Τρίτη 24 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Μέρα γιορτής του Κόκκινου Στρατού

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Χτες, 23 Φλεβάρη, συμπληρώθηκαν 80 χρόνια από την ίδρυση του Εργατοαγροτικού Κόκκινου Στρατού. Για όλες τις πατριωτικές δυνάμεις της Ρωσίας η μέρα αυτή ήταν μια από τις σημαντικότερες γιορτές της Σοβιετικής Ενωσης. Το γιελτσινικό καθεστώς μισεί τα πάντα που συνδέονται με την εποχή του σοσιαλισμού και προσπαθεί να σβήσει την ιστορία από τη μνήμη του λαού. Καταργεί ή μετονομάζει τις γιορτές και ρίχνει χειμάρρους λάσπης και ψεύδους μέσα από τα δουλικά του ΜΜΕ. Η πλειονότητα, όμως, των ανθρώπων φυλάει ευλαβικά την πίστη στην ιστορία και γιορτάζει την 23 Φλεβάρη όχι σαν "Μέρα του Υπερασπιστή της Πατρίδας", όπως τη μετονόμασε με διάταγμά του ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν, αλλά ως γιορτή του Σοβιετικού Στρατού.

Στις 22 Φλεβάρη, στη Μόσχα, όλα τα κόμματα και τα κινήματα της αντιπολίτευσης πραγματοποίησαν κοινή διαδήλωση και συγκέντρωση, η οποία μπορεί να θεωρηθεί μέρα της ένωσης, μέρα της εκκίνησης της ενιαίας αντιπολιτευτικής εξόρμησης και κάλεσαν να πραγματοποιηθούν μαζικές κινητοποιήσεις τον Απρίλη, ώστε να αναγκάσουν το καθεστώς να παραιτηθεί. Εξ ονόματος του Κεντρικού Συμβουλίου των βετεράνων σοβιετικών αξιωματικών, ο αντισυνταγματάρχης Β. Κόλοτοφ κάλεσε τις πατριωτικές δυνάμεις να αντισταθούν στην κατευθυνόμενη καταστροφή του στρατού, που την υπηρετεί η διακηρυσσόμενη από τους κυβερνώντες αρχή "ο στρατός εκτός πολιτικής". "Ο αξιωματικός εκτός πολιτικής είναι εκείνος που αδιαφορεί για την τύχη της πατρίδας του", και όποοος δεν είναι αδιάφορος, οφείλει να συμμετάσχει στην πολιτική πάλη στο πλευρό του λαού.

Εφτακόσια χρόνια σε μάχες και εκστρατείες υπερασπίστηκε η Ρωσία την ανεξαρτησία της και δημιούργησε το κράτος που εξασφάλισε τη σταθερότητα στον πλανήτη μας, είπε ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ. "Η νίκη του Εργατοαγροτικού Στρατού κατά του γερμανικού φασισμού καθορίστηκε από το γεγονός ότι υπήρχε ο ενιαίος διεθνιστικός σοβιετικός λαός. Τον καθοδήγησε το Κομμουνιστικό Κόμμα, που εξέφραζε τα συμφέροντα των εργαζομένων. Οι άνθρωποι υπερασπίζονταν τη λαϊκή τους σοβιετική εξουσία. Ο Στάλιν ήταν ο Ανώτατος Διοικητής", τόνισε ο Ζιουγκάνοφ, προκαλώντας τα θυελλώδη χειροκροτήματα των συγκεντρωμένων. Ο εχθρός, συνέχισε, αντιλήφθηκε ότι δεν είναι δυνατό να νικηθεί η ΕΣΣΔ σε ανοιχτή πάλη. Γι' αυτό και χρησιμοποιούν το ψέμα και την προδοσία, την εξαγορά και τον εκβιασμό. Διεξάγεται ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος, στο επίκεντρο του οποίου βρέθηκε η Ρωσία. Η επίθεση των εχθρών της πατρίδας στρέφεται κατά του στρατού, του ρωσικού λαού και της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας. Ο Ζιουγκάνοφ απευθύνθηκε σε κάθε Ρώσο πολίτη να συσπειρωθεί και να ενωθεί και τότε θα λυθούν τα προβλήματα και των άλλων λαών. Απευθυνόμενος προς τους άλλους λαούς της πρώην ΕΣΣΔ, ο Ζιουγκάνοφ υπογράμμισε ότι "στην ενότητα έγκειται η νίκη μας". Υποστήριξε το Ιράκ και επέκρινε δριμύτατα τις ΗΠΑ, "οι οποίες αναγορεύτηκαν σε αφεντικά του κόσμου" και κάλεσε όλους να μην ξεχνούν την παγκόσμια απειλή που προέρχεται από τις ΗΠΑ. Το αντιλαϊκό γιελτσινικό καθεστώς επέκρινε στην ομιλία του και το μέλος της ΚΕ του ΚΕΚΡ Βλαντίμιρ Γκούσεφ.

Οι μετέχοντες στη συγκέντρωση κράτησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων στις μάχες για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της σοσιαλιστικής πατρίδας. Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης τονίζεται το αίτημα για παραίτηση του καθεστώτος Γιέλτσιν, αναφέρεται η αναγκαιότητα ν' αναπτυχθεί η οργανωμένη αντίσταση και η ετοιμότητα για γενική πολιτική απεργία και για πολιτική ανυπακοή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζητά παραίτηση Γιέλτσιν το ΚΚΡΟ (1998-08-22 00:00:00.0)
"Πραξικόπημα" προεκλογικής εντύπωσης και διαβουλεύσεις (1996-06-20 00:00:00.0)
"Μαζί θα νικήσουμε" (1996-06-11 00:00:00.0)
Ηγέτης του παγκόσμιου προλεταριάτου (1996-04-23 00:00:00.0)
Η ενότητα προϋποθέτει σαφήνεια θέσεων (1996-03-31 00:00:00.0)
Ζητούν πρόσχημα για αναβολή των εκλογών; (1996-03-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ