Τετάρτη 11 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η νέα όπερα

Τα τελευταία χρόνια γίνονται πολλές συζητήσεις για τη νέα όπερα.

Η απαισιόδοξη άποψη υποστηρίζει ότι υπάρχει κρίση στο κοινό της όπερας και κάμψη δισκογραφική. Η αισιόδοξη άποψη, πέρασε από τη θεωρία στην πράξη. Στην Αγγλία, γίνονται μεγάλες προσπάθειες για την τόνωση του είδους, το σπάσιμο του αδιέξοδου είναι γεγονός.

Η νέα όπερα εμφανίζεται πρωτοποριακή. Πρώτον, ανατρέπει την καθιερωμένη σκηνογραφία και δεύτερον προχωρεί σε τολμηρά σενάρια.

Γέννημα των πρωτοποριακών αυτών τάσεων είναι οι όπερες "Ο Φάρος" και "Ξεδιάντροπα". Η δεύτερη βασίζεται σε διηγήματα του Μπρεχτ. Αυτά συμβαίνουν στην Αγγλία, όπου νέες όπερες ανεβαίνουν και συνθέτες έχουν πρόσφορο έδαφος για δημιουργία και επαγγελματισμό.

***

Εδώ όμως τι γίνεται;

Σ' αυτό το ερώτημα δίνει απάντηση ο συνθέτης και μαέστρος Θόδωρος Αντωνίου σε συνέντευξή του(*): "Οι Ελληνες έχουν αρκετές προϋποθέσεις για να γράψουν καλή όπερα. Εχουν υψηλή δραματική ποιότητα και υπάρχουν βαθιά μέσα τους οι ρίζες της τραγωδίας". "Το ζήτημα είναι ότι εδώ όχι μόνο δεν υπάρχει κρατική υποστήριξη, αλλά ούτε και η κατάλληλη υποδομή για την ανάπτυξη όπερας. Είχα κάποτε τη σκέψη να κάνω ένα στούντιο όπερας για τα νέα παιδιά, να γραφτούν έργα από Ελληνες συνθέτες για να παιχτούν εκεί. Αλλά κι αυτό χρειάζεται στήριξη, χρήματα".

Να γραφτούν έργα από Ελληνες συνθέτες. Να μια λαμπρή ιδέα.

Μια άλλη ιδέα υλοποιήσιμη είναι: Εάν το κράτος δε στηρίζει τη νέα όπερα, υπάρχουν και οι δήμοι που μπορούν να τη στηρίξουν, δίνοντας χρήματα για τη δημιουργία σειράς από μικρές όπερες με λίγους συντελεστές.

***

Υπάρχουν τρόποι να βοηθηθεί αυτή η σύνθετη καλλιτεχνική δημιουργία στην Ελλάδα. Εάν κράτος και φορείς δείξουν θέληση και αγάπη, η νέα όπερα μπορεί να παίξει σημαντικό πολιτιστικό ρόλο.

Τα τελευταία δύο χρόνια γίνονται κάποιες προσπάθειες για να βοηθηθεί η όπερα, οι οποίες όμως κινούνται σε υποτονικά πλαίσια.

(*) "ΕΡΡΥΘΜΟ":περιοδική έκδοση της Ενωσης Ελλήνων Μουσουργών.

Γιώργος ΜΗΝΑΣ

Συνθέτης - καθηγητής


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ