Κυριακή 8 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κιλελέρ: αφετηρία νέων μαχών
  • Τριήμερες εκδηλώσεις, 14 - 16 του Μάρτη, στη Θεσσαλία
  • Πανελλαδική σύσκεψη Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα το Σάββατο στη Λάρισα
  • Παναγροτικό συλλαλητήριο με συμμετοχή αγροτών απ' όλη την Ελλάδα, την Κυριακή στην Καρδίτσα
  • Μεγάλη λαϊκή συναυλία τη Δευτέρα στη Λάρισα, στην οποία συμμετέχουν οι Β. Παπακωνσταντίνου, Δ. Τσακνής, Λ. Μαχαιρίτσας

Με τριήμερες εκδηλώσεις που διοργανώνει η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, γιορτάζεται φέτος το Κιλελέρ.

Οι εκδηλώσεις αρχίζουν το ερχόμενο Σάββατο 14 του Μάρτη με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφανιών στο μνημείο του αγρότη στο Κιλελέρ, στις 11 πμ. Στις 2 μ.μ. της ίδιας μέρας θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη Συντονιστικών Επιτροπών απ' όλη τη χώρα, στην Ενωση Συνεταιρισμών Λάρισας. Την Κυριακή 15 του Μάρτη θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στην Καρδίτσα με τη συμμετοχή αγροτών απ' όλη την Ελλάδα και τρακτέρ από χωριά του νομού.

Τη Δευτέρα 16 του Μάρτη θα γίνει στη Λάρισα, στις 7 μμ, στο κλειστό γυμναστήριο Νεάπολης, μεγάλη συναυλία, αφιερωμένη στους αγώνες της αγροτιάς, με τη συμμετοχή του Βασίλη Παπακωνσταντίνου,του Διονύση Τσακνή,του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα κι άλλων γνωστών καλλιτεχνών με πολυμελή συγκροτήματα.

Ο τριήμερος γιορτασμός του Κιλελέρ έχει τριπλό μήνυμα.

Πρώτον, αποτελεί φόρο τιμής στην εξέγερση και τη θυσία των Θεσσαλών κολίγων που το 1910 πάλεψαν για ν' αποκτήσει ο αγρότης ένα κομμάτι γης.

Δεύτερον, με την πραγματοποίηση της πανελλαδικής σύσκεψης Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα, και το συλλαλητήριο στην Καρδίτσα, δίνεται η υπόσχεση συνέχισης των αγώνων σε πανελλαδικό επίπεδο για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων.

Τρίτον, με τη συναυλία συμβολίζεται η έκφραση αλληλεγγύης και συμπαράσταση των καλλιτεχνών, αλλά και γενικότερα του ελληνικού λαού, στον δίκαιο αγώνα των αγροτών, όπως, άλλωστε, εκφράστηκαν και στις πολυήμερες κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων και ιδιαίτερα τον περασμένο Φλεβάρη.

"Πυρετός προετοιμασίας"

Στα χωριά του θεσσαλικού κάμπου επικρατεί "πυρετός" προετοιμασίας για την επιτυχία των τριήμερων εκδηλώσεων για το Κιλελέρ. Στελέχη της ΠΑΣΕ και των αγροτικών οργανώσεων περιοδεύουν καλώντας τον αγροτικό κόσμο της περιοχής να συμμετάσχει μαζικά και δυναμικά στις αγωνιστικές εκδηλώσεις, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι την τελική δικαίωση. Το κάλεσμα βρίσκει ανταπόκριση, καθώς οι αγρότες δηλώνουν, ανά πάσα στιγμή, έτοιμοι να δώσουν νέες μάχες για να μην ξεκληριστούν και αναγκαστούννα φύγουν από τα χωριά τους.

Αλλωστε, φεύγοντας οι "φρουροί των μπλόκων" από τα Τέμπη στις 27 του Φλεβάρη - μετά από 26 ολόκληρες μέρες που βρίσκονταν στους δρόμους της πάλης - είχαν δώσει ραντεβού στο Κιλελέρ, ως σταθμό και ταυτόχρονα αφετηρία των νέων αγώνων τους.

Η αγροτιά της Θεσσαλίας κι όλης της Ελλάδας δίνει τα τελευταία τρία χρόνια πολυήμερες και σκληρές μάχες εναντίον της αντιαγροτικής πολιτικής που εφαρμόζεται. Οι μάχες αυτές έχουν αναδείξει την ουσία του αγροτικού προβλήματος της Ελλάδας, και υποδεικνύουν το μόνο δρόμο για τη λύση του, που δεν είναι άλλος παρά αυτός του ενωτικού αγώνα της αγροτιάς, σε συμπαράταξη με τους άλλους εργαζόμενους, τ' άλλα μεσαία στρώματα της πόλης και του χωριού.

Ετσι η αγωνιζόμενη αγροτιά συμβάλλει αποφασιστικά στη δημιουργία του Κοινού Λαϊκού Μετώπου, ικανού να ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική των πολυεθνικών, του κεφαλαίου, που εφαρμόζουν η ΕΕ και οι ελληνικές κυβερνήσεις και να επιβάλει την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής υπέρ του λαού μας και του τόπου μας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ