Σάββατο 7 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΡΗΤΗΣ
Τώρα που έχει κέρδη την ξεπουλάνε

Τα αποτελέσματα της Τράπεζας Κρήτης για τη χρήση 1997 οριστικοποιήθηκαν και δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα από την Υπό Εκκαθάριση Παλαιά Τράπεζα Κρήτης. Εμφανίζονται θετικά για την τράπεζα, όπως ήταν αναμενόμενο, αφού η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φρόντισε να κάνει ό,τι ήταν δυνατόν για να καταστήσει κερδοφόρα τη γνωστή ως "αμαρτωλή" τράπεζα, προκειμένου στη συνέχεια να την ξεπουλήσει.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η τράπεζα παρουσιάζει κέρδη 1.496 εκατομ. δρχ. και σύμφωνα με τον ενοποιημένο ισολογισμό, μαζί με την ΕΠ ΑΝ επενδυτική, η κερδοφορία της ανέρχεται σε 2.364 εκατομ. δρχ. Ως σύνολο ομίλου, μαζί με τις ασφαλιστικές εταιρίες "Ακμή Ζωής", "Ακμή Ζημιών" κλπ., το κέρδος διαμορφώνεται σε 2.700 εκατομ. δρχ. Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα της προηγούμενης χρήσης 1996 ήταν για μεν την Τράπεζα Κρήτης ζημίες 221 εκατομ. δρχ. και στον ενοποιημένο ισολογισμό κέρδη 58 εκατομ. δρχ.

Να θυμίσουμε, πάντως, ότι η κυβέρνηση με νόμο που ψήφισε στη Βουλή το 1996 είχε "σπάσει" σε δύο κομμάτια την Τράπεζα Κρήτης, φορτώνοντας το ένα μέρος με όλα τα χρέη που κουβαλούσε η παλαιά "αμαρτωλή" Τράπεζα Κρήτης και αφήνοντας έτσι "καθαρή" τη νέα τράπεζα, για να την πουλήσει πιο εύκολα. Παρ' όλα αυτά, προηγήθηκαν ήδη δύο διαγωνισμοί για το ξεπούλημά της - στην κυριολεξία - οι οποίοι κρίθηκαν άγονοι και τώρα προωθείται η ιδιωτικοποίησή της χωρίς ελάχιστο τίμημα.

Ο πρώτος διαγωνισμός είχε πραγματοποιηθεί στα τέλη του 1996, στον οποίο προσδιοριζόταν ελάχιστο τίμημα αγοράς 40 δισ. δρχ. τοις μετρητοίς. Στο διαγωνισμό εκείνο δεν υποβλήθηκε καμία προσφορά και έτσι κηρύχτηκε άγονος. Στην προκήρυξη του δεύτερου διαγωνισμού που διενεργήθηκε στη συνέχεια, προβλεπόταν το εξευτελιστικό κατώτατο τίμημα ύψους 30 δισ. δρχ., που θα μπορούσε, κάτω από κάποιες προϋποθέσεις, να μειωθεί μέχρι ποσοστού 15%. Στο διαγωνισμό αυτό είχε υποβληθεί στις 12.9.97 από την Τράπεζα Πειραιώς προσφορά ύψους 30 δισ. δρχ. Από το ποσό αυτό, σύμφωνα με την προσφορά, υποτίθεται πως θα προκαταβάλλονταν τα 9 δισ. δρχ. και το υπόλοιπο ποσό θα εξοφλούνταν εντός της ερχόμενης τριετίας. Ωστόσο, η Επιτροπή Αξιολόγησης Προσφορών, που είχε συσταθεί για να φέρει σε πέρας τις διαδικασίες, δεν ενέκρινε την παραπάνω εξευτελιστική προσφορά, με την αιτιολογία ότι περιείχε όρους που δεν ήταν σύμφωνοι με την προκήρυξη και διότι δε διασφαλιζόταν η υπό των πωλητών είσπραξη ποσού 30 δισ. δρχ. που θα μπορούσε να μειωθεί μόνο υπό τις προβλεπόμενες στη διακήρυξη προϋποθέσεις και μέχρι ποσοστού 15%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ