Κυριακή 22 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ΟΓΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ 2000
Στον πυρετό του 7ου Συνεδρίου

Πυρετωδώς ετοιμάζονται τα μέλη των συλλόγων της ΟΓΕ σ' όλη την Ελλάδα για το έβδομο Συνέδριο της Ομοσπονδίας που θα γίνει από τις 26 μέχρι και 29 του Μάρτη στο συνεδριακό κέντρο του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά.

Ενα συνέδριο - σταθμός στην ιστορία της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, όπως τονίζει η πρόεδρός της Καλλιόπη Μπουντούρογλου, που μας μίλησε για τις πολυποίκιλες δραστηριότητες και τα πολύ ενδιαφέροντα θέματα που θα απασχολήσουν τις συνέδρους.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα διαρκέσουν τέσσερις μέρες και θα γίνουν δημόσια. "Κρίναμε, διευκρινίζει η Κ. Μπουντούρογλου, ότι θα έπρεπε να διαρκέσει τόσο και επειδή προβλέπεται να έρθουν περισσότερες σύνεδροι από την περασμένη φορά, αλλά και γιατί στο προηγούμενο συνέδριο δε μας έφτασε ο χρόνος για να μιλήσουν περισσότερες γυναίκες".

Εχουν προσκληθεί εκπρόσωποι γυναικείων οργανώσεων, κομμάτων, αλλά και ξένες αντιπροσωπείες: Παγκόσμια Δημοκρατική Ομοσπονδία Γυναικών (ΠΔΟΓ), εκπρόσωποι από Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γερμανία, Κύπρο, Κούβα, Σερβία, Βουλγαρία, Σουδάν, Ιορδανία, Ισραήλ, Παλαιστίνη. Εχουν επίσης προσκληθεί μετανάστριες που ζουν στην Ελλάδα και θα πάρουν το λόγο - εκπρόσωποι των Κούρδων, των Φιλιππινέζων, των Αφρικανών και των Αλβανών...

Υπερασπίζοντας τις κατακτήσεις

Κεντρική ιδέα - σύνθημα του συνεδρίου θα είναι το ακόλουθο: "Στην πορεία προς τον 21ο αιώνα πάλεψε μαζί μας για την υπεράσπιση - διεύρυνση των κατακτήσεών μας, την ανατροπή των σε βάρος μας πολιτικών, για τη χειραφέτησή μας".

Αλλά ποια θα είναι τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν το συνέδριο σε μια "σημαδιακή" εποχή για τις Ελληνίδες; θέματα "καυτά", που θα αναπτυχθούν σε τέσσερα στρογγυλά τραπέζια και εννέα ειδικές εισηγήσεις.

Πρώτο τραπέζι: Κοινωνικά πρότυπα, αξίες, πολιτισμός, ΜΜΕ. Δεύτερο τραπέζι: Υγεία, ψυχική και σωματική (μητρότητα, οικογενειακός προγραμματισμός, ΕΪΤΖ, εφαρμογή νέων τεχνολογιών και γενετικής). Τρίτο τραπέζι: Μετανάστριες, ρατσισμός, ξενοφοβία, πορνεία. (Σ' αυτό το τραπέζι συμμετέχει και ο σύλλογος της ΟΓΕ στη Γερμανία καθώς και ο σύλλογος της ΟΓΕ Βρυξελλών).

Τέταρτο τραπέζι: Εργασία και σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών.

Ειδικές εισηγήσεις θα γίνουν για τα ακόλουθα θέματα:

1) Εργασιακά, ασφαλιστικά, νέες τεχνολογίες. 2) Περιβάλλον - αστικοποίηση. 3) Παρουσίαση έρευνας των συλλόγων της ΟΓΕ για την ανεργία στα μεγάλα αστικά κέντρα της Θεσσαλίας. 4) Ερευνα του συλλόγου της Σάμου για την τρίτη ηλικία. 5) Ειρήνη. 6) Ναρκωτικά. 7) Ερευνα του συλλόγου στο Πέραμα για την ανεργία των γυναικών. 8) Τοπική Αυτοδιοίκηση και γυναίκες. 9) Παιδεία.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται ότι θα έχουν και οι παρεμβάσεις που θα γίνουν από τους συνέδρους όπως: Βία και κακοποίηση γυναικών (από τη Σάμο) και διαπροσωπικές σχέσεις (από τη Λάρισα).

Σ' όλη την Ελλάδα

Και οι προσυνεδριακές προετοιμασίες; Αυτές βρίσκονται στο ζενίθ.

"Προσυνεδριακά, εργαζόμαστε εντατικά, λέει η πρόεδρος της ΟΓΕ. Εχουμε δημιουργήσει επιτροπές και κάνουμε περιφερειακές συναντήσεις με τους συλλόγους μας σ' όλη την Ελλάδα. Πριν λίγες μέρες είχαμε το τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο με γυναίκες απ' όλη τη χώρα, κάναμε τον απολογισμό της δράσης μας αυτά τα τρία χρόνια που πέρασαν και χαράξαμε τους στόχους μας για το επόμενο διάστημα πριν από το συνέδριο. Εγκρίναμε επίσης ένα ψήφισμα για τον αγώνα των αγροτισσών και των αγροτών, ενισχύσαμε τον αγώνα τους με 100.000 δρχ. από το ταμείο της ΟΓΕ. Τώρα οι σύλλογοί μας εργάζονται παντού πυρετωδώς γιατί πρόκειται να οργανώσουμε τις γενικές συνελεύσεις για να αναδείξουμε τις συνέδρους - με τέτοιο τρόπο γίνεται το συνέδριο της ΟΓΕ. Πρόκειται να έρθουν πολλές γυναίκες απ' όλη την Ελλάδα. Ελπίζουμε να έχουμε ανταπόκριση και από τις ξένες οργανώσεις, γιατί αντιμετωπίζουν και αυτές οικονομικά προβλήματα. Εχουμε εξασφαλίσει τη φιλοξενία τους, αλλά δεν μπορούμε να καλύψουμε εμείς το αεροπορικό εισιτήριο...".

- Η Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας θα γιορταστεί πριν από το συνέδριο. Ποιες θα είναι οι εκδηλώσεις για την 8η του Μάρτη;

- Στην Αθήνα θα γίνει ό,τι κάνουμε κάθε χρόνο: Θα βγούμε στους εργασιακούς χώρους αλλά και σε κεντρικά σημεία της πόλης να μοιράσουμε το υλικό μας. Οι σύλλογοι σ' όλη την Ελλάδα θα βγουν την ίδια μέρα και θα μοιράσουν στις γυναίκες ειδικό φυλλάδιο. Αλλά φέτος η ΟΓΕ ετοιμάζει και δύο σημαντικές εκδηλώσεις - ημερίδες στην περιφέρεια: Η μία ημερίδα θα γίνει στη Λάρισα για να παρουσιαστεί η εικόνα της άνεργης στα αστικά κέντρα της Θεσσαλίας και η άλλη ημερίδα στη Σάμο για να παρουσιαστεί η έρευνα για την τρίτη ηλικία.

Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού

- Τι είναι αυτό που μπορεί να κάνει το 7ο Συνέδριο της ΟΓΕ διαφορετικό από τα προηγούμενα;

-Πιστεύουμε ότι θα είναι ένα ιστορικό συνέδριο. Οχι μόνο γιατί έχουν περάσει 22 χρόνια από την ίδρυση της ΟΓΕ και τη δυναμική συμμετοχή της στο γυναικείο κίνημα, ούτε μόνο γιατί βρισκόμαστε μπροστά στο νέο αιώνα, αλλά γιατί το συνέδριο γίνεται σε ιστορικές στιγμές: Η λαίλαπα, που περνάει και σαρώνει κατακτήσεις, δικαιώματα και συνταγματικές ακόμα επιταγές, επιτάσσει την οργανωμένη αντεπίθεσή μας... Δεν έχουμε εμείς την πολυτέλεια του εφησυχασμού. Εχουμε 22 χρόνια δράσης και παρουσίας καθημερινής δίπλα στις γυναίκες και τα προβλήματά τους.

Οι γυναίκες της ΟΓΕ περιμένουν πολλά από το συνέδριο. "Μέσα απ' αυτό το συνέδριο θα πρέπει να αναμένουμε να λύσουμε το ζήτημα του περάσματος της δράσης της ΟΓΕ και του λόγου της σε όλη την Ελλάδα, στις πολλές γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων, στις αστικές αλλά και τις αγροτικές περιοχές", επισημαίνει η Κ. Μπουντούρογλου. Ο σχεδιασμός, ο συντονισμός και η πραγματοποίηση των στόχων μας θα είναι καθοριστικοί για τη συγκρότηση του πατριωτικού λαϊκού μετώπου, για την ανατροπή των πολιτικών που βάζουν στο περιθώριο το λαό και ιδιαίτερα τις γυναίκες. Σήμερα υπάρχει μια εμφανής δυναμική για μεγαλύτερη ανάπτυξη της ΟΓΕ ανάμεσα στις γυναίκες της υπαίθρου και της πόλης, καθώς τα προβλήματα οξύνονται. Κι εμείς ελπίζουμε ότι πάνω στα κοινά προβλήματα των γυναικών μπορεί να αναπτυχθεί η οργάνωσή μας".

Η τέχνη εμψυχώνει τους αγώνες

Μια ξεχωριστή εκδήλωση ήταν αυτή που οργάνωσε πρόσφατα με μεγάλη συμμετοχή η ΟΓΕ για να τιμήσει τις λογοτέχνιδες Πέπη Δαράκη και Ιφιγένεια Χρυσοχόου, που συνέδεσαν το έργο τους με τον αγώνα των γυναικών. Μια εκδήλωση σε ατμόσφαιρα αγωνιστικότητας και εγρήγορσης, όπου παραβρέθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, καθώς και εκπρόσωποι γυναικείων οργανώσεων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η γιορτή με την καλλιτεχνική συμμετοχή της Γιώτας Βέη και του Γιάννη Θωμόπουλου κατέδειξε πόσο η σκέψη και η τέχνη δίνουν έξαρση και εμψυχώνουν τους αγώνες. Κι ακόμα πώς οι απλές γυναίκες είναι σε θέση να εκτιμήσουν την ποιότητα και δεν ελκύονται μόνο από το "εύπεπτο και το ευτελές", όπως επιδιώκουν να μας πείσουν αυτοί που το προσφέρουν.

Ας το προσέξουν αυτό οι οργανώσεις που θέλουν να είναι πρωτοπορία, ας το συνειδητοποιήσουν και οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ζωντανό παράδειγμα ο δήμαρχος Βύρωνα, Νίκος Ρογκάκος, που παραβρέθηκε στην εκδήλωση τιμής για τις διανοούμενες και έχει συμβάλει σημαντικά στην οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων σε συνεργασία με την ΟΓΕ.

"Και σ' αυτή την εκδήλωση είχαμε την αμέριστη συμπαράσταση του Δήμου Βύρωνα και προσωπικά του δημάρχου Νίκου Ρογκάκου και του Πνευματικού Κέντρου, τονίζει η Καλλιόπη Μπουντούρογλου. Συμπαράσταση πολύτιμη και για το λόγο ότι η ΟΓΕ δε στηρίζεται σε επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις αλλά στους φίλους που πιστεύουν στους αγώνες της. Θεωρούμε ότι αυτή η εκδήλωση για τις λογοτέχνιδές μας που έγινε στα πλαίσια του 7ου Συνεδρίου, είναι από τις πιο ποιοτικές που έχουμε οργανώσει και έτσι ανοίγουμε με έμφαση ως ΟΓΕ το κεφάλαιο "πολιτισμός και γυναίκες". Με το σκεπτικό ότι η πάλη μας και η πρόσβασή μας στις γυναίκες πρέπει να στηρίζεται και στην πολιτιστική δημιουργία και στη γνώση, που συντελεί στη συνειδητοποίηση. Ιδιαίτερα σήμερα, σε μια εποχή που τα "μίντια" επιβάλλουν την αντικουλτούρα της ευτέλειας (όπου πρωτοστατούν τα πρωτόγονα ένστικτα), επιβάλλουν νέα πρότυπα και αλώνουν την κοινωνική συνείδηση. Επιδίωξή τους η επικράτηση του ατομισμού, του προσωπικού βολέματος και η παραίτηση από τη συλλογική δράση".

Πολιτισμός και γυναίκες

Ηδη η ΟΓΕ έχει καθιερώσει αρχαιολογικούς περιπάτους, επισκέψεις σε μουσεία και εκδρομές σε αρχαιολογικούς χώρους και θα συνεχίσει με άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Φιλοδοξία της Ομοσπονδίας είναι να δώσει έμφαση στον πολιτισμό με κάθε τρόπο και ιδιαίτερη βαρύτητα στην ερασιτεχνική δημιουργία γυναικών της ΟΓΕ.

..."Απούσα δεν ήμουν απόψε. Η σκέψη μου και η ψυχή μου βρίσκονται κοντά στις διαχρονικά ηρωικές γυναίκες της ΟΓΕ, που τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο τους τον αφιερώνουν στον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών", έγραψε σε συγκινητικό μήνυμά της η πρωτοπόρα αγωνίστρια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πέπη Δαράκη, που ένα ατύχημα την εμπόδισε να παραβρεθεί στην εκδήλωση. Η συγγραφέας αναφέρθηκε στις γυναίκες που θυσιάστηκαν στο παρελθόν για την ελευθερία, την ισοτιμία και την κοινωνική δικαιοσύνη, και κατέληξε: "Ο κόσμος θα ήταν ευτυχέστερος με λίγη λογική και μεγάλη αγάπη"...

"Η τιμή που μου γίνεται αφορά κυρίως τη γυναίκα", είπε η Ιφιγένεια Χρυσοχόου, παραλαμβάνοντας την τιμητική πλακέτα που απένειμε η ΟΓΕ στις τιμώμενες. Η ίδια διάβασε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από βιβλίο της.

Για τις δύο λογοτέχνιδες μίλησαν η φιλόλογος και βιβλιοκριτικός Ανεκε Ιωαννάτου και η διευθύντρια του Κέντρου Φιλοσοφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Αννα Κελεσίδου.

"Το βιβλίο της Πέπης Δαράκη "Το όραμα της ισοτιμίας της γυναίκας", είπε ανάμεσα σε άλλα η Α. Ιωαννάτου, γράφτηκε για να ωθήσει στην αγανάκτηση", και τόνισε ότι η συγγραφέας αναφέρεται σε ευρύτατο φάσμα κοινωνικών αδικιών.

Αναφερόμενη στην "Πενταλογία της γυναίκας" της Ιφιγένειας Χρυσοχόου, καθώς και στα έργα της για τις ηρωικές Μικρασιάτισσες μητέρες, η Αννα Κελεσίδου υπογράμμισε ότι η λογοτέχνιδα καταπολέμησε με την πένα της την "ψεύτικη ντροπή που διάβρωσε και σακάτεψε τη νιότη σε γενιές γυναικών".

Επιμέλεια: Αλίκη ΞΕΝΟΥ - ΒΕΝΑΡΔΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ