Κυριακή 8 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το βαθύτερο νόημα της Ελευθερίας

Ο ΣΑΚΗΣ ΣΤΑΘΑΤΟΣ σε σχετικό σημείωμά του, με τον παραπάνω τίτλο αναφέρει:

"Η ελευθερία συναρτάται με την επαναστατική πρωτοπορία, τη συλλογική συνείδηση, το χρέος της στράτευσης και του αγώνα.

Μια διαδικασία που καθορίζει τη στάση του ατόμου την ενεργό συμμετοχή του και τη δημιουργική παρουσία του.

Χρειάζεται να κατανοηθεί ότι η χαρά και η αδελφοσύνη δεν είναι η χίμαιρα του καθενός, αλλά ευθύνη όλων. Τελικά είναι αντίσταση που θα φέρει την κάθαρση και την αναγέννηση του κόσμου. Βέβαια το σύστημα, το κατεστημένο, ο άγριος ανταγωνισμός, τρέπουν το άτομο στην αποξένωση. Καλλιεργείται η μάταιη αυταπάτη της προσωπικής λύτρωσης, η αγωνία της αναρρίχησης μια υπαρξιακή φιλοσοφία της άρνησης...

Φαίνεται ξεκάθαρα η έλλειψη βαθύτερης ανθρωπιάς, ο νοσηρός ψυχεδελισμός του ιμπεριαλισμού που προτιμά το παράλογο και την παρακμή. Καταδιώκει τον ηρωισμό, τη διαχρονικότητα της εναντίωσης, τα ιδανικά, το ήθος, όλη την κλίμακα των αξιών, θέλει το τέλος των ιδεολογιών. Ομως αυτό που μένει αναλλοίωτο μέσα στη βαθύτερη φύση των πραγμάτων είναι η αναπόφευκτη ανάταση και ο ρομαντισμός που πάλλεται όχι για ένα αποστασιοποιημένο "Εγώ", αλλά όπως έλεγε και ο Τσέχωφ, "Για την ευτυχία της Ανθρωπότητας". Ενας επαναστάτης δε συμπορεύεται με την αθλιότητα προσπαθώντας μάταια να την εξωραϊσει. Τον συνεπαίρνει η επιλογή της αντίστασης που είναι αυτονόητη δέσμευση και καθήκον.

Ο Ενγκελς έλεγε: "Ελευθερία = Εγνωσμένη αναγκαιότητα".Να κατανοείς τους νόμους της φύσης και της κοινωνικής ζωής, για να μπορείς να μάχεσαι εύστοχα και λυτρωτικά.

Ο Μαρξ έλεγε: "Ο Προμηθέας είναι ο αντιπροσωπευτικότερος ήρωας κάθε αληθινής τραγωδίας".Δε γίνεται διαφορετικά. Ολα άρχισαν μετά την αρχέγονη άγνοια, συγκεκριμένος αγώνας για τη μύηση στη μάνα - φύση και την επιβίωση.

Τα επιτεύγματα της επιστήμης είναι ιδιοκτησία της Ανθρωπότητας και δεν πρέπει να γίνονται μέσα ιδιοποίησης και μονοπώλησης. Γιατί από αυτή τη σχέση πηγάζουν όλες οι σύγχρονες μορφές δουλείας. Ο Μαρξ έγραψε με εκπληκτική προοπτική: "Τότε που ο άνθρωπος θα ασχολείται για λίγο με τις μηχανές, καλλιεργώντας τις τέχνες και τα γράμματα!!". Σε μια τέτοια κοινωνία μπορεί να εδραιωθούν οι ατομικές ελευθερίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Εθνική Ανεξαρτησία, η Ειρήνη, η προστασία του περιβάλλοντος και η ποιότητα της ζωής".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ