Πέμπτη 12 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σφοδρές συγκρούσεις Παλαιστινίων - ισραηλινού στρατού

ΧΕΒΡΩΝΑ - ΡΑΜΑΛΛΑ.-

Τα χειρότερα επεισόδια των τελευταίων τεσσάρων μηνών ανάμεσα σε Παλαιστινίους διαδηλωτές και Ισραηλινούς στρατιώτες σημειώθηκαν, χθες, στη Δυτική Οχθη, όπου το θερμόμετρο της έντασης φαίνεται ότι αρχίζει και πάλι να ανεβαίνει.

Η αφορμή των νέων συγκρούσεων δόθηκε την Τρίτη το απόγευμα, οπότεΙσραηλινοί στρατιώτες γάζωσαν, κυριολεκτικά, φορτηγό, στο οποίο επέβαιναν Παλαιστίνιοι εργαζόμενοι στο Ισραήλ όταν ο οδηγός του προσπάθησε να παρακάμψει την ουρά των αυτοκινήτων που είχε δημιουργηθεί μπροστά σε ένα ισραηλινό μπλόκο. Το φορτηγό ξέφυγε, λόγω της ταχύτητάς του, από την πορεία του και η ενέργεια αυτή θεωρήθηκε ύποπτη και επικίνδυνη από τους Ισραηλινούς στρατιώτες, που αντέδρασαν με ριπές αυτομάτων όπλων με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 3 Παλαιστίνιοι και να τραυματιστούν 4 άλλοι. Το περιστατικό, που συνέβη κοντά στη Χεβρώνα, προκάλεσε την οργή των Παλαιστινίων που ξεχύθηκαν από το βράδυ της Τρίτης στους δρόμους της Χεβρώνα, όπου σήμερα αρχίζει 3ήμερη απεργία διαμαρτυρίας.

Χθες, σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν στη Χεβρώνα, στη Ραμάλλα και στην περίμετρο του χωριού Ντούρα, όπου πραγματοποιήθηκε και η κηδεία των 3 θυμάτων, η οποία μετατράπηκε σε διαδήλωση περισσοτέρων των 10.000 ατόμων. Στη Χεβρώνα, Παλαιστίνιοι διαδηλωτές εκτόξευαν, επί ώρες, πέτρες και βόμβες μολότοφ στους Ισραηλινούς στρατιώτες που απάντησαν με δακρυγόνα και με λαστιχένιες σφαίρες. Ανάλογη ήταν και η εικόνα στη Ραμάλλα, όπου στις συγκρούσεις πήρε μέρος και ένας εβραίος έποικος, ο οποίος άνοιξε πυρ κατά των Παλαιστινίων διαδηλωτών. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν 32 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων οι 2 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ 1 Ισραηλινός στρατιώτης νοσηλεύεται με ελαφρά τραύματα.

Ο γενικός διοικητής των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων στη Δυτική Οχθη, στρατηγός Ούζι Νταγιάν διαβεβαίωσε την Παλαιστινιακή Αρχή ότι θα επιταχυνθεί η διαδικασία της έρευνας για την εξακρίβωση της αιτίας που οδήγησε τους Ισραηλινούς στρατιώτες να ανοίξουν πυρ, αν και παραδέχτηκε ότι από τα υπάρχοντα στοιχεία φαίνεται ότι "έγινε κάποιο λάθος" και ανακοίνωσε ότι, ήδη, ανακρίνονται 2 στρατιώτες. Εντούτοις, όπως έγινε γνωστό, ο Νταγιάν έδωσε εντολή να αυξηθεί ο αριθμός των Ισραηλινών στρατιωτών στη Δυτική Οχθη, ενώ οι υπάρχουσες ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή τέθηκαν σε υψίστη ετοιμότητα.

Από την πλευρά της η Παλαιστινιακή Αρχή καταδίκασε το γεγονός και ο Γιάσερ Αραφάτ διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες που υποστήριζαν ότι πρόκειται να συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Η παλαιστινιακή αστυνομία στη Νάμπλους ανέστειλε, προς το παρόν για τέσσερις ημέρες, τις κοινές της περιπολίες με Ισραηλινούς στρατιώτες, ενώ η οργάνωση "Φατάχ", που πρόσκειται στον Γιάσερ Αραφάτ, με ανακοίνωσή της καλεί τους Παλαιστινίους να συμμετάσχουν, σήμερα, "στην ημέρα δράσης κατά των εποίκων και των δυνάμεων κατοχής σε όλες τις αυτόνομες περιοχές με όλα τα δυνατά μέσα". Οι συγκρούσεις και η κλιμάκωση της έντασης συνέπεσαν με την κυκλοφορία, χθες, από φανατικούς Εβραίους ενός 56σέλιδου φυλλαδίου, το οποίο ανακηρύσσει ήρωα και άγιο τον Εβραίο έποικο Μπαρούχ Γκολστάιν, ο οποίος στις 25 του Φλεβάρη του 1995 είχε σκοτώσει 29 Παλαιστίνιους προσκυνητές στον Τάφο των Πατριαρχών στη Χεβρώνα, πριν λιντσαριστεί μέχρι θανάτου από τους επιζώντες.

Μια "περίεργη" απόφαση

Αμερικανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο επιδίκασε, χθες, στην ιρανική κυβέρνηση αποζημίωση ύψους 247,5 εκατομμυρίων δολαρίων για το θάνατο της 20χρονης φοιτήτριας Αλίσα Φλάτοου, τον Απρίλιο του 1995, στη Λωρίδα της Γάζας, κατά τη διάρκεια βομβιστικής επίθεσης εξτρεμιστών ισλαμιστών εξαιτίας της οποίας έχασαν τη ζωή τους και 7 Ισραηλινοί στρατιώτες. Σύμφωνα με το σκεπτικό του αμερικανικού δικαστηρίου η Τεχεράνη ενθαρρύνει και υποστηρίζει τους εξτρεμιστές ισλαμιστές για αυτό και είναι ένοχη για τη δολοφονία της Αμερικανίδας φοιτήτριας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ