Τρίτη 24 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Σε δίκη ο Ερμπακάν;

ΑΓΚΥΡΑ. - Και μετά την επισημοποίηση - την Κυριακή - της απαγόρευσης του ισχυρότερου πολιτικού κόμματος στην Τουρκία, του Ρεφάχ, με τη δημοσίευση της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου (16 Ιαν. ) στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ποιο ήταν το επόμενο βήμα; Φυσικά, όπως προέβλεπαν αναλυτές από την πρώτη στιγμή της "εκστρατείας των κοσμικών" εναντίον του, η δικαστική δίωξη κατά του ηγέτη του, Νετσμεντίν Ερμπακάν. Η διαδικασία της οποίας κινήθηκε χτες.

Ο ανώτατος εισαγγελέας της Αγκυρας ζήτησε την έκδοση εντάλματος για τη σύλληψη του Ερμπακάν και ενός βουλευτή του, του Σεβκί Γιλμάζ, επειδή σε παρελθούσες ομιλίες τους αναφέρθηκαν στο jihad - τον ισλαμικό Ιερό Πόλεμο.Ο Γιλμάζ (απλή συνωνυμία με τον πρωθυπουργό Μεσούτ) αντιμετωπίζει 25 προσαγωγές, με κατηγορητήρια όπως την υποκίνηση μίσους και την προσβολή κατά του πιο ισχυρού θεσμού στην Τουρκία - του στρατού. Αν καταδικαστεί, αντιμετωπίζει ακόμη και τη θανατική ποινή.

Οι δύο, μαζί με άλλους τρεις βουλευτές του Ρεφάχ, είδαν τη βουλευτική τους ασυλία να αίρεται. Οι υπόλοιποι 147 βουλευτές του κόμματος Ευημερίας κατέστησαν ανεξάρτητοι.

Αν και ο Ερμπακάν περάσει από δίκη, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών.

Αλλά ήδη το σχέδιο "ανασύστασης" εκ της τέφρας του Ρεφάχ, στο "Κόμμα της Αρετής", βρίσκεται σε εξέλιξη. 20 από τους ανεξάρτητους βουλευτές εισήλθαν στους κόλπους του, ενώ περισσότεροι αναμένεται να ακολουθήσουν.

Οι απειλές των εισαγγελικών αρχών και του πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ ότι θα καταδιώξουν οποιοδήποτε κόμμα επιχειρήσει να "συνεχίσει" την κληρονομιά του Ρεφάχ, δείχνουν να μετριάζονται αν ληφθεί υπόψη το ότι οι συνεργάτες του Ερμπακάν θα δώσουν πιο "μετριοπαθές" προφίλ στο "Κόμμα της Αρετής".

Κατά πληροφορίες τόσο του Γαλλικού όσο και του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο ισλαμιστής πρώην πρωθυπουργός όρισε "διάδοχό" του τον πρώην υπουργό Ενεργείας Ρετσάι Κιουτάν, γνωστό ως μετριοπαθή.

Ο 68χρονος Κιουτάν - ανήκει στο περιβάλλον του Ερμπακάν τα τελευταία 30 χρόνια - θα ηγηθεί για έξι μήνες του κόμματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ