Σάββατο 28 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΤΤΙΚ - ΓΚΡΕΪΤ
"Εκσυγχρονιστικό" γκέτο

Πρωτόγονες οι συνθήκες εργασίας στα καπνεργοστάσια των Χαρδαλιά - Βιδάλη, όπου οι εργαζόμενοι έχουν συμπληρώσει 16 μήνες απλήρωτοι! "Χρέος όλων η συμπαράσταση", τονίζει η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας ότι αυτή η κατάσταση "αποτελεί ντροπή για την κοινωνία"

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Σε πρωτόγονες και κυριολεκτικά άθλιες συνθήκες είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν οι 160 περίπου εργάτριες και εργάτες της ΑΤΤΙΚ - ΓΚΡΕΪΤ,που από τις 12 Φλεβάρη βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, γιατί δεν τους έχουν καταβληθεί δεδουλευμένα 16 περίπου μηνών.

Οι καπνεργάτες, όταν λειτουργεί το εργοστάσιο, παραμένουν για περισσότερο από ένα 8ωρο την ημέρα μέσα σε χώρους γεμάτους σκόνη και χώμα, με τα παράθυρα μονίμως κλειστά και ανύπαρκτο εξαερισμό. Το χειμώνα υπάρχει πολύ κρύο και υγρασία, ενώ το καλοκαίρι η ζέστη είναι αφόρητη. Σ' αυτό τον καλά "αμπαρωμένο" χώρο, είναι συχνές οι λιποθυμίες, ενώ πολλοί είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Σοβαρά προβλήματα εμφανίζονται και στην ακοή, λόγω των μεγάλων θορύβων.

Ο μοναδικός χώρος όπου μπορούν να περάσουν το διάλειμμα και να πάρουν το κολατσό τους οι εργάτες, είναι ένα μικρό δωματιάκι. Οσον αφορά τα μέτρα υγιεινής, αξίζει να αναφερθεί ότι πρόσφατα, όταν σημειώθηκε εργατικό ατύχημα, στο φαρμακείο της επιχείρησης δεν υπήρχε ούτε μία γάζα!

Τα στοιχεία παρακολούθησης, από πλευράς λογιστηρίου, της μισθοδοσίας των εργαζομένων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ενώ στο τέλος κάθε μήνα δίνεται εκκαθαριστικό σημείωμα.

Ολα αυτά όμως δεν τα έχει... διαπιστώσει η Επιθεώρηση Εργασίας, καθώς ποτέ εκπρόσωπός της δεν έχει επισκεφτεί το χώρο.

Ενα ακόμη σοβαρό ζήτημα που θέτουν οι εργαζόμενοι είναι η απαράδεκτη συμπεριφορά και τρομοκρατία που ασκείται σε βάρος των καπνεργατών - καπνεργατριών από τους ανθρώπους της εργοδοσίας.

"Για να κάνουμε ένα μεροκάματο εδώ, φτύνουμε το αίμα της ψυχής μας", μας λένε χαρακτηριστικά οι απεργοί της ΑΤΤΙΚ - ΓΚΡΕΪΤ.

"Στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της ΕΕ, που γιορτάσαμε το 1997, κάτω από τα βλέμματα και την ανοχή υπεύθυνων φορέων της πόλης, συντελείται ένα διαρκές έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων του νομού μας", αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΝΑΣ Θεσσαλονίκης."Οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις των κ. κ. Βιδάλη και Χαρδαλιά εργάζονται σ' ένα γκέτο, κάτω από απάνθρωπες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας για τη ζωή τους. Οι εργοδότες κερδοσκοπούν σε βάρος των εργαζομένων και αντί να βελτιώνουν τις συνθήκες εργασίας τους, μεταφέρουν τα κέρδη τους σε άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, καθώς και τα δάνεια που παίρνουν γι' αυτό το σκοπό", σημειώνει η ανακοίνωση.

Επίσης σε επιστολή του προς το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, δημάρχους και άλλους φορείς, η ΝΑΣ Θεσσαλονίκης καταγγέλλει τις άθλιες συνθήκες εργασίας κάτω από τις οποίες δουλεύουν οι εργάτες και εργάτριες στο καπνεργοστάσιο των Βιδάλη - Χαρδαλιά. Συνθήκες που, όπως τονίζεται, που αποτελούν ντροπή για την κοινωνία μας και προσβάλλουν τους Θεσσαλονικείς. "Χρέος όλων είναι να συμπαρασταθούν στους εργαζόμενους, να καταγγείλουν την απάνθρωπη μεταχείριση τους από την εργοδοσία και να ζητήσουν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους", υπογραμμίζεται στην επιστολή.

Στο μεταξύ συμβολική κατάληψη του δρόμου έκαναν χτες το μεσημέρι οι απεργοί της ΑΤΤΙΚ - ΓΚΡΕΪΤ, οι οποίοι συνεχίζουν για 17η μέρα την επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους (άδειες, δώρα, αποζημιώσεις).

Α. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ