Πέμπτη 12 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΑΝΙΑ
Αβέβαιο το αποτέλεσμα των εκλογών

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.-

Ο προεκλογικός αγώνας που διεξήχθη σε πολύ χαμηλούς τόνους και οι μικρές διαφορές που χωρίζουν τα κόμματα και τα πολιτικά μπλοκ, κάνουν εξαιρετικά αβέβαιο το αποτέλεσμα των χτεσινών εθνικών εκλογών.

Αμφίρροπα εξακολουθούσαν να είναι τα προγνωστικά για την έκβαση της εκλογικής διαδικασίας, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης η κεντροδεξιά συμμαχία της αντιπολίτευσης διατηρεί μικρό προβάδισμα έναντι της απερχόμενης "κεντροαριστερής" κυβέρνησης συνασπισμού. Πάντως τα πρώτα αποτελέσματα, που ίσως είναι ενδεικτικά της τάσης του εκλογικού σώματος, αναμένονταν αργά το βράδυ, ενώ τα επίσημα και τελικά, που θα περιλαμβάνουν και τις νήσους Φερόες και τη Γροιλανδία θα εκδοθούν σήμερα.

Οι χτεσινές εκλογές θα αναδείξουν τη νέα Βουλή - που διαθέτει 179 έδρες και έχει τετραετή θητεία - αλλά κυρίως τις δυνάμεις που θα διαμορφωθούν, θα σχηματίσουν την κυβέρνηση και θα μπορέσουν να λάβουν την ψήφο εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου. Ο απερχόμενος σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός, Πολ Νίρουπ Ράσμουσεν,βρίσκεται στην εξουσία από το 1993, επικεφαλής κυβέρνησης συνασπισμού - στην οποία συμμετέχουν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και το Κόμμα της "Ριζοσπαστικής Αριστεράς" - η οποία επανεξελέγη το 1994. Βασικός του αντίπαλος είναι ο ηγέτης του Κόμματος των Φιλελευθέρων, Ούφε Ελεμαν Γιένσεν,ο οποίος διατέλεσε υπουργός Εξωτερικών στο διάστημα 1982 - '93 και πιθανότατα θα ηγηθεί ενός "αστικού" μπλοκ σε περίπτωση που οι κεντροδεξιές δυνάμεις καταφέρουν να αποσπάσουν τελικά τη σχετική πάντα πλειοψηφία.

Το μείζον πάντως ζήτημα, που προκάλεσε και τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών, το δημοψήφισμα της 28ης Μάη για την επικύρωση της Συμφωνίας του Αμστερνταμ και της Συνθήκης του Μάαστριχτ, απασχόλησε ελάχιστα τις καμπάνιες των υποψηφίων. Οι αρνητικές διαθέσεις των Δανών πολιτών και η καχυποψία που έχει εκφραστεί στο παρελθόν με αρνητική ψήφο σε ανάλογα δημοψηφίσματα, ήταν ο βασικός παράγοντας που έκανε τα κόμματα να αποφύγουν το θέμα. Παρά τις τελευταίες "κοκορομαχίες" των δύο βασικών αντιπάλων, του πρωθυπουργού Ράσμουσεν και του Γιένσεν, που είναι από τους πιο γνωστούς "ευρωπαϊστές", το μόνο κόμμα που συμμετέχει στη Βουλή - αφού κατάφερε στις προηγούμενες εκλογές να ξεπεράσει το πλαφόν του 2% - και έχει πει ξεκάθαρα "όχι" στην επικύρωση της Συμφωνίας είναι το "Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ