Πέμπτη 12 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΟΒΟ
Αποκαλύπτονται διαθέσεις και σχέδια

Στενεύουν τα περιθώρια διαλόγου ανάμεσα στη σερβική κυβέρνηση και τους ηγέτες της αλβανόφωνης κοινότητας του Κόσσοβου, μετά τη δήλωση του Ρουγκόβα ότι επιθυμεί "ανεξαρτητοποίηση" και όχι αυτονόμηση της επαρχίας

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Μισοκαταστραμμένες φαίνονται οι γέφυρες για διάλογο ανάμεσα στη σερβική κυβέρνηση και τους ηγέτες των αλβανόφωνων του Κόσσοβου, καθώς ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα τάχθηκε χτες ανοιχτά υπέρ της ανεξαρτητοποίησης του Κόσσοβου, χαρακτηρίζοντας την προοπτική της αυτονόμησης "πηγή περισσότερων συρράξεων". Η δήλωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της σερβικής κυβέρνησης, η οποία απέκλεισε προς το παρόν κάθε είδους συνομιλίες για το μέλλον της περιοχής εάν δεν εγκαταλειφθεί η ιδέα της ανεξαρτησίας.

"Η αυτονόμηση του Κόσσοβου θα ήταν πηγή περισσότερων συρράξεων", τόνισε ο ηγέτης της "Δημοκρατικής Ενωσης Κόσσοβου",Ιμπραήμ Ρουγκόβα, απορρίπτοντας οποιαδήποτε λύση που δε θα προβλέπει την παραχώρηση ανεξαρτησίας στη νότια αυτή επαρχία της Σερβίας. Ετσι, ο ίδιος ξεκαθάρισε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου στην Πρίστινα πως "η μοναδική αποδεκτή λύση είναι ένα ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο, όχι ένα είδος αυτονομίας". Αν και υποστήριξε ότι δεν έχει πάρει ακόμη επίσημη πρόσκληση για συνομιλίες με τη σερβική κυβέρνηση, εξέφρασε προθυμία να συμμετάσχει "σε διάλογο σε όλα τα επίπεδα"...

Οι δηλώσεις Ρουγκόβα γίνονται ένα 24ωρο μετά την έκκληση της κυβέρνησης του Βελιγραδίου προς τους εκπροσώπους της αλβανικής μειονότητας για άμεσο διάλογο. Σε σχετική κυβερνητική ανακοίνωση είχε υπογραμμιστεί πως όλα τα "προβλήματα θα πρέπει να λυθούν με πολιτικά μέσα" και ότι το Βελιγράδι καταβάλλει προσπάθειες "για την εξασφάλιση όλων των προϋποθέσεων για μία σταθερή πολιτική, οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη" της συγκεκριμένης επαρχίας.

Εξίσου άκαμπτη στάση κράτησε και ο Αντέμ Ντεμάτσι, ο σκληροπυρηνικός αντίπαλος του Ρουγκόβα και επικεφαλής του "Κοινοβουλευτικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου"."Δεν μπορούμε να συζητήσουμε φυσιολογικά υπό τις παρούσες συνθήκες, κάτω από αυτό το καθεστώς τρόμου, με ένα μαχαίρι στο λαιμό μας. Αυτή η σερβική πρόταση (για διάλογο) είναι καθαρή υποκρισία", κατέληξε ο Ντεμάτσι, υπογραμμίζοντας πως μόνο "οι αδύναμοι και οι μειοδότες" θα αποδέχονταν τη σερβική πρόταση.

Ομως, μετά και τη θέση Ρουγκόβα για ανεξαρτητοποίηση και όχι αυτονόμηση του Κόσσοβου, το Βελιγράδι φάνηκε να αποκλείει την πραγματοποίηση κάθε είδους συνομιλιών.

Να είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα

Η υπουργός Πληροφόρησης της Σερβίας, Ραντμίλα Μιλεντίγεβιτς, δήλωσε ότι το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να συνάδει με το σερβικό Σύνταγμα.

Στην ερώτηση αν οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου πρέπει πρώτα να απαρνηθούν την ιδέα της απόσχισης πριν αρχίσουν συνομιλίες, η Μιλεντίγεβιτς απάντησε: "Απολύτως, γιατί η θέση της κυβέρνησής μας είναι ότι οι συνομιλίες πρέπει να λάβουν χώρα εντός του πλαισίου της Σερβίας και να είναι σύμφωνες με το σερβικό Σύνταγμα".

Οι δηλώσεις της Σέρβας υπουργού έγιναν λίγο μετά την απόρριψη από τον Ιμπραήμ Ρουγκόβα κάθε λύσης πλην της ανεξαρτησίας. Απαντώντας στη δήλωση αυτή, η Μιλεντίγεβιτς είπε: "αυτό είναι απολύτως αντίθετο με το Σύνταγμά μας, είναι απαράδεκτο για μας και πιστεύω ότι αυτή η θέση είναι ατυχής καθώς δεν προσφέρει δυνατότητα για διαπραγματεύσεις". Μάλιστα, η Μιλεντίγεβιτς ολοκλήρωσε τις δηλώσεις της, ρίχνοντας την "μπάλα" στη διεθνή κοινότητα με την ακόλουθη φράση: "Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει τώρα να συνεννοηθεί με τον Ρουγκόβα και τους άλλους, που συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις. Αλλωστε, η διεθνής κοινότητα έχει λάβει πολύ αυστηρά θέση υπέρ της ακεραιότητας των συνόρων της Σερβίας και της Γιουγκοσλαβίας".

Ολα αυτά ενώ στην Πρίστινα είχε ήδη κυκλοφορήσει και νέα ανακοίνωση του αυτονομιστικού "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου", στην οποία αναφέρεται ότι η οργάνωση θα συνεχίσει τον αγώνα για την ανεξαρτησία της επαρχίας, γιατί έχει κατασχέσει από την Αστυνομία σημαντικά μέσα για τον ένοπλο αγώνα... Καταδίκασε, μάλιστα, τα μετριοπαθή αλβανικά κόμματα επειδή ακολουθούν μια "παθητική" στάση.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΠΕ στο Κόσσοβο, στην Πρίστινα επικρατούσε χτες απόλυτη ηρεμία, ενώ άρχισαν να επιστρέφουν αρκετοί από τους κατοίκους της περιοχής, που είχαν απομακρυνθεί τις προηγούμενες μέρες από φόβο για τη ζωή τους. Οπως, επίσης, έγινε γνωστό, το βράδυ της Τρίτης, η σερβική Αστυνομία έθαψε τα πτώματα 53 Αλβανών που έχασαν τη ζωή τους στις πρόσφατες συγκρούσεις, παρότι οι συγγενείς τους αρνήθηκαν να τα παραλάβουν, ζητώντας αυτοψία από ξένους ιατροδικαστές.

ΝΑΤΟ και ΔΕΕ για το Κόσσοβο

Παρά το σχετικό αίτημα της Αλβανίας, το ΝΑΤΟ - όπως και η Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση νωρίτερα - απέκλεισε χτες την ιδέα μιας διεθνούς στρατιωτικής επέμβασης στο Κοσσυφοπέδιο ή την Αλβανία.

Στη διάρκεια ειδικής συνόδου του Συμβουλίου των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στην οποία συμμετείχε και ο Αλβανός υπουργός Αμυνας, Περικλί Τέτα, οι σύμμαχοι είπαν "όχι" στο αίτημα των Τιράνων να αναπτυχθεί ΝΑΤΟική δύναμη στα αλβανικά σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο, απορρίπτοντας έτσι (προς το παρόν, τουλάχιστον!) το αλβανικό επιχείρημα ότι με τον τρόπο αυτό θα υπήρχε "καλύτερος έλεγχος της κατάστασης". Νωρίτερα, το Συμβούλιο της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης είχε αποκλείσει, επίσης, κάθε ιδέα για στρατιωτική επέμβαση...

Πάντως, ΝΑΤΟικές πηγές ανακοίνωσαν πως μέσα στις επόμενες μέρες τα μέλη της συμμαχίας θα συζητήσουν ένα μελλοντικό ειρηνευτικό ρόλο για τα συμμαχικά στρατεύματα στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ). ΝΑΤΟικός αξιωματούχος είπε σε δημοσιογράφους ότι τα Ηνωμένα Εθνη είχαν αρχικά αποφασίσει πως η αποστολή της αποτελούμενης από 700 άνδρες ειρηνευτικής δύναμης UNPREDEP θα τερματιστεί στο τέλος Αυγούστου. Οι τελευταίες εξελίξεις, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, κάνουν τα Ηνωμένα Εθνη να μην απορρίπτουν το σενάριο μίας "συνδυασμένης" διεθνούς συμμετοχής συμπεριλαμβανομένων και ΝΑΤΟικών δυνάμεων...

Σθεναρή αντίδραση σε οποιαδήποτε σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε εκδηλώσει η Κίνα, λέγοντας πως τα όσα διαδραματίζονται τον τελευταίο καιρό στο Κόσσοβο αποτελούν "εσωτερικό θέμα" της Σερβίας.

Ηπιους τόνους εξακολουθεί να τηρεί η Αγκυρα έναντι των εξελίξεων που σημειώνονται στο Κόσσοβο. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Νετσατί Ουτκάν, έκανε χτες έκκληση για αποκατάσταση της αυτονομίας στη σερβική επαρχία του Κοσσυφοπεδίου προκειμένου να τερματιστεί η διένεξηχωρίς αλλαγή των γιουγκοσλαβικών συνόρων.

"Ο σεβασμός των δικαιωμάτων των ανθρώπων που ζουν στην περιοχή αυτή αποτελεί τη βάση για την επίλυση της διένεξης στο Κοσσυφοπέδιο. Αυτό σημαίνει ότι το ειδικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να αποκατασταθεί", υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου, καταλήγοντας πως το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου δεν πρέπει να οδηγήσει σε μια περαιτέρω διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ