργή". Αυτό είναι το σύνθημα - απάντηση των ανέργων στις "πλούσιες" σε συμπάθεια δηλώσεις του Γάλλου πρωθυπουργού Λιονέλ Ζοσπέν αλλά φτωχότατες στο "διά ταύτα". Η Χρ. Τσεντούρου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, που επισκέφθηκε τη Γαλλία και είχε συναντήσεις με εκπροσώπους των επιτροπών ανέργων, δηλώνει στο "Ρ" ότι "αναπτύσσεται από τους ανέργους ένα μαζικό πολύμορφο κίνημα ανέργων που βρίσκεται υπό διαμόρφωση" (σελίδες 46 - 47)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ