Τρίτη 24 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Στον απόηχο της βίας η επίσκεψη Γκέρχαρντ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. -

Ενας 36χρονος Αλβανός σκοτώθηκε χτες στο Κοσσυφοπέδιο, λίγες ώρες μετά την έναρξη της επίσκεψης του Αμερικανού απεσταλμένου Ρόμπερτ Γκέρχαρντ, στη συγκεκριμένη σερβική επαρχία.

Ο Αλβανός Αζέμ Ρατσί έπεσε θύμα ενέδρας ενόπλων στο χωριό Ντομπρόβοντα. Οι τοπικές αστυνομικές αρχές εστιάζουν τις υποψίες τους στην αυτονομιστική οργάνωση "Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου", καθώς αρκετές φορές στο παρελθόν η συγκεκριμένη οργάνωση έχει αναλάβει την ευθύνη δολοφονίας Αλβανών που τους κατηγόρησε για συνεργασία με τις σερβικές αρχές. Είναι η 11η δολοφονία από τις αρχές του χρόνου και η 56η των τελευταίων δύο χρόνων στο Κοσσυφοπέδιο.

Ενα 24ωρο νωρίτερα, άρχιζε η επίσκεψη του απεσταλμένου των ΗΠΑ στην περιοχή. Ο Ρόμπερτ Γκέρχαρντ υποστήριξε ότι "είναι επείγουσα ανάγκη" η άμεση έναρξη διαλόγου μεταξύ Σέρβων και Αλβανών. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να κατηγορήσει τις σερβικές αρχές του Κοσσυφοπεδίου για αστυνομική βία κατά των Αλβανών που αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού της επαρχίας, ενώ έσπευσε να καταδικάσει ως "μη ρεαλιστικά" τα αυτονομιστικά σχέδια διαφόρων αλβανικών οργανώσεων σχετικά με το μέλλον του Κοσσόβου.

Σε δηλώσεις που έκανε ο Γκέρχαρντ μετά τη συνάντησή του με τον Ιμπραχίμ Ρουγκόβα, αρχηγό μείζονος αλβανόφωνης οργάνωσης, ο Γκέρχαρντ υπογράμμισε πως "ίσως έφθασε η ώρα για την έναρξη διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών", "φωτογραφίζοντας" "την προοπτική ενός ενισχυμένου καθεστώτος για το Κόσσοβο"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ