Τρίτη 3 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Πιλότος" για ανατροπή των εργασιακών σχέσεων

Το ξεδίπλωμα του αγωνιστικού κινήματος φοβούνται οι κυβερνητικοί παράγοντες, οι οποίοι εκφράζουν την αγωνία τους για την τύχη του κυβερνητικού συνδικαλισμού

Τριγμούς προκαλούν στην κυβέρνηση οι λαϊκές αντιδράσεις για την επαίσχυντη τροπολογία, με την οποία ανατρέπονται οι εργασιακές σχέσεις στις ΔΕΚΟ. Σε μια προσπάθεια ελιγμού και εκτόνωσης της ήδη βεβαρημένης ατμόσφαιρας, κομματικά, αλλά και κυβερνητικά, στελέχη επιχειρούν να προσωποποιήσουν τις ευθύνες στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,ο οποίος χειρίστηκε το όλο θέμα, τον οποίο κατηγορούν για "άκαιρη και αιφνιδιαστική τακτική", που, εκτός των άλλων, είχε σαν αποτέλεσμα να εκθέσει στους συνδικαλιστές του κυβερνητικού χώρου! Επί της ουσίας όμως αυτοί οι ίδιοι όχι μόνο υπεραμύνονται της "αναγκαιότητας" της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, αλλά απροκάλυπτα κάνουν λόγο και για την προοπτική προώθησης αντίστοιχων αλλαγών και στις κερδοφόρες ΔΕΚΟ.

Υπουργικό στέλεχος της "εκσυγχρονιστικής" πτέρυγας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού ανέφερε χαρακτηριστικά στο "Ρ" ότι, ενώ οι προωθούμενες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις των "προβληματικών" ΔΕΚΟ είναι αναγκαίες, ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε τη συγκεκριμένη τροπολογία ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας πόλωσε την κατάσταση... Ο ίδιος υποστήριξε, εκφράζοντας όπως είπε "προσωπικές θέσεις", ότι αν δεν είχε ακολουθηθεί η τακτική του αιφνιδιασμού, αλλά οι κυβερνητικές θέσεις είχαν τεθεί στον "κοινωνικό διάλογο" για συζήτηση με τους συνδικαλιστές (αυτούς που συμμετέχουν στον "κοινωνικό διάλογο") και είχε πειστεί η ελληνική κοινωνία για την αναγκαιότητα των αλλαγών, τότε το θέμα θα είχε λήξει χωρίς τις σημερινές τριβές.

Σε ό,τι αφορά την εμβέλεια των επιχειρούμενων αλλαγών το κυβερνητικό στέλεχος είναι αποκαλυπτικό. Θα μπορούσαν να ξεκινήσουν από μία προβληματική ΔΕΚΟ με μεγάλα ελλείμματα - ανέφερε συγκεκριμένα - η οποία θα αποτελούσε τον πιλότο για την επέκταση των αλλαγών αυτών στις υπόλοιπες "προβληματικές" ΔΕΚΟ και όχι μόνο. Ισχυρίστηκε ότι οι αλλαγές αυτές θα πρέπει να επεκταθούν και στις κερδοφόρες ΔΕΚΟ, με το επιχείρημα ότι πρέπει να αυξηθεί ακόμη περισσότερο η κερδοφορία τους!

Αποκαλύπτεται, δηλαδή, ότι οι φόβοι, που εκφράστηκαν από το συνδικαλιστικό κίνημα, πως η συγκεκριμένη τροπολογία δεν είναι παρά η αρχή για τη γενίκευση της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, είναι πέρα για πέρα βάσιμοι.

Στο "εκσυγχρονιστικό" επιτελείο, πάντως, υπάρχει έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις στο συνδικαλιστικό κίνημα και φόβος δυσμενούς ανατροπής του συσχετισμού δυνάμεων, εν όψει μάλιστα και του συνεδρίου της ΓΣΕΕ τον ερχόμενο Μάρτη. Ενδεικτική είναι η άποψη του συγκεκριμένου κυβερνητικού στελέχους ότι "με τον αιφνιδιαστικό τρόπο που προωθήσαμε την τροπολογία, το μόνο που καταφέραμε είναι να βάλουμε τον Πολυζωγόπουλο με την πλάτη στον τοίχο", ενώ δεν έκρυψε την ανησυχία του για το γεγονός ότι οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές, στην προσπάθειά τους να υπερασπιστούν την πολιτική της κυβέρνησης βρίσκονται σήμερα σε δύσκολη θέση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παραείναι προκλητικοί (2008-07-31 00:00:00.0)
Είναι συνυπεύθυνοι (2008-07-30 00:00:00.0)
ΑΝΗΞΕΡΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΝΟ (2005-07-16 00:00:00.0)
Προδίδονται μόνοι τους... (2005-06-10 00:00:00.0)
Αδιάλλακτη η κυβέρνηση (1998-01-17 00:00:00.0)
Στο "γύψο" τα εργασιακά δικαιώματα (1998-01-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ