Τρίτη 24 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΠΕΡΣΙΚΟ
Προσωρινή ανάσα από τη συμφωνία

Ικανοποιημένος δηλώνει ο ΓΓ του ΟΗΕ, αλλά πολλά κρίνονται από τη στάση των ΗΠΑ

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

"Ισορροπημένη και πλήρως εναρμονισμένη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας" χαρακτήρισε τη συμφωνία με την ιρακινή ηγεσία, που πέτυχε ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, κατά τη διάρκεια της τριήμερης παραμονής του στην ιρακινή πρωτεύουσα. Η διεθνής κοινότητα εξέφρασε την ικανοποίησή της, όμως, η Ουάσιγκτον εξέφρασε σοβαρότατες επιφυλάξεις και συνεχίζει να αυξάνει τον αριθμό των στρατιωτικών της δυνάμεων στην περιοχή του Κόλπου, οι οποίες παραμένουν, πάντα, σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ιρακινό αναπληρωτή πρωθυπουργό Ταρέκ Αζίζ, ο Κόφι Ανάν εξέφρασε την εκτίμηση ότι η επιτευχθείσα συμφωνία ικανοποιεί τα αιτήματα και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Εντούτοις, ο ΓΓ του ΟΗΕ απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες ή να προβεί σε προβλέψεις για το "τι μέλλει γενέσθαι". Αρκέστηκε να τονίσει ότι μέσα στη συμφωνία δεν τίθενται χρονικά όρια ή προθεσμίες, αλλά προβλέπεται μόνο ένα λογικό χρονικό διάστημα για να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι των προεδρικών μεγάρων. Ο Κόφι Ανάν, αν και δήλωσε ότι είχε αλλεπάλληλες συνομιλίες με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, δε θέλησε να προχωρήσει σε περαιτέρω εκτιμήσεις, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα εγκρίνει οριστικά τη συμφωνία. Ορισμένες λεπτομέρειες για τη συμφωνία αποκάλυψε στους δημοσιογράφους οεκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Φρεντ Εκχαρτ, που τόνισε ότι η συμφωνία "εγγυάται την ομαλή ολοκλήρωση του έργου των επιθεωρήσεων του ΟΗΕ χωρίς περιορισμούς".

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο ΓΓ του ΟΗΕ απέφυγε να κάνει προβλέψεις και τόνισε ότι η Ουάσιγκτον θα δώσει την άποψή της όταν ενημερωθεί. Εξέφρασε, πάντως, την ελπίδα ότι στην περίπτωση που το Συμβούλιο Ασφαλείας εγκρίνει την επιτευχθείσα συμφωνία, θα αρχίσει να μειώνεται η στρατιωτική παρουσία στον Περσικό Κόλπο, ενώ δήλωσε ότι "δε γνωρίζει κατά πόσο η συμφωνία θα οδηγήσει και σε οριστική αποκλιμάκωση της κρίσης". Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, ο Κόφι Ανάν ευχαρίστησε "τους πολλούς ηγέτες που διαμεσολάβησαν ώστε να επιτευχθεί η συμφωνία", χαρακτήρισε "ιδιαίτερα συνεργάσιμη την ιρακινή ηγεσία". Ο ΓΓ του ΟΗΕ, αφού μετέβη σύντομα σε μερικά από τα προεδρικά μέγαρα, αναχώρησε, χθες το πρωί, για τη Νέα Υόρκη, όπου σήμερα το βράδυ αναμένεται να παρουσιάσει επισήμως τη συμφωνία στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ιδιαίτερα ευχαριστημένος εμφανίστηκε και ο Ιρακινός αναπληρωτής πρωθυπουργός Ταρέκ Αζίζ, ο οποίος ήταν και ο κύριος συνομιλητής του Κόφι Ανάν. Ο Ιρακινός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι στην επίτευξη της συμφωνίας συνέβαλλε η "καλή θέληση του ΟΗΕ, που μετέφερε ο Κόφι Ανάν και όχι η στρατιωτική απειλή που ανέπτυξαν οι ΗΠΑ". Ο Ταρέκ Αζίζ τόνισε ότι η ιρακινή ηγεσία δεν υποχώρησε ούτε ένα βήμα από τις θέσεις της, και αυτό γιατί η προτεινόμενη από τον Ανάν συμφωνία "ήταν ιδιαίτερα λογική και ισορροπημένη και στοχεύει στο να έρθει στο φως η αλήθεια για το ιρακινό οπλοστάσιο". Ο Αζίζ επανέλαβε ότι η Βαγδάτη ουδέποτε είχε πρόβλημα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, "τις οποίες ήδη εφαρμόζει και γι' αυτό επιμένει στην άρση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της", ενώ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι ανέβασαν με τεχνητά μέσα το θερμόμετρο της έντασης άνευ υπαρκτού λόγου.

Εντούτοις, ο Ταρέκ Αζίζ απέφυγε να διευκρινίσει αν η ιρακινή ηγεσία δεσμεύτηκε να ανοίξει τις πύλες των προεδρικών της μεγάρων. Πάντως, ο ιρακινός Τύπος θριαμβολογούσε, χθες, για την επιτυχία της ιρακινής ηγεσίας και τη νίκη του ιρακινού λαού απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ανάλογο ύφος είχε και η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την κοινή συνεδρίαση του κυβερνητικού Συμβουλίου Επαναστατικής Διοίκησης και του κόμματος Μπάαθ υπό την προεδρία του Σαντάμ Χουσεϊν, στην οποία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι συμφωνήθηκε να "συγκροτηθεί ομάδα από τον ΓΓ του ΟΗΕ που θα επιθεωρήσει τα προεδρικά μέγαρα".

Διεθνής ικανοποίηση, αμερικανικές επιφυλάξεις

Μηνύματα και δηλώσεις ικανοποίησης και ευχαρίστησης από όλο τον κόσμο ακολούθησαν την ανακοίνωση επίτευξης συμφωνίας στη Βαγδάτη. "Μεγάλη επιτυχία" χαρακτήρισαν τη συμφωνία ο Ρώσος Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν και ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενάντι Ταρασόφ, οι οποίοι αναφέρθηκαν ιδιαιτέρως στο διαμεσολαβητικό ρόλο της Μόσχας. Αναλόγως έπραξε και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ιμπέρ Βεντρίν, ο οποίος χαρακτήρισε "ενθαρρυντικό νέο" τη συμφωνία, ενώ ο υπουργός Αμυνας Αλέν Ρισάρ, τόνισε ότι πρέπει να επανεξεταστεί η άρση των οικονομικών κυρώσεων. Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν ο 22μελής Αραβικός Σύνδεσμος, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, η ιορδανική κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός του Κουβέιτ, η Μαλαισία, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Τεχεράνη, ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ζακ Πος, ο Γερμανός ομόλογός του Κλάους Κίνκελ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι, και πολλοί άλλοι.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ, που προεδρεύει και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξέφρασε την ευχαρίστησή του εκ μέρους της ΕΕ και τόνισε ότι η συμφωνία επιτεύχθηκε λόγω της στρατιωτικής πίεσης που ασκήθηκε στη Βαγδάτη. Εντούτοις, πολλοί ηγέτες στα μηνύματά τους υπογραμμίζουν ότι η ανησυχία τους θα μειωθεί όταν η συμφωνία εγκριθεί από τον Συμβούλιο Ασφαλείας και εφαρμοστεί από την ιρακινή ηγεσία.

Επιφυλακτική εμφανίστηκε η Ουάσινγκτον απέναντι στην επιτευχθείσα συμφωνία. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, με δηλώσεις του, εξέφρασε την συγκρατημένη ικανοποίηση του για την συμφωνία που πέτυχε ο ΓΓ του ΟΗΕ στη Βαγδάτη. Ο Μπιλ Κλίντον τόνισε ότι, σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει, ο Ιρακινός Πρόεδρος δεσμεύεται να εξασφαλίσει απρόσκοπτη είσοδο στους επιθεωρητές του ΟΗΕ σε όλες ανεξαιρέτως τις στρατιωτικές του εγκαταστάσεις και στα προεδρικά του μέγαρα, χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό στην πραγματοποίηση των ελέγχων ή στη σύνθεση των ομάδων των επιθεωρητών. Εντούτοις, ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε και πάλι, ότι περιμένει να έχει εκτενή και λεπτομερή πληροφόρηση για το περιεχόμενο της συμφωνίας, κατά την διάρκεια της σημερινής κρίσιμης σύσκεψης του Συμβουλίου Ασφαλείας και εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός, όσον αφορά την εφαρμογή της. Ο Μπιλ Κλίντον κατέστησε σαφές ότι δεν τίθεται θέμα άρσης των οικονομικών κυρώσεων και τόνισε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα παραμείνουν στον Κόλπο, σε πλήρη πολεμική ετοιμότητα, μέχρις ότου ολοκληρωθεί ο έλεγχος και η διασφαλιστεί η ολική καταστροφή του ιρακινού οπλοστασίου αλλά και των συστημάτων παραγωγής του.

Σε ανάλογες δηλώσεις προέβη και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, η οποία επανέλαβε ότι "οι ΗΠΑ θα δράσουν μόνες τους αν θεωρήσουν ότι δεν ικανοποιούνται τα εθνικά τους συμφέροντα", ενώ ο υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν, επέμεινε στο πολεμικό κλίμα, καλώντας 500 εθελοντές να παρουσιαστούν για να μεταβούν στον Κόλπο και έδωσε εντολή νέας ενίσχυσης των, εκεί, στρατιωτικών δυνάμεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ