Σάββατο 28 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
"Ξέφραγο αμπέλι" στους εργολάβους

Καταγγελία της Εργοστασιακής Επιτροπής

Την ολοένα και μεγαλύτερη εισχώρηση εργολάβων στις εργασίες των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά,καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Εργοστασιακή Επιτροπή,η οποία ειδικότερα επικρίνει την πολιτική της πολυεθνικής διευθύνουσας εταιρίας για την ανάθεση σε εργολάβους τμήματος των εργασιών στην πλωτή Νο 2 δεξαμενή, με αδιαφάνεια και χωρίς μειοδοτικό διαγωνισμό.

Πρέπει να σημειωθεί ότι κάθε μέρα εργάζονται στο Ναυπηγείο, σαν προσωπικό των εργολάβων, 750 εργαζόμενοι, κάτω από άσχημες συνθήκες εργασίας.

Η παράταξη αναφέρει ότι δεν υπήρξε καμιά κύρωση, παρά όσα ακούγονται στα παρασκήνια για τις ευθύνες του μάνατζμεντ, ενώ παράλληλα δεν υπήρξε και καμιά ενημέρωση των εργαζομένων.

Αναφέρει ακόμα, απευθυνόμενη στους εργαζόμενους: "Γιατί λοιπόν ανέχεστε αυτήν την κατάσταση η οποία έχει μετατρέψει το Ναυπηγείο σε ξέφραγο αμπέλι και βορά στις ορέξεις των εργολαβικών και άλλων... συμφερόντων; Μπορεί η πολιτική της πολυεθνικής προσωρινά να άλλαξε και να δώσουν τη δουλιά για την επισκευή της πλωτής δεξαμενής με... διαφάνεια όπως λένε. Ομως, με ευθύνη της κυβέρνησης που ελέγχει τα διάφορα όργανα (ΕΤΒΑ, ΔΣ Ναυπηγείου) και την ανοχή της πλειοψηφίας του ΔΣ της Τρίαινας, το Ναυπηγείο έχει μετατραπεί σε παράδεισο εργολαβικών συμφερόντων"!

Η Εργοστασιακή Επιτροπή προτείνει τη "δραστική μείωση των εργολάβων με παράλληλη πολιτική προσλήψεων. Διαφάνεια και διαγωνισμοί για να δοθούν οι όποιες εργασίες απαιτούνται στους εργολάβους, όταν φυσικά δεν επαρκούν οι δικές μας δυνάμεις. Τήρηση των κανόνων Υγιεινής και Ασφάλειας, χτύπημα της "μαύρης εργασίας" και τήρηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας με ελέγχους, σε συνεργασία με τα κλαδικά σωματεία και τις Επιθεωρήσεις Εργασίας".

Παράλληλα, προτείνει και "την κατάργηση του αναχρονιστικού και αντιδραστικού κανονισμού", την "αναγνώριση και κατοχύρωση των πτυχίων και των ειδικοτήτων, τερματισμός στην ουσία της διπλής ειδικότητας", "κατάργηση των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης", πληρωμή από την εταιρία του τιμήματος των μετοχών που αναλογεί στους εργαζόμενους.

Η Εργοστασιακή Επιτροπή σημειώνει επίσης ότι στις 16 Φλεβάρη έγιναν δυο εργατικά ατυχήματα, όπου στη μια περίπτωση έφταιξε η διπλή ειδικότητα, αφού ένας ξυλουργός εκτελούσε άλλη εργασία χωρίς εκπαίδευση και στην άλλη η έλλειψη συντήρησης των φθαρμένων λάστιχων της ασετυλίνης. Με αφορμή την έξαρση των ατυχημάτων το τελευταίο διάστημα, η παράταξη τονίζει αν "θα παρθούν μέτρα, θα γίνουν επενδύσεις ή η όποια βελτίωση της παραγωγικότητας θα στηριχτεί στην εντατικοποίηση με κίνδυνο της ίδιας μας της ζωής".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ