Κυριακή 25 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Επικίνδυνες προτάσεις...

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ, Αχ. Κανταρτζή, για τον έλεγχο των κομμάτων και το εκλογικό σύστημα

Οι προτάσεις της ΝΔ για έλεγχο των πολιτικών κομμάτων, αλλά και άρση της βουλευτικής ασυλίας, απασχόλησαν τη βδομάδα που πέρασε την Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, της Βουλής, που συνεδριάζει ξανά την Τρίτη. Το ΚΚΕ, κατέθεσε τις δικές του θέσεις, χαρακτηρίζοντας επικίνδυνες για τη δημοκρατία τέτοιες απόψεις...

Κίνδυνοι

Αναφερόμενος στην πρόταση της ΝΔ για αναθεώρηση του αρ. 29 παρ. 1 του Συντάγματος και τη θέσπιση θεσμών δημοκρατικού ελέγχου των πολιτικών κομμάτων ο βουλευτής του Κόμματος, Αχιλλέας Κανταρτζής,τόνισε: "Ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για την αστυνόμευση και τον έλεγχο των κομμάτων που δεν είναι αρεστά στην κυρίαρχη τάξη. Ποιος, αλήθεια, θα κρίνει - με τις ιδιαίτερες αρχές και λειτουργίες που έχει το κάθε κόμμα - αν ένα κόμμα λειτουργεί δημοκρατικά ή όχι, όταν τα κόμματα είναι εθελοντικές ενώσεις, όταν τα μέλη του έχουν δεχτεί τον ιδιαίτερο τρόπο λειτουργίας του; Τα κόμματα κρίνονται καθημερινά για τη δράση τους, για την οργάνωσή τους για όλη τους την εν γένει δραστηριότητα, από το λαό και από τα μέλη τους, από τους οπαδούς τους". Κατέληξε, λέγοντας ότι "πίσω λοιπόν από μια λογικοφανή θεωρία ότι πρέπει να θεωρηθεί δημοκρατικός ο έλεγχος στη λειτουργία των κομμάτων κρύβεται μια επικίνδυνη, κατά τη γνώμη μας, παγίδα. Είναι μια παγίδα που μπορεί να βάλει σε κίνδυνο τα θεμελιώδη δικαιώματα του λαού μας".

Σχολιάζοντας την πλευρά της πρότασης που αφορά τον έλεγχο των προεκλογικών δαπανών και εισφορών των κομμάτων είπε πως "βεβαίως σαν ΚΚΕ, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα και να κρύψουμε τίποτα. Οι πηγές των εσόδων μας είναι γνωστές. Στηρίζονται στις συνδρομές των μελών μας των φίλων μας. Ομως δεν έχουμε το δικαίωμα να ξεχάσουμε το πώς χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν ο έλεγχος για την οικονομική εισφορά σε κόμματα που βρίσκονταν σε καθεστώς διώξεων".

Δημοκρατική κατάκτηση η ασυλία

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκε και το θέμα της άρσης της βουλευτικής ασυλίας, όπου ο εισηγητής του ΚΚΕ, είπε χαρακτηριστικά: "H διάταξη, η οποία ισχύει σήμερα, καλύπτει όλες τις περιπτώσεις, δίνει τη δυνατότητα στη Βουλή να άρει την ασυλία, όταν διαπιστώσει ότι πρόκειται για κοινό ποινικό αδίκημα. Κρίνουμε τη διάταξη αυτή επαρκή. Η βουλευτική ασυλία ήταν μία δημοκρατική κατάκτηση που δεν επιτρέπεται με κανένα νόμο να τεθεί σε κίνδυνο". Μάλιστα επισήμανε και το ότι είναι σχετική η ασυλία του βουλευτή από ένα "ποινικό" αδίκημα: "Ποια είναι τα πολιτικά εγκλήματα και ποια είναι τα αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου; Θα μπορούσε κάποιος διαδηλωτής να παραπεμφθεί για παρακώλυση συγκοινωνιών με παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας;".

Απλή αναλογική

Παράλληλα, ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Αχ. Κανταρτζής στο θέμα του εκλογικού νόμου, τονίζοντας πως "το ζήτημα για μας είναι ότι πρέπει επιτέλους να καθιερωθεί η ανόθευτη απλή αναλογική. Το μόνο εκλογικό σύστημα που βάζει τέρμα στη νόθευση της θέλησης του εκλογικού σώματος και στη λεηλασία των εδρών των μικρότερων κομμάτων. Οι προτάσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας και της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινούνται προς άλλη κατεύθυνση. Το μόνο τους μέλημα είναι πότε θα ψηφιστεί ο εκλογικός νόμος που είναι το τελευταίο στη σειρά που μας ενδιαφέρει".

Γ. Λ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ